algemeenItaliaanse merenNieuwsStedenVakantieVenetoVerona

Bezienswaardigheden in Verona. Een beetje Venetië, een beetje Rome

Venetië de stad van de liefde? Dan is Verona de stad van passie! Het is niet helemaal eerlijk dat alle romantici voor een zoen, aanzoek of huwelijksreis direct aan de gondelstad denken. Leuk hoor, met z’n tweeën in een (prijzig) bootje, maar Verona doet er niet voor onder. Sterker nog, dit is de stad van de serenade, de stad waar ze iedere avond la passione belijden. Ooooo sole mio! Dit zijn de bezienswaardigheden in Verona,

De Venetiaanse massa kan ze gestolen worden, maar los daarvan voelt Verona zich een beetje verongelijkt. Op nog geen anderhalf uur rijden van ‘die beroemde stad’ hebben ze, naar eigen zeggen, veel meer te bieden. Een authentieke bevolking bijvoorbeeld, rijke verhalen, grote kunsten, alles binnen handbereik en – sorry, Venetië – geen geklaag. Venetianen zijn het water, de drukte en de prijzen namelijk spuugzat, terwijl de Veronesi reden hebben tot lachen. Het is een van de welvarendste steden van het land, die tot de nok gevuld is met kunst en cultuur, en door UNESCO werd omarmd. De binnenstad van Verona staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst. Bekijk alle Italiaanse locaties op de lijst.

Romeinse aanblik

We mogen concluderen dat Verona de Venetiaanse heerschappij van zich heeft afgeschud. Wat de debuterend toerist in Verona direct zal opvallen is de Romeinse aanblik. De stad werd gesticht door de Romeinen en dat heeft zijn archeologische sporen duidelijk nagelaten, met het amfitheater als magnum opus. Het heeft absoluut veel weg van het Collosseum in Rome, maar die van Verona is ouder, op de bovenste ring na nog in tact en volop in bedrijf. Zo worden er overdag rondleidingen gegeven en is het in de zomer iedere avond showtime. Met name de opera’s zijn populair en verplichte kost bij een stedentrip. In 2017 waar er vergevorderde plannen voor een dak op het theater maar die werden in 2018 toch vooral om esthetische redenen afgekeurd.

Arena

Bezienswaardigheden in Verona
De Basilica di San Zeno Maggiore is een van de bezienswaardigheden in Verona

Het Romeins erfgoed toont zich ook in de religieuze architectuur. Zo is de prachtige Basilica di San Zeno Maggiore uit de 12e eeuw een van de best bewaarde Romaanse kerken van het land. De imposante basiliek is gevormd naar het model van een Romeinse rechtbank, terwijl het dak oogt als de buik van een schip. De Duomo (Santa Maria Matricolare) heeft een prachtige façade en in de kerk vind je onder andere een schildering van Titiaan. En zo liggen er meer prachtige kerken verspreid door de binnenstad.

Centraal gelegen en voorheen het kloppend hart van de stad is het Romeinse Forum, oftewel het Piazza delle Erbe. Het is vandaag de dag nog altijd een levendige plek waar inwoners en toeristen elkaar ontmoeten; overdag op de markt en ’s avonds voor of na het eten. Alsof er nog niet genoeg Romeinse herinneringen te zien zijn, kijk eens voor je! Midden op het plein staat de Fontana  dei Madonna Verona. Nee, geen Madonna, maar een Romeins standbeeld dat de stad beschermt tegen onheil. Zo zegt men. En nu we toch je aandacht hebben, zo midden in de stad, delen we op deze pagina meteen maar wat andere hoogtepunten in Verona. Doe er je voordeel mee en laat Venetië een keertje links liggen.  

Giulietta

Bezienswaardigheden in Verona
Het wereldberoemde balkon van Romeo en Juliette, een bedevaartsoord voor de liefde

Romeo Montague en Julia Capulet vormen misschien wel de grootste ‘attractie’ van Verona, terwijl het liefdesverhaal tussen de twee zo verschrikkelijk afliep. Het is dan ook dringen geblazen bij Casa Guilietta en de patio met het bekende balkon. Dat wil zeggen: dit is niet het originele balkon, maar dat doet niets af aan Shakespeares romantiek. Het is met recht een bedevaartsoord voor de liefde geworden, waar mensen Giulietta om hulp bidden, namen op muren krassen en slotjes aan hekken hangen. Het aanraken van de rechterborst van het bronzen beeld van Giulietta is niet zo gek. Het zou volgens de legende liefdesgeluk brengen. Maar vergeet ook het huis van Romeo niet! Volgens de overlevering is dat Casa Nogarole, vlakbij de Arche Scaligere.

Torre dei Lamberti

Bezienswaardigheden in Verona
Torre dei Lamberti

Voor het mooiste uitzicht over de stad en op de Alpen, moet je beslist even klimmen. De 84 meter hoge toren uit 1172 was eens van de machtige familie Lamberti en stond min of meer symbool voor hun rijkdom en macht. Decadent, zeggen we tegenwoordig, maar in die tijd werd status afgemeten naar bakstenen. Geen wonder dat er zoveel torens te vinden zijn in het welvarende noorden.

Standbeeld van een engel voor de Duomo

Piazza dei Signori

Wandel je van Piazza delle Erbe naar het Piazza dei Signori, dan loop je onder een walvisrib door. Echt waar, hij bungelt al meer dan duizend jaar onder de Arco della Costa en is ooit door kruidenhandelaren meegenomen uit het Verre Oosten, als herinnering aan hun verre reizen. Opgepast: de rib zal vallen als er iemand onder de arcade doorloopt die nog nooit een leugen heeft verteld.

Teatro Romano

Verona heeft niet alleen een amfitheater, maar ook een ‘gewoon’ theater uit de Romeinse tijd. Het Teatro Romano uit de eerste eeuw na Christus ligt tegen een groene heuvel aan, op een van de betoverendste plekjes van de stad. Voor het toneel langs zie je de halve cirkelvorm waar tegenwoordig het orkest zit, met de resten van de oorspronkelijke vloer van gekleurd marmer. Vanaf de loggia kom je bij het Archeologisch Museum, gevestigd in het voormalige klooster van San Girolamo. Sinds 1948 viert Verona hier jaarlijks Estate Teatrale Veronese, een zomerprogramma vol voorstellingen, van onder anderen Shakespeare.

Piazza delle Erbe

Piazza delle Erbe, een van de bezienswaardigheden in Verona

Dit is een van de mooiste pleinen van Italië, vooral omdat het leeft. Er is dagelijks markt en het is in het voorjaar en de zomer steevast gezellig druk op de dei Madonna Verona. Nee, geen Madonna, maar een Romeins standbeeld dat de stad beschermt tegen onheil. Zo zegt men. En nu we toch je aandacht hebben, zo midden in de stad, delen we op deze pagina meteen maar wat andere hoogtepunten in Verona. Doe er je voordeel mee en laat Venetië een keertje links liggen. terrassen. Het Piazza delle Erbe heeft bovendien aan alle kanten mooie gebouwen staan, dus je kijkt je ogen uit. Herkent u het Palazzo Maffei, de Palazzo del Comune (met de Torre del Carceri) en het handelshuis Casa dei Mercanti?

Castelvecchio

Foto: Paul Arps

In dit indrukwekkende kasteel van de Cangrande della Scala, de heer van Verona, schuilt een enorme collectie kunstgeschiedenis. Je wandelt er met je plattegrond of audiotour door de geschiedenis van de stad: van romaanse en gotische beelden tot fresco’s, wapens en juwelen van de familie Della Scala en meesterwerken van Pisanello, Mantegna, Rubens, Tiepolo en Veronese.

Gezelligheid in de avond voorafgaand aan de opera

Hotel boeken in Verona

Booking.com

Bezienswaardigheden in Verona

De bezienswaardigheden in Verona

Bezienswaardigheden in Verona

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button