Net als vorig jaar is pizzeria I Masanielli van Francesco Martucci uit Caserta de winnaar van de verkiezing Beste Pizzeria ter Wereld. Het is al het vijfde jaar dat de stad Caserta met deze eer mag strijken.
De Top Pizza 50 claimt de Michelingids van de pizzeria’s te zijn en beoordeelt niet alleen restaurants in Italië maar ook in de rest van wereld. Toch scoren ook nu weer de bakkers in de regio Campanië het hoogst met 16 restaurants in de Top50.
Broodje bapao pizza, keuzestress
Snel een Quattro stagioni, Calzone of Capricciosa bestellen kan bij de wereldkampioen niet. Er worden je een paar nieuwe vragen gesteld. Op de kaart van de nummer 1 van de wereld lezen we namelijk dat je je pizza gestoomd kan laten ‘bakken’, net als de Aziatische broodjes bapao. Maar je kan ook kiezen om hem op 180 graden te laten frituren. In de traditioneel meer dan 400 graden hete oven maken ze deze toppizza’s tot slot ook.
Na het type garing van het deeg moet je daarna kiezen welk deegsoort je wilt. Gewoon, volkoren of het maisdeeg met de naam Edit Piaf. Glutenvrij mag ook. Daarna wordt nogmaals duidelijk dat het hier geen doorsnee pizzeria betreft. Over deze ultieme pizza’s is tot in den treure nagedacht. Buitengewoon boeiende ingrediënten komen langs zoals gefermenteerde ui, munt, sultanarozijnen, IJslandse kabeljauw, gebakken aardappelen en roquefort.
Pizza met saffraanmayonaise en bramen!
We lezen in de Italiaanse pers dat Francesco Martucci (foto boven) dolgelukkig was met de grootste prijs in het vak. “Dat is alleen maar gelukt door iedere dag de beste te willen zijn en steeds de vernieuwen. Zo hebben we bijvoorbeeld veel geïnvesteerd in de wijnkaart en in het personeel. De hele zwarte brigade is nu sommelier!”
Francesco noemt nog even de Alici in the Wonderland pizza die net als veel andere pizza’s op de kaart een zeer originele naam heeft. De pizza met Ansjovis (Alici!), krokante Toscaanse kool, fiordilatte, saffraanmayonaise en bramen is dit jaar bedacht door de patissier van de zaak. Ieder ingrediënt op deze pizza is volgens Francesco aan een uitgebreide studie onderworpen net als de bereiding en combinatie van smaken. Een creatie van de chef-dolce dus maar zoete pizza’s hoef je niet te verwachten in Caserta, aldus de grote meester.
De klassieke vraag naar de prijs van dit moois brandt natuurlijk op je lippen. Welnu, voor €5,50 bestel je een margherita met San Marzano DOP tomatensaus, fiordilatte en olie van ‘EVO Koinè – Presidio Slow Food’.
Bekijk hier het menu van I Masanielli di Francesco Martucci.

Parijs, Amsterdam en Brussel
Ben je een keer in Parijs dan bevelen de makers van de lijst Peppe Pizzeria aan. Dat is volgens hen de beste van Europa. In ons eigen Amsterdam doet Vincenzo Onnembo van restaurant nNea in Amsterdam het opnieuw goed. Dit keer scoort hij een zesde plek op de lijst van Beste Pizzeria’s in Europa. Twee hoger dan vorig jaar. Hij wordt geroemd om zijn innovatie. Zo introduceerde hij al enige tijd geleden zijn eigen diepvriespizza’s. nNea zit op de Bilderdijkstraat 92 in Amsterdam.
Niet op de lijst maar toch een van onze bekroonde favorieten is Mangiamore van Ciro Cuciniello, tevens in Amsterdam. In Brussel is La Pizza È Bella een topper volgens de jury maar ook La Piola Pizza.
In onze gedrukte krant van september dit jaar schreven we over sterrenchefs zoals Jacob Jan Boerma en Sergio Herman, die tegenwoordig ook toppizza’s maken maar die hebben de keurmeesters nog niet ontdekt.
De 50 beste Pizzeria’s van Italië

1 | I Masanielli – Francesco Martucci | Caserta | Campanië |
2 | 10 Diego Vitagliano Pizzeria | Napels | Campanië |
3 | Seu Pizza Illuminati | Rome | Lazio |
4 | I Tigli | San Bonifacio (VR) | Veneto |
5 | Pepe In Grani | Caiazzo (CE) | Campanië |
6 | 50 Kalò | Napels | Campanië |
7 | Francesco & Salvatore Salvo | Napels | Campanië |
8 | Dry Milano | Milano | Lombardije |
9 | La Notizia 94 | Napels | Campanië |
10 | Le Grotticelle | Caggiano (SA) | Campanië |
11 | I Masanielli – Sasà Martucci | Caserta | Campanië |
12 | 180g Pizzeria Romana | Rome | Lazio |
13 | Crosta | Milaan | Lombardije |
14 | Carlo Sammarco Pizzeria 2.0 | Frattamaggiore (NA) | Campanië |
15 | Pupillo Pura Pizza | Frosinone | Lazio |
16 | Qvinto | Roma | Lazio |
17 | La Cascina Dei Sapori | Rezzato (BS) | Lombardije |
18 | ‘O Scugnizzo | Arezzo | Toscane |
19 | IQuintili | Rome | Lazio |
20 | Apogeo | Pietrasanta (LU) | Toscane |
21 | 400 Gradi | Lecce | Puglia |
22 | Patrick Ricci – Terra, Grani, Esplorazioni | San Mauro Torinese (TO) | Piemonte |
23 | Pizzeria Da Ezio | Alano di Piave (BL) | Veneto |
24 | Pizzeria Panetteria Bosco | Tempio Pausania (SS) | Sardinië |
25 | Le Follie Di Romualdo | Florence | Toscane |
26 | Fandango | Potenza | Basilicata |
27 | Grigoris | Mestre (VE) | Veneto |
28 | Giangi Pizza E Ricerca | Arielli (CH) | Abruzzen |
29 | Pizzeria Da Lioniello | Succivo (CE) | Campanië |
30 | Enosteria Lipen | Triuggio (MB) | Lombardije |
31 | Officine Del Cibo | Sarzana (SP) | Ligurië |
32 | Antica Friggitoria Masardona Roma | Rome | Lazio |
33 | Sirani | Bagnolo Mella (BS) | Lombardije |
34 | L’Orso | Messina | Sicilië |
35 | Sbanco | Rome | Lazio |
36 | Frumento | Acireale (CT) | Sicilië |
37 | Framento | Cagliari | Sardinië |
38 | Gusto Divino | Saluzzo (CN) | Piemonte |
39 | Giotto Pizzeria – Bistrot | Florence | Toscane |
40 | Giovanni Santarpia | Florence | Toscane |
41 | Impastatori Pompetti | Roseto degli Abruzzi (TE) | Abruzzen |
42 | Pizzeria Mamma Rosa | Ortezzano (FM) | De Marken |
43 | I Fontana | Somma Vesuviana (NA) | Campanië |
44 | BOB Alchimia A Spicchi | Montepaone Lido (CZ) | Calabrië |
45 | Pizzeria Gigi Pipa | Este (PD) | Veneto |
46 | I Borboni Pizzeria | Pontecagnano Faiano (SA) | Campanië |
47 | Sant’Isidoro – Pizza & Bolle | Rome | Lazio |
48 | La Contrada | Aversa (CE) | Campanië |
49 | La Braciera | Palermo | Sicilië |
50 | Piccola Piedigrotta | Reggio Emilia | Emilia-Romagna |
Francesco Martucci opnieuw beste pizzeria ter wereld
Francesco Martucci opnieuw beste pizzeria ter wereld