NieuwsOlijfolieSmaken

De beste olijfolie uit de regio Umbrië in Italië. Ook nog eens voordelig

We blijven nog even in de olie. Dit keer nóg een Italiaanse streek waar ze veel olijfolie van hoge kwaliteit maken. In Umbrië, het groene hart van Italië zijn de klimatologische omstandigheden en bodemgesteldheid erg goed voor de olijfboom. En dat zie je terug als er prijzen worden uitgedeeld.

We pakken de nieuwe gids van Gambero Rosso er weer even bij want Corona of niet, de olijven groeien gewoon door. De oogst van 2019 is inmiddels uitgebreid getest. De neuzen van Gambero Rosso, een instituut op het gebied van eten, wijn en reizen in Italië, doen dat sinds een paar jaar onder andere in samenwerking met UNAPROL, de branche-organisatie van de olijfolieproducenten om zo het kaf van het koren te scheiden.

De ‘Tre Foglie, drie olijfboomblaadjes als ultieme erkenning

De gids die ze daarvan maken bevat de lijst met de beste olie maar ook informatie over de regio, toeristische attracties, restaurants en hotels in de buurt van de producent. Zo kan je als lezer een complete culinaire ‘olijfoliebedevaart’ maken naar de makers van het vloeibare goud.

De uitgever maakt ook een gids met de beste Italiaanse wijnen die met glaasjes worden geprezen. De olijfoliegids deelt blaadjes uit, foglie. Drie gouden blaadjes is de hoogste waardering voor een buitengewoon goede olie. Het proeven wordt blind gedaan door experts.

Mooie flessen van Frantoio Filippi

De oogst in Umbrië

Het gemiddelde klimaat is dan wel goed in Umbrië, afgelopen jaar was de productie niet zo best. De bedrijven persten 30% minder olie dan het jaar ervoor. Olie uit Umbrië behoort tot de beste van Italië. Het aantal liters was dan wel minder, de proevers zijn dit jaar zeer enthousiast over de subtop uit de regio die zich steeds dichter tegen de top aan nestelt.

De makers van de gids geven een speciale vermelding aan Marco Viola die al 10 jaar de hoogste onderscheiding van tre foglie ontvangt. Op de website van het bedrijf zien we een indrukwekkende lijst met logo’s van competities waarmee tal van prijzen zijn behaald. Dit is de echte Champions league van de olijfolie!

Viola wint al jarenlang prijzen met de olijfolie

Relatief voordelig

De olie van Viola komen we tegen op deze Belgische website. €24,90 voor een flesje van 500 ml is aan de prijs. Wel is het zo dat top olijfolie uit Umbrië relatief voordelig is. Dat geldt ook voor de uitstekende wijnen uit deze regio. Veel van onderstaande winnaars maken ook erg goede wijn.

Koopje

Echt een koopje vinden we bij Smaakhuis.nl. 5 liter van Frantoio Gaudenzi voor maar €77,50 is echt geen geld. Prijswinnende olijfolie kost vaak wel 40 euro de liter. Inslaan dus! Olijfolie is niet alleen heel lekker maar buitengewoon gezond weten we uit talrijke studies. Bewaar de olie op een koele, donkere plek maar niet in de koelkast.

De andere winnaars waren voor zover wij konden speuren niet in Nederland te koop maar soms is de olie ook rechtstreeks bij de producent te bestellen.

De lekkerste olijfolie uit Umbrië

Decimi – Monocultivar Moraiolo  www.oliodecimi.it (lees het artikel!)

Viola – Colleruita Dop Umbria Colli Assisi Spoleto www.viola.it

Centumbrie – Dop Umbria Colli del Trasimeno  www.centumbrie.com

Frantoio Gaudenzi – Quinta Luna  www.frantoiogaudenzi.it

Marfuga – L’Affiorante Monocultivar Moraiolo Bio  www.marfuga.it

Giovanni Batta – Dop Umbria Colli del Trasimeno Bio  www.frantoiobatta.it

Giulio Mannelli – Monocultivar Ascolana Tenera  www.agrariamannelli.it

Eredi Mario Salmareggi – I Frati Monocultivar Moraiolo  www.tenutesalmareggi.it

Arnaldo Caprai – Olio Extravergine di Oliva  www.arnaldocaprai.it

Frantoio Loreti – Istante Monocultivar Moraiolo  www.frantoioloreti.it

Frantoio Filippi – Manso  www.frantoiofilippi.it

Noemio Bacci – Monocultivar Moraiolo  www.oliobaccinoemio.it

Oro di Giano Agricadd – Monocultivar San Felice  www.orodigiano.it

Agricola Locci – Monocultivar San Felice  www.agricolalocci.it

miaITALY – Il mio Io  www.miaitaly.it

Nello Filippi Coccetta – Olio Extravergine di Oliva

Update: Meer lekkere olijfolie uit Italië

In Amsterdam zijn ook prijzen uitgedeeld voor de beste Italiaanse olijfolie.

Proeven wordt overal in dezelfde blauwe glaasjes gedaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button