Italiaanse restaurantsNieuwsSmaken

De beste Italiaanse restaurants in de GaultMillau

De gerespecteerde restaurantgids GaultMillau is in Nederland iets minder bekend en invloedrijk dan in België maar men heeft de Lekker en Michelingids wel in het vizier. Vorige week verscheen de zevende Nederlandse editie en de oplage stijgt. De kwaliteit is prima, alle restaurants worden bezocht door rapporteurs en u vindt er ook tweehonderd goede hotels in terug. De  gids geeft punten van 1 tot 20 en de symbolische koksmuts wordt gebruikt om de absolute top te waarderen.

Editie 2013 is uit en net als met de Lekker 2013 gingen we voor u ook nu weer op zoek naar de beste Italiaanse restaurants. De 14 namen waren snel gevonden want deze uitgever is zo attent de verschillende wereldkeukens op een aparte pagina uit te lichten. Helaas troffen we echter ook nu geen Italianen aan in de top100 van Nederland. Maar de inspecteurs trakteerden ons wel op nieuwe namen die een bezoek verdienen.

Italiaanse restaurants in de GaultMillau

Zoals gemeld geeft deze gids punten van 1 tot 20 en 1 tot 5 koksmutsen. Oud Sluis is het enige restaurant dat de maximale score behaalt. De beste Italianen scoren 14 punten zonder koksmuts. Dat zijn Mario Uva (Neck) en Pirandello (Landgraaf). De beste 107 restaurants in de gids hebben 20 tot 15 punten en daarmee zouden de twee tegen de echte top aan zitten.
Na de twee toppers volgen Incanto (Amsterdam), Luce (Utrecht), Schatull (Vaals) en Senza Nome (Maastricht) met 13 punten.

Stijlvol interieur Luce in Utrecht
Stijlvol interieur van Italiaans Restaurant Luce in Utrecht

Net als in Lekker zag GaultMillau dus ook het licht bij het hippe Luce in Utrecht getuige de 13 punten die het verdiende. Een andere relatief nieuwe naam is Schatull in het Limburgse Vaals. Dit restaurant heeft al een reputatie opgebouwd met twee vorkjes van Michelin en diverse andere eervolle vermeldingen.
Het Haagse Vino e Cucina kennen we van de twee bekende Italiaanse keurmerken maar nog niet van andere Top10-noteringen. A Tavola in Amsterdam tot slot moet meestal de andere Italiaanse restaurants in de hoofdstad voor laten gaan, alhoewel ze (uiteraard) wel een notering kregen in nieuwe gelijknamige restaurantsgids.Bedevaart naar Landgraaf

De GaultMillau is een Franse gids met, naar eigen zeggen, professionele inspecteurs en een sterke basis in België. De presentatie vond vorige week in Maastricht plaats. Dat verklaart misschien het ontbreken van Italiaanse toprestaurants in Noord- en Oost Nederland en het relatief hoge aantal in Limburg. Twee keer Maastricht, een keer Vaals en ook twee keer het voor veel mensen alleen door Pinkpop en de skibaan bekende Landgraaf. Pirandello is daar de erkende naam maar het iets goedkopere zusje Luigi’s Trattoria, ook onderdeel van Hotel Winselerhof, verwende de smaakpapillen van de dames en heren rapporteurs eveneens. 12 punten schreven ze op.

Mediterraneo in Maastricht
Mediterraneo in Maastricht

Conclusie

Na de vele lijstjes en verkiezingen van de afgelopen weken staat de verkiezing in september van Mediterraneo als Italiaans ‘Restaurant van het jaar’ nog steeds als een huis. Waar we bij anderen soms wisselende beoordelingen zien, nestelt chef Pino Melani zich in alle gidsen en verkiezingen in de Top10. Over smaak valt altijd te twisten maar om Mediterraneo in Maastricht zal nooit een culinaire oorlog worden uitgevochten.

Lees al onze artikelen over goede Italiaanse restaurants.

GAULTMILLAU 2013Lekker 2013Nominatie
Italië
Mag. ’12
Ospitalita
Italiana
Accademia
A Tavola,
Amsterdam
 (12 ptn)
    
Coco Pazzo,
Houten
 (12 ptn)
x   
Incanto,
Amsterdam
 (13 ptn)
x x 
Luce,
Utrecht
 (13 ptn)
x   
Luigi’s Trattoria,
Landgraaf
 (12 ptn)
    
Mario Uva,
Wijderwormer
 (14 ptn)
x  x
Mediterraneo,
Maastricht
 (12 ptn)
xx x
O’Pazzo,
Rotterdam
 (11 ptn)
    
Pirandello,
Landgraaf
 (14 ptn)
x   
Schatull,
Vaals
 (13 ptn)
    
Segugio,
Amsterdam
 (11 ptn)
xxx 
Senza Nome,
Maastricht
 (13 ptn)
    
Sogno,
Amsterdam
 (11 ptn)
  x 
Vino e Cucina,
Den Haag
 (11 ptn)
  xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button