Je favoriete Italiaanse films, welke moet je echt gezien hebben?!

Wij vroegen onze lezers en volgers naar hun favoriete Italiaanse film. Onze mailbox zat bomvol met reacties en daarom is dit de Top 5 met Italiaanse films die je volgens de lezers van Il Giornale écht gezien moet hebben!

la-vita-e-bella-poster1. La vita é bella, 1997

Regisseur en hoofdrolspeler Roberto Benigni zorgde voor een legendarische Oscaruitreiking toen zijn film La Vita é Bella in 1999 de prijs kreeg voor beste buitenlandse film (zie video). De tragikomedie uit 1997 speelt in een gitzwart decor van de tweede wereldoorlog maar die keiharde werkelijkheid weet de hoofdrolspeler op dikwijls hilarische wijze voor zijn zoontje te verbloemen.

giornata-particulare-poster2. Una giornata particolare, 1977

Deze film speelt zich in dezelfde periode als La Vita é Bella af. Tijdens de meidagen van 1938 liep heel Rome uit om een glimp op te vangen van Hitler die op staatsbezoek was bij Mussolini. Tegen de fascistische achtergrond speelt het verhaal. Een verhaal van twee slachtoffers die leiden onder een machocultuur en het fascisme.
Antonietta, gespeeld door Sophia Loren is een met weinig respect behandelde huissloof. Ze ontmoet Gabriele, gespeeld door Marcello Mastroianni, een ontslagen homoseksuele radioreporter. Een onroerend drama over verborgen verlangens en verstikte gevoelens is wat volgt.

La meglio gioventù3. La Meglio Gioventu, 2003

Dit meesterwerk is in ieder geval vanwege de duur al bijzonder; 6 uur moet je er namelijk voor uittrekken! Maar dan zit je er ook lekker in; in het verhaal van een Italiaanse familie van het einde van de jaren zestig tot nu. 50 jaar krijg je niet in anderhalf uur gepropt moet de regisseur gedacht hebben. Het project was dan ook eigenlijk als TV-serie bedoelt.
De lange speelduur is meteen de kracht die je ook in de beste boeken herkent. Het verhaal neemt je volledig mee, je krijgt het gevoel de hoofdrolspelers echt te kennen, je herkent momenten uit je eigen leven, de beste momenten uit je jeugd. Een echte tranentrekker dus ook die alom hoog wordt gewaardeerd. Tijdens het Internationale Filmfestival in Rotterdam kreeg het de publieksprijs. De film werd in 2015 opnieuw uitgebracht.

Andere filmmakers lieten zich inspireren door deze film. Bekijk bijvoorbeeld de hele leuk film Gli anni più belli die in augustus 2020 in Nederland draaide. Ook hierin werden de hoofdrolspelers tientallen jaren ‘gevolgd’.

filmposter-grande-bellezza-film-italie4. La Grande Bellezza, 2013

Ja, wat moeten we nog zeggen of dit meesterwerk van Paolo Sorrentino. 10 tegen 1 dat u deze film gezien heeft, het was namelijk de beste bezochte Italiaanse film van de afgelopen 10 jaar. Meer dan 250.000 mensen zagen de film in de Nederlandse bioscoop en dat kwam mede doordat de film in Hollywood de Oscar voor beste buitenlandse film won.

La Grande Bellezza is een grootste film, een cinematografische ode aan Fellini’s La Dolce Vita en de stad Rome. Betoverend, openhartig en ironisch tegelijkertijd. Toni Servillo speelt een onweerstaanbaar verleider die volledig opgaat in het mondaine Romeinse leven.

dolce-vita-film-poster5. La Dolce Vita, 1960

“ Tu sei tutto, Sylvia! Tu sei la prima donna del primo giorno della creazione, sei la madre, la sorella, l’amante, l’amica, l’angelo, il diavolo, la terra, la casa. Si, tu sei la casa.”  Het is de tekst van hoofdrolspeler Marcello Mastroianni tijdens de wereldberoemde scene van La Dolce Vita in de Trevifontein. Hij danst met actrice Anita Ekberg in zijn armen op de muziek van Arrivederci Roma. De film van regisseur Federico Fellini is een klassieker van de bovenste plank.

Anita Ekberg overleed begin in 2015 maar de geest van de film leeft voort. Franscesca Fellini, de nicht van de beroemde filmregisseur, kondigde in in 2015 in een interview een remake aan van de film. Talloze verzoeken kwamen er bij de Fellini’s binnen om een vervolg of remake te maken, maar alle  producenten kregen nul op het rekest. Nu is er dus wel groen licht, maar voor wie is nog een geheim. De film is er tot nu toe nooit gekomen.

Novecento-film-italie-posterEn een toegift: Novecento, 1976

Ook Novecento werd vaak door onze lezers genoemd maar is eigenlijk niet 100% Italiaans. Het is een Frans/Italiaans/Duitse coproductie met hoofdrollen voor Robert De Niro, Gérard Depardieu en Donald Sutherland die Engelstalig is opgenomen. De titel en regisseur Bernardo Bertolucci zijn in ieder geval wel Italiaans net als de streek waar de film zich afspeelt (de geboortestreek van Bertolucci ) en de componist van de muziek, legende Ennio Morricone. Daarom maken we er stiekem een Top 6 van voor u, hij haalde namelijk precies een gelijk aantal stemmen als La Dolce Vita.

De magistrale film speelt in het Italië rond negentienhonderd. Gerard Depardieu en Robert de Niro spelen jeugdvrienden die door het opkomende fascisme uit elkaar gedreven worden.
Italiaanse films zijn doorgaans geen flitsende Hollywoodproducties die omzijn voordat je er erg in hebt. Net als La Meglio Gioventu moet je voor Novecento de tijd nemen, 5 uur duurt de film! Maar die tijd brengt het verhaal en de personages dan ook volledig tot leven.

Nu in de bioscoop

De Italiaanse filmindustrie levert nog steeds fraaie producties af. Bekijk waar op dit moment films te zien zijn via deze link.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*