Italiaanse restaurantsNieuwsSmaken

De beste Italiaan van Twente

Ja, natuurlijk, in Amsterdam en Den Haag kan je prima Italiaans eten maar wel voor Randstedelijke prijzen en dito toestanden. Take it ease in Twente als je op culinaire strooptocht wilt. Vier authentieke toppers op een rij.

Dat je in deze regio geweldig Italiaans kan eten is niet zo gek. Ooit was er een grote Italiaanse kolonie die werkte in de textiel. Dat leidde in de jaren zestig van de vorige eeuw zelfs tot spanningen. Mooie jongens pakten de meiden af van de tukkers, en die lieten dat niet over hun kant gaan.

Maar we gaan het hebben over restaurants en niet zomaar de eerste de beste. Drie van de vier wonnen al eens de titel Beste Italiaan van Nederland. De vierde gaat dat vast en zeker doen.

Il Campanile in Markelo

De familie Torella zwaait al 35 jaar de scepter in hun Italiaans Specialiteiten Restaurant Il Campanile in Markelo. Al jaren behoren ze tot de top van Nederland. In 2015 resulteerde dat in de publieksprijs van Italië Magazine voor beste ‘s lands Italiaan. Michelin gaf het een BibGourmand in 2013.

In 1985 begonnen Gaetano en Pia Torella met hun eigen restaurant. Sinds enkele jaren is hun zoon Riccardo mede-eigenaar. Pia en dochter Laura zijn verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de bediening.

Il Campanile won in 2015 de publieksprijs voor beste Italiaan van Nederland

In een typisch Twents decor regeert de famiglia Torella een Italiaanse vrijstaat. Na pa en ma zijn het zoon en dochter die de scepter zwaaien over Italiaanse gerechten met een persoonlijke touch. Fijnproevers komen van heinde en verre voor de geprezen authenticiteit, of zoals Mac van Dinther schreef in de Volkskrant: “Hier voltrekt zich het wonder van de Italiaanse keuken. Chef Gaetano, een geboren Napolitaan, doet namelijk alles wat die keuken tot een wereldhit heeft gemaakt: ogenschijnlijk simpele gerechten heel goed klaarmaken.” Ook Il Giornale at er, lees onze recensie.
www.ilcampanile.nl

Sapori e Ricordi, Enschede

In hartje Enschede vinden we prijswinnaar nummer twee. Sapori e Ricordi, ontving in 2017 de publieksprijs voor Italiaans restaurant van het jaar. De aanloop was daarna niet meer hetzelfde. Zeker niet toen ook Volkskrant autoriteit Mac van Dinther, speciaal en geheel incognito langskwam voor een positieve recensie. Zelfs op de doordeweekse dinsdag waarop wij ooit aanschoven, zit het aardig vol.

Dominique en Rosa

Deze trattoria wordt met liefde gerund door Rosa Mazzarella en haar twee dochters Dominique en Irene. Rosa kookt naar de leer van haar moeder en grootmoeder, de cucina casalinga zeg maar. Het zijn veelal klassiekers uit haar streek Puglia en inmiddels heeft ze zoveel inspiratie opgedaan dat ze vaak weer nieuwe ideeën toepast.

Rosa: “Mijn motto is Less is More! De Pugliese keuken is namelijk pure eenvoud. Verder wil ik mensen het gevoel geven dat ze bij ons thuis zijn, onbezorgd en niet gehaast.” Toen wij er aten smulden we van de authentieke Italiaanse smaken, klassiekers uit de lokale Zuid-Italiaanse keuken met dagverse ingrediënten. Een kaart hebben moeder en dochters dan ook niet. Twee, drie of vier gangen is de enige keuze, eten wat de pot schaft, net als thuis inderdaad. Een uitgebreide recensie lees je via deze link.
saporiericordi.com

Lab 26

Op een gewone dinsdag was het druk in Lab26. Al het meubilair is trouwens te koop!

Toen Lab26 Aperitivo Club in Hengelo in 2019 uit de hoge hoed kwam voor de beste Italiaan van Nederland, bleek het publiek massaal te hebben gestemd. We dachten toen even terug aan publieksprijswinnaar Sapori e Ricordi van hierboven, uit het nabij gelegen Enschede. De dames van dit restaurant hadden hun klanten ook uitstekend weten te mobiliseren. Toen schreven we dat je in deze hoek van het land niet dichterbij Italië kan komen. Lab26 Aperitivo Club, heeft deze stelling gelukkig achterhaald.

Bijzonder is dat het restaurant van Fabio Panissidi aan de Drienerstraat in Hengelo, pas twee jaar bestaat. Daarvoor was de uit Napels afkomstige eigenaar druk met catering. De ruitersport deed hem in Hengelo belanden. Nu laat hij voor zijn restaurant wekelijks de beste ingrediënten rechtstreeks invliegen vanuit z’n geboortestreek. Die topkwaliteit, meestal van kleine producenten is dan ook een van de geheimen van het succes. De gepensioneerde ouders van Fabio wonen nog in Italië en die onderhouden persoonlijk contact met de leveranciers. Maar ook dichterbij huis is genoeg te smullen. Zo komen alle vleeswaren gewoon van de buren die een slagerij hebben.

De feestplank van Fabio is een groot succes

Dit najaar namen we een kijkje bij de met een Tukkers accent sprekende Fabio. Hij verraste ons toen met een geweldige antipasti schaal waar we niet op uitgekeken raakten. Zijn creativiteit kent weinig grenzen. Veel gerechten komen voort uit de catering vertelde hij toen, en dat geeft een leuke draai aan bekende klassiekers. Na het antipastifeest kwam Napolitaanse pizza zoals hij bedoeld is. Op naar Hengelo dus als het weer mag!

Fabio van Lab26

Da Nini, Nijverdal

Da Nini in Nijverdal opende pas in augustus van dit jaar haar deuren. Maar als we dagblad Tubantia mogen geloven is dit een nieuwe ster aan het Italiëfirmament. Jolanda Cremonini ging het avontuur aan in het meest bizarre horecajaar aller tijden. De plek was in ieder geval vertrouwd want samen met haar schoonmoeder runde ze heel lang pizzeria Casa Stromboli. Na een B&B avontuur in Italië is ze weer terug op het oude nest. 8 augustus opende ze haar zaak. Dat was eigenlijk al begin dit jaar de bedoeling.  

Een beetje rustig aan was het idee zegt ze in het interview in de krant: “In eerste instantie zijn we alleen overdag geopend voor lunches, een zondagmiddagborrel en de zogeheten apericena: een populair concept in Italië. Apericena zijn verschillende kleine, Italiaanse gerechtjes zoals gegrilde inktvis, champignons in dressing en stukjes gefrituurde groenten.”

Ze wil de gasten een stukje Italië te laten proeven en serveert bewust geen pizza’s. Alles is puur en vers bereid. Zodra corona meer vrijheid biedt komt er een openingsfeestje. Dan zijn we graag van de partij bij dit veelbelovende adres! www.danini.nl.

Restaurant Verso, Enschede

We hoorden al goede geluiden over Restaurant Verso in Enschede en die zijn nu bevestigd door Michelin! Het restaurant kreeg namelijk een zogenaamde Bib Gourmand, de opmaat naar een echte ster. We citeren even de Franse meesters: “Verso straalt die typische Italiaanse charme uit. Het interieur is uitermate stijlvol, met heel wat gouden tinten, en het terras achteraan biedt heerlijke rust onder de druivelaar. Aan tafel geniet men van puur Italië, lekker klassiek en goed op smaak”. En als de Fransen dat al zeggen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button