LombardijeNieuwsVakantie

Bergamo wordt fietsstad en wint prijs

De middeleeuwse stad Bergamo won recent een prestigieuze prijs voor duurzame mobiliteit. Dat was vooral door het Bergamo in bicicletta-project, dat fietsers in de stad vrijbaan geeft. Cuneo en Caltanissetta zijn ook goed bezig. Die werden tweede en derde.

Bergamo won de Urban Award 2022. Een prijs die zes jaar geleden is door Viagginbici.com. Gemeenten die hard werken aan duurzame mobiliteit krijgen een beloning. Het initiatief Bergamo in bicicletta was het begin van allerlei manieren om het fietsgebruik in en rond de stad te bevorderen. In maart dit jaar kwam er bij het treinstation bijvoorbeeld een Velostazione (foto boven) met bewaakte stallingen. Later volgt nog een onderhouds- en infopunt. Elders in de stad zijn ook fietsenstallingen gemaakt. In totaal kunnen daar 2.805 fietsen in kwijt. Verder is er een deelfietsplatform gestart en promoot de nieuwe beurs BikeUp het fietsgebruik.

Bergamo wordt fietsstad en wint prijs

Tweede en derde plek

Cuneo stond als runnerup in de schijnwerpers omdat men daar het woon-werk verkeer op de fiets serieus stimuleert maar ook het privégebruik.

Interessant voor jou is denken we de vermelding van de Siciliaanse stad Caltanissetta. Die ligt vlakbij het Enna dat met de archeologische opgravingen een toeristische attractie is. De stad legde een fietspad er naartoe aan. Veilig fietsen staat niet bepaald hoog op de agenda op Sicilië en vandaar prees de jury het tegendraadse project.  

Meer veilige fietssteden in Italië

Bergamo wordt fietsstad en wint prijs

Bergamo wordt fietsstad en wint prijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button