Kunst & CultuurKunst, film, muziekNieuws

Beppe Costa en de Tarantella op De Parade

De van oorsprong Italiaanse muzikant en acteur Beppe Costa maakte voor het theaterfestival De Parade een voorstelling geïnspireerd door de Zuid-Italiaanse Tarantelladans. Samen met danseres Angelina Deck en de actrices Fania Sorel en Sylvia Poorta van het Ro Theater geeft hij zich over aan de wervelende dans. Tijdens de voorstelling wordt een film uit de jaren 60 getoond over de Tarantella.

Beppe Costa

Beppe Costa werd in in 1956 geboren in Caluso, Piemonte. Hij woont sinds 1984 in Amsterdam en werkte als componist en documentairemaker. Als acteur kreeg hij bekendheid bij het grote publiek door de film Ja Zuster, Nee Zuster en door optredens in Koefnoen, ‘t Schaep met de 5 pooten en Villa Achterwerk.

De Tarantella

De dans, is vernoemd naar de stad Tarente in Apulië (Zuid-Italië), en de Tarantulaspin (vernoemd naar de regio)  waarvan gedacht werd dat de beet dodelijk kon zijn. Alleen door wild en met een soort stuiptrekkingen te dansen zou de beet genezen. Later bleek dat niet te kloppen maar de dans werd er niet minder populair door. Vrouwen, die de dans hoofdzakelijk dansen, konden namelijk een keer lekker ‘los’ gaan in een tijd dat ze niet zo heel veel vrijheden hadden.

De Tarantulaspin
De Tarantulaspin. Op zich niet onlogisch dat mensen dachten dat deze spin giftig was.

De Tarantella wordt vaak bij bruiloften gedanst. Mensen dansen in een cirkel, waarbij de richting waarin de cirkel draait regelmatig omwisselt. In Melpignano, Lecce wordt elke zomer Notte della Taranta (zie link) gehouden, een muziek en -dansfestival voor Tarantella en Pizzica, een soortgelijke dans uit de regio.
Editie 2012 is van 7 tot en met 22 augustus dus u kunt nog die kant op.

In de The Godfather films wordt ook een “tarantella” gespeeld tijdens de twee grote feesten aan het begin van de films.

Te zien in Utrecht en Amsterdam

De voorstelling is te zien tijdens de Parade in Utrecht, 5 tot en met 9 augustus om 19.00 en 21.00 uur. Daarna reist het gezelschap naar Amsterdam en kunt u Beppe en danseres bewonderen van 10 tot en met 13 augustus, ook om 19.00 en 21.00 uur.
Kaarten via www.deparade.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button