Nieuws

Benzine het duurst in Italië

In Nederland klagen we veel over de hoge accijns op benzine en niet onterecht. Die is namelijk het hoogste in de Europese Unie. De benzineprijzen zijn daardoor ook hoog maar één land spant wat dat betreft echt de kroon. Dat is Italië…

Statistici van de Europese Unie berekenden de gemiddelde literprijzen aan de pomp op 5 mei 2014. Die kwam voor Italië uit op € 1,74. Net een paar tienden van een eurocent meer dan de gemiddelde prijs in Nederland. Wat betreft de hoogte van de accijns staat Italië op de tweede plaats in Europa, achter Nederland.

Overigens moeten we opmerken dat de verschillen per pomp in Italië erg groot kunnen zijn. Als je even niet oplet betaal je deze zomer misschien wel twee euro voor je liter. Het loont in Italië zeer de moeite om een voordelig (onbemand) station op te zoeken.

De cijfers gelden alleen voor landen die lid zijn van de EU. In Noorwegen zijn de prijzen nog hoger.

Dieselprijs

Als je even niet oplet betaal je meer dan 2 euro voor een litertje!
Als je even niet oplet betaal je meer dan 2 euro voor een litertje!

Iedereen die wel eens diesel heeft getankt in Italië weet dat de rekening in ieder geval de eerste keer tot een kleine verrassing leidde. Diesel is duur in ‘de laars’! Alleen in het Verenigd Koninkrijk is de dieselprijs nog ietsje hoger. Gemiddeld was de diesel op 5 mei 2014 in Italië 20 cent duurder dan in Nederland. En dat verschil kan nog veel groter zijn als je bij de dure tankstations langs de Italiaanse snelwegen tankt.

Tanken in Zwitserland of Oostenrijk?

Wie op de kleintjes wil letten tijdens de vakantie doet er niet onverstandig aan de tank nog even in Zwitserland of met name Duitsland of Oostenrijk vol te gooien daarna het ‘Beloofde land’ binnen te rijden. De prijzen van een liter benzine schelen al snel 40 cent. Een liter diesel scheelt in Oostenrijk  meer dan 30 cent. Diesel tanken in Zwitserland is minder interessant, met name na de aanpassing van de Zwitserse frank begin 2015 is diesel soms zelfs duurder dan in Italië.

Toch maar LPG

Er zijn in Italië bijna 2.500 benzinestations waar je LPG kan tanken (bekijk waar deze zijn). Een speciale nippel is wel nodig. De prijzen liggen lager dan in Nederland en in de buurlanden Zwitserland en Oostenrijk. Europees gezien zitten de prijzen in de middenmoot.

Meer tips over autorijden in en naar Italië

Een overzicht van actuele brandstofprijzen in heel Europa

2 reacties

 1. Hallo,

  Belangrijk om even mee te nemen is dat Italianen zelf
  veel minder wegenbelasting en BPM betalen. Mijn eigen
  diesel is in Nederland bijvoorbeeld 173 euro per mnd en
  in regio Toscane iets van 30 euro. Meer betalen per verbruik
  dus. In de meeste EU landen zit de wegenbelasting meer bij
  de literprijs in. (Die dan nog steeds lager is dan in Nederland)

  Groet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button