Nieuws

Belgische Heleen D’Haens nieuwe correspondent Italië voor NOS

De NOS heeft laten weten dat vanaf 1 augustus Heleen D’Haens (28) de nieuwe correspondent wordt voor Italië. D’Haens is de opvolger van Mustafa Marghadi in Rome, die na de gebruikelijke vier jaar afscheid neemt.

“Met Heleen krijgen we er een relatief jonge, maar zeer getalenteerde correspondent bij”, zegt Marcel Gelauff, hoofdredacteur NOS Nieuws.

Belgische Heleen D'Haens nieuwe correspondent Italië voor NOS
Belgische Heleen D’Haens nieuwe correspondent Italië voor NOS

Heleen D’Haens (28) begon zes jaar geleden als stagiaire bij de NOS en werd daarna buitenlandredacteur. Ze maakte onder andere items voor het NOS Journaal. De afgelopen jaren maakte ze ook documentaires over kinderrechten voor de EO.

De Belgische studeerde Nederlands en Engels aan de Universiteit van Leuven en haalde daarna haar master Journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam.

D’Haens verheugt zich op een boeiend correspondentschap. “In Nederland kijkt men vaak kritisch naar Italië, bijvoorbeeld naar de manier waarop daar Europees geld wordt besteed. Maar dat maakt het correspondentschap extra belangrijk en interessant.”

Andere Italië correspondenten voor nieuwsmedia

Vorig jaar wisselden ook RTL en De Volkskrant al van correspondent. Bij RTL Nieuws volgde de 31-jarige Anouk Boone Eveline Rethmeier op. Boone studeerde journalistiek in Rotterdam en woonde en werkte eerder in Italië. Zo was ze coördinator bij het luxe lifestylemerk Stefano Ricci en pr-medewerker bij modeketen Brunello Cucinelli.

Hoofdredacteur Harm Taselaar van RTL Nieuws was erg blij met de benoeming: “Italië is een groot nieuwsland en er zijn visueel prachtige reportages te maken. Het is een goudmijn voor een correspondent, dus Anouk kan blij zijn met dit gebied. Wij zijn zeker blij met Anouk, een toptalent.” De reactie van Boone, vanuit Italië: “Italië raakt bijna iedere Nederlander, of het nou via de politiek is, of economisch, of cultureel. Het land staat bol van de paradoxen en is in al z’n eenvoud complex. Ja, dit is een droombaan.”  

Van Gool voor Van der Ploeg

De Volkskrant wisselde vorig jaar de 27-jarige Rosa van Gool voor Jarl van der Ploeg in de Italiaanse spits. We vroegen haar toen om een eerste reactie:

“Het zou overdreven zijn om te zeggen dat ik altijd al droomde van een baan als journalist, maar sinds het begin van mijn studie heb ik journalistiek wel in gedachten gehad. Uiteindelijk heb ik de hoofdredactie denk ik kunnen overtuigen dat ik de juiste vrouw ter plaatse ben met een paar verhaalideeën. Nee, die ga ik nog niet prijsgeven, haha.”

Hoe heb je Italië aangetroffen bij de wisseling van de wacht?

“Leeg. In Rome is het vergeleken met andere jaren echt erg stil op straat. Dat komt door de toeristen die nog steeds ontbreken. Als je door het schilderachtige toeristische wijkje Trastevere loopt bijvoorbeeld. Jarl van der Ploeg schreef een uiterst vermakelijk boek over zijn verwonderingen in Italië dan zie je restauranthouders wel om 11 uur ’s ochtends hun terras opbouwen, maar met een grote moedeloosheid. Want ze weten dat er bijna niemand komt eten. Dat is triest. De stemming is niet heel opgewekt en dat is te begrijpen.”

Andrea Vreede

Italiaanse gebarentaal tijdens het interview met Vaticaan Correspondente Andrea Vreede in 2012. Il Giornale Hoofdredacteur Marco Bosman luistert aandachtig. Lees het hele interview hier terug

Andrea Vreede was ooit NOS-Correspondent in Rome en woont er werkt er nog steeds. Tegenwoordig doet ze voor verschillende media verslag van het Vaticaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button