Geloof en kerk in ItaliëKunst & CultuurKunst, film, muziekNieuws

Bekende en minder bekende kerken in Italië

Gelovig of niet, een bezoek aan de kerk mag in Italië niet ontbreken. Het zijn met recht eeuwenoude zuilen onder de rijke katholieke historie van dit land. Die verleden (en huidige) tijd gaat aan veel toeristen echter voorbij. Zij aanschouwen in het bijzonder de pracht en praal of staan met een persoonlijke gedachte even stil bij (elektronisch) kaarslicht. Dit zijn bekende en minder bekende kerken in Italië

Het is overigens nog een hele kunst om het katholicisme tijdens je bezoek aan Italië niet in je programma op te nemen, want het land telt ruim 63.000 kerken. Il Giornale maakte een willekeurige selectie van de meest bijzondere; kerken waar je je oren en ogen nauwelijks kunt geloven…  

St. Pieterskerk, Rome

In het rijtje bekende kerken in Italië staat de St. Pieter bovenaan. Foto: Redactie: Il Giornale Italië krant

Boven op het graf van Petrus bouwde de Romeinse keizer Constantijn de eerste kerk. Het enorme bouwwerk is verworden tot het heiligste der heiligen van het katholicisme. Wie alles wil zien en weten, heeft aan een dag tekort. Zo mogen eigenlijk de ‘grotten’ van het Vaticaan met de grafmonumenten van de pausen niet gemist worden, net als de Pietà van Michelangelo en de klim naar de koepel. Om nog maar te zwijgen van de pauselijke zegen op zondag.  

Basiliek van San Marco, Venetië

Foto: Redactie: Il Giornale Italië krant

De evangelist Marcus is verbonden aan dit indrukwekkende bouwwerk. Sterker nog: de basiliek werd gebouwd om de overblijfselen van de Heilige Marcus een laatste rustplaats te bieden. Daarnaast is het een kerk vol pracht en praal, mede dankzij de vele schatten die door zeevaarders zijn meegenomen. Indrukwekkend is ook de 4000 m2 mozaïek. 

Dom, Milaan

Het is, op die van Sevilla na, de grootste kathedraal ter wereld, maar daar is dan ook een slordige zes eeuwen aan gewerkt. Hoewel de kerk zo’n 40.000 mensen kan herbergen, is het in de zomermaanden vaak lang wachten om binnen te komen. Desalniettemin wordt het wachten beloofd, want de Dom herbergt vele middeleeuwse schatten en (op het dak!) vele honderden beelden.  

Basiliek van Sint- Franciscus, Assisi

De moederkerk van de Franciscanen bestaat opmerkelijk genoeg uit drie delen. De basis vormt het graf van de heilige Franciscus van Assisi en daarop zijn twee kerken gebouwd. Hoewel het al lang een bedevaartoord was, maakte een aardbeving in 1997 Assisi tot een nog grotere trekpleister, maar dan voor de zogenoemde ramptoeristen. De beving richtte veel schade aan in de regio, maar de restauratie van de kerk en vernielde fresco’s van Giotto was binnen enkele jaren voltooid. Heb je wat meer tijd, trek dan – net als Franciscus – de bergen in voor een bezoek aan het klooster en de grotten van Carceri. Het zou behalve rust en uitzicht ook inspiratie bieden. 

Kerk der Friezen, Rome

Bekende kerken in Italië
Foto: Friezenkerk

De kerk van de Nederlanders in Rome is gebouwd tegen één van de Romeinse heuvels en ligt op een steenworp afstand van de St. Pieterskerk. De kerk herinnert aan de bedevaartgangers uit de zogeheten Lage Landen en is twee jaar geleden prachtig gerestaureerd. Een bezoek aan ‘onze’ kerk is dus eigenlijk een moetje en daarbij hoort ook de beklimming van de Heilige Trap op de knieën, maar houd rekening met de beperkte openingstijden.

Chiesa di San Michele, Venetië

Bekende kerken in Italië
De Santa Maria della Salute in Venetië. Foto: Wikipedia: Marc Ryckaert

De Santa Maria della Salute in Venetië is door menig kunstenaar en fotograaf vastgelegd. Reden temeer misschien om een stukje verder te varen naar het ‘Eiland van de Doden’. Het kerkje annex klooster op dit eiland maakt stil, zeker in combinatie met de graven die het eiland vullen. Het bijwonen van de zondagsmis of een uitvaart is een aanrader, uiteraard met alle respect.

Dom, Florence

Bij een bezoek aan de Toscaanse hoofdstad kan je niet om de Santa Maria del Fiore heen. Hij staat midden in het historisch centrum, zoals het hoort, en baart opzien. Het was in de 13de eeuw dan ook het antwoord op de grote kathedralen die in Pisa en Siena verschenen. Florence wilde nog groter. Het marmeren exterieur is vrij bont, het interieur meest sober, maar een klim naar de prachtige koepel is een absolute must.

Basiliek van de vier gekroonde heiligen, Rome

Bekende kerken in Italië

De kerk op zich is visueel misschien niet zo bijzonder, maar ze maakt deel uit van een indrukwekkende abdij, die gebouwd is als een burcht. Wie durft, meldt zich aan de poort en vraagt in zijn beste Italiaans om de kapel van Constantijn te bezichtigen. De aanwezige zusters zullen in de meeste gevallen voorgaan en de deur openen. Let daar vooral op de fresco’s die het leven van Constantijn uitbeelden met een kleine knipoog naar de realiteit.

Heiligdom van de Madonna der Tranen, Siracusa

Bekende kerken in Italië
Foto: WikiPedia, Salvo Cannizzaro

Bij deze kerk is het niet zozeer de architectuur (een moderne spits) of kunst die de populariteit bepaalt, maar het kleine Mariabeeld boven het altaar. Deze Maria huilde drie dagen in de zomer van 1959. Volgens deskundigen: echte tranen. Het was voor de paus reden het bovennatuurlijke karakter te erkennen en dat maakt deze Siciliaanse stad tot een bijzondere plek, waar de Italiaan zijn liefde voor Maria predikt. 

Basiliek van Santa Cecilia, Rome

Bekende kerken in Italië

Ook deze kerk ligt niet op de gebaande toeristische paden, maar is juist daarom het bezichtigen waard. Het is een juweeltje in de wijk Trastevere, vooral vanwege de fresco’s in een aangrenzende kapel. De zusters houden hier de wacht, maar willen je voor een bescheiden bijdrage en via een kleine lift en gang graag de weg wijzen. Een unieke schoonheid voor een uniek verhaal bij thuiskomst. 

Het Onze Vader in het Italiaans

Padre Nostro | Onze Vader
Padre nostro, che sei nei cieli, sia santificato il Tuo nome. Venga il Tuo regno. Sia fatta la Tua volontà anche in terra com’è fatta nel cielo. Dacci oggi il nostro pane quotidiano. Rimetati a noi i nostri debiti, come noi li rimettiamo ai nostri debitori. e non esporci alla tentazione, ma liberaci dal maligno. perché tuo è il regno, la potenza e la gloria. Per sempre.  

Bedevaartsoorden voor een behouden vaart

Jeruzalem, Lourdes, Santiago de Compostella; het zijn klassiekers in de pelgrimage, veelal bedoeld om in tijden van nood weer hoop te vinden. Ook Italië blijkt steeds vaker de bestemde bedevaart voor reizigers op zoek naar verlichting, genezing en inspiratie. Rome en Assisi staan daarbij hoog op het lijstje, als een gebed met een eind. 

Lees meer over de bekende bedevaartsoorden in Italië.        

Foto: Redactie: Il Giornale Italië krant

Bekende kerken in Italië

Bekende kerken in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button