Kunst & CultuurKunst, film, muziekNieuws

Begin maart 2014 is het Carnaval in Italië! En ook bij ons natuurlijk….

Kranten, tijdschriften en websites zijn er vol over geschreven. Het Italiaanse carnaval kent geen boerenkielen, dansmariekes en prins met steek. Nee, schitterende maskers en stijlvolle kleurrijke kostuums zorgen voor bijzonder fotogenieke plaatjes waar de media en wij als Italië-liefhebbers meer dan terecht van smullen.

Zelf een keer een van de grote feesten meemaken is natuurlijk een geweldige belevenis en daarom zet Il Giornale alle opties op een rij. Wilt u zelf ook zo’n mooi masker dragen kijk dan eens op de site van The Fantasy Shop of Maskerwinkel Venetië.

40 dagen voor Pasen is het ‘Carnevale’. In 2014 op 2, 3 en 4 maart. Het Carnaval van Venetië (Veneto) en Viareggio (Toscane) zijn het meest bekend maar door heel Italië wordt het feest in verschillende varianten gevierd. Op tijd een kamer boeken is voor sommige steden erg belangrijk omdat de diverse carnavals bezoekers van over de hele wereld aantrekken.

Sinaasappelgevecht tijdens het carnaval van Ivrea

Storico Carnevale di Ivrea (Piemonte)
Een van de meest opmerkelijke is het carnaval van Ivrea bij Turijn, officieel Storico Carnevale di Ivrea. Hier wordt massaal met sinaasappels gegooid! Over de oorsprong doen verschillende verhalen de ronde maar een daarvan is dat het idee enkele eeuwen geleden van vrouwen kwam. Om aandacht van potentiële echtgenoten te krijgen gooiden ze een sinaasappel naar ze en dat liep uit de hand tot ware sinaasappelgevechten heden ten dage. Een waar volksfestijn dat in 2014 al vanaf eind februari echt begint met het hoogtepunt begin maart. Lokale bewoners doen graag mee, maar ook toeristen mogen meedoen. U moet u dan wel aansluiten bij een lokaal team maar meestal hoeft u dat alleen maar te vragen. U kunt ook alleen toekijken maar dan wel met een rode muts die de neutraliteit aangeeft. Als u meedoet is een masker geen overbodige luxe want een sinaasappel kan best hard aankomen.Venetië (Veneto)
In Venetië begint het carnaval ongeveer twee weken voor de officiële datum, in 2014 dus de half februari. Iedere dag zijn er evenementen en lopen mensen in de mooiste creaties door de straten. Parades op straat maar ook in de kanalen. Vuurwerk, muziek en dans. Een must voor iedere Italissimo waarvoor u wel tijdig een slaapplaats moet regelen.

Viareggio (Toscane)
Het Carnaval in Viareggio is met name heel erg groot en staat bekend om de praalwagens met figuren van papier-maché. Ook hier begint het feest al eerder en verveel je je niet met de vele festivals en optredens en optochten.

Oristano (Sardinië)
Over het feest Sa Sartigilia in Oristano op Sardinië las u al meer op onze site. Ook al zo’n mooie onvergetelijke ervaring.
Maar niet alleen Oristano is het bezoeken waard. Ook elders op Sardinië is een echte carnavalstraditie. Bijvoorbeeld in de bergdorpen van de Barbagia. Oude gebruiken en culturele tradities worden tijdens het carnaval opnieuw beleefd. Bekend is het carnaval in Mamoiada and Orotelli. Lees ons verhaal over Carnaval op Sardinië.

Acireale (Sicilië )
Acireale op Sicilië kent ook een schitterend carnaval. Als sinds 1601 rijden er ongelofelijk verlichte praalwagens van papier-maché door de straten, in 2014 ieder weekend vanaf half februari en uiteraard begin maart.
Er zijn verder veel activiteiten voor kinderen, een schaaktoernooi en uiteraard ter afsluiting een spetterend vuurwerk. Meer informatie.

Romeins carnaval in Pont St. Martin (Val d’Aosta)
In het Frans klinkende Pont St. Martin, in Val d’Aosta, Noord Italië is er een carnaval in Romeinse stijl compleet met nimfen, mensen in toga’s en soms is er zelf een race met Romeinse rijtuigen zoals we die kennen uit de Ben Hur film. Meer informatie.

Braziliaans carnaval in Italië (Cento, Emilia Romagna)
Net als Rotterdam associeert de plaats Cento in Emilia Romagna zich graag met het beroemde Braziliaanse Carnaval. De mooiste praalwagens sieren de straten met vaak Braziliaanse thema’s. Meer informatie.

Verona (Veneto)
In Verona claimt men het oudste carnaval. Op vette dinsdag (de dag voor Aswoensdag, het einde van carnaval) wordt sinds 1615 de grote optocht gehouden die inmiddels 500 wagens kent.

Sneeuwcarnaval in Livigno (Lombardije)
In het alpendorp Livigno is de carnavalsprocessie op ski’s de grote trekker. Uiteraard verkleed in mooie kostuums. 1 maart 214 beginnen ze en gaan na afloop van carnaval nog even door! Meer informatie

Het carnaval in Castrovillari, Calabrië

Albanees carnaval in Calabrië
Il Giornale praatte u al eens bij over de Albanese geschiedenis van delen van Calabrië. Die is vandaag de dag nog duidelijk zichtbaar. In het carnaval van Lungro dragen de mensen traditionele Albanese kostuums.

In Pollino in Castrovillari zijn het de vrouwen die zich verkleden om meteen de Pollino wijn feestelijk te promoten, de Lacrima di Castrovillari.

Net als in Nederland zien we ook in Italië tijdens de carnaval als vrouw verklede mannen. In Calabrië is het een terugkerend thema. Bijvoorbeeld in het noorden van Calabrië, in Montalto Uffugo, waar een trouwoptocht wordt gehouden door mannen in vrouwenkleding. Ze delen snoep uit en Pollino wijn. Na de optocht dansen de neven en nichten tijdens een groot bal waar men enorme hoofden draagt.

Lees ook: Eetgebruiken en gerechten tijdens carnaval in Italië.
Lees meer over andere evenementen in Italië begin 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button