CaffèNieuwsSmaken

Baristakampioen bedenkt nieuw koffiedrankje

Tijdens de eerste editie van The Amsterdam Coffee Festival werd Coen van Sprang (van Bocca Coffee) Dutch Barista Champion 2014. Van Sprang is een echte topper want hij gaat Nederland al voor de tweede keer vertegenwoordigen bij het Barista WK, uiteraard in Italië. In 2012 haalde hij daar zelfs de halve finale.Titelverdediger Zjevaun Janga (Restaurant FG) werd tweede in Amsterdam en Kim Staalman (Coffee Company) derde.

Nieuwe drankje van het vruchtvlees van de koffieboon

Baristakampioen bedenkt nieuw koffiedrankje
Top barista Coen van Sprang (foto: Thuisbarista.nl)

De zes beste barista’s van Nederland lieten ieder een zeer hoog niveau zien in de finale. Van Sprang maakte indruk op het publiek en de jury met een boeiende presentatie. In zijn presentatie zette Van Sprang vraagtekens bij het verspillen van een groot deel van de koffiebes. “Bij de meeste vruchten wordt het vruchtvlees gegeten en wordt de pit weggegooid. Bij koffie is dit juist andersom. Kilo’s vruchtvlees van koffiebessen worden weggegooid, slechts de pitten zijn nodig voor koffiebonen.”, aldus de grootmeester.

Van Sprang verwerkte dit restproduct, het vruchtvlees, juist wel in zijn zogenaamde ‘signaturedrink’. Deze zelf ontworpen koffiedrank, op basis van espresso, serveerde hij naast espresso en cappuccino aan de jury en die was, getuige de einduitslag, zeer onder de indruk

Samenwerking met koffieboeren

De kampioenskoffie komt uit Colombia en is gebrand door zijn collega’s van Bocca Coffee Roasters. De koffiebonen zijn een resultaat van een bijzonder project, waarbij zes verschillende koffieboeren uit de regio van Genova, enkel de allerbeste koffiebessen van hun velden hebben geplukt om samen een uniek lot te produceren. De boeren hebben allen hun eigen plantage in de provincie Nariño in het zuiden van Colombia.

Hollandse koffiemeester naar Italië

Coen van Sprang zal Nederland vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap Barista in Rimini, Italië. Dit evenement, georganiseerd door de SCAE (Specialty Coffee Association of Europe) vindt plaats van 9 t/m 12 juni.

Bekijk de site van dit evenement: www.worldbaristachampionship.com

Baristakampioen bedenkt nieuw koffiedrankje

Baristakampioen bedenkt nieuw koffiedrankje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button