Nieuws

Bankpresident Mario Draghi ‘Persoon van het Jaar’

Op de voorpagina van onze krant van september kopten we al stellig: “Supermario’s redden Europa”, doelend op Mario Monti, Mario Draghi en met een knipoog ook op Balotelli. Draghi wilde al het noodzakelijke doen om de Euro te redden en vooralsnog is dat gelukt. De gerespecteerde Britse zakenkrant de Financial Times heeft  Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank (ECB) daarom gekozen tot ‘Persoon van het Jaar’.

De krant prees de 65-jarige Italiaan voor zijn rol in het redden van de eenheidsmunt. Draghi kondigde op 26 juli 2012 aan alles ‘binnen het mandaat van de ECB’ te doen wat nodig is voor het behoud van de euro. “En geloof me dat het genoeg zal zijn”, voegde hij er aan toe.

Op het moment van de aankondiging steeg de rentelast van Griekenland, Spanje en Italië tot ongekende hoogte, waardoor de financiële markten het voortbestaan van de euro in twijfel trokken. Volgens de Financial Times was zijn aankondiging om de gemeenschappelijke munt te verdedigen hét keerpunt.  Draghi zal worden herinnerd als “De man die de Euro redde”, aldus de krant.

Bankier en econoom Draghi werd in november 2011 de baas van de ECB. Al na een maand nam hij ingrijpende maatregelen waardoor uiteindelijk het essentiële vertrouwen terugkeerde. Draghi’s wordt door Europese staatshoofden en de financiële markten liefkozend  ‘Super Mario’ genoemd.

Lees ook ons artikel Supermario’s redden Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button