NieuwsSmaken

Baci Perugiana chocolaatjes bestaan 100 jaar

De Baci Perugiana chocolaatjes bestaan 100 jaar! Je kent vast de in blauw zilverpapier gehulde lekkernijtjes uit de stad Perugia in de regio Umbrië.

Een Francofiel in onze omgeving die nog onbekend was met de heerlijke Baci-chocolaatjes, meende onlangs een tepel te zien bij de eerste aanblik! Knarsetandend namen we deze heiligschennis maar voor kennisgeving aan. Op onze redactie eerbiedigen we de geniale uitvinding van Luisa Spagnoli in 1922 wél.

De feestmutsen zijn dit jaar dus uit de kast want de Baci Perugiana vieren hun 100-jarig jubileum. Kruidenier Luisa Spagnoli uit Perugia vond het 100 jaar geleden zonde om de kapotte hazelnoten weg te gooien en bedacht een nieuw chocolaatje. Ze vond de creatie niet op een tepel maar op een vuist lijken, en daarom was de naam aanvankelijk cazzotto, vuist(slag). Maar klanten die om een vuistslag of klap vroegen voelde wat ongemakkelijk. ‘Mag ik een kus?’ zou een stuk beter klinken. En zo werd de naam Baci (kusjes) een begrip in Italië en wereldwijd.

Baci Perugiana chocolaatjes bestaan 100 jaar
De winkel waar het allemaal begon

Verpakking

De fraaie verpakking en het romantische kaartje met mooie liefdesspreuken in ieder doosje, droeg bij aan het succes. De lieve woordjes zouden geïnspireerd zijn op de berichtjes tussen Luisa Spagnoli en haar veertien jaar jongere minnaar Giovanni Buitoni, zoon van de directeur van een chocoladefabriek. Hij zou ook de naam Baci hebben bedacht. Minder romantisch aangelegde historici menen echter dat een slimme marketingman met de briefjes op de proppen kwam in de jaren 30.

De Baci van toen zien er nu nog steeds zo uit en het geheime recept is onveranderd. Maar inmiddels worden er in de fabriek 1.500 per minuut gemaakt. Ze gaan naar 55 landen voor de export. Jaarlijks gaan er meer dan een miljard kusjes over de toonbank. De fabriek heeft ook nog steeds een goed gevoel voor PR. In 2003 werd een 2,15 meter breed en 7.26 hoog exemplaar gemaakt van bijna 6.000 kilo. Goed voor een plek in het Guinness Book of Records.

Museum en festival

Bezoek ook eens het leuke fabrieksmuseum in de stad en ben je echt een chocoladefan, ga dan van vrijdag 14 oktober tot zondag 23 oktober naar het internationale festival Eurochocolate.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button