LombardijeMilaanNieuwsStedenVakantie

Auto’s verboden in centrum Milaan

Milaan gaat de binnenstad volgend jaar in zijn geheel afsluiten voor auto’s. Daarna wil de stad de auto ook uit andere wijken gaan weren. Burgemeester Giuseppe Sala deed de aankondiging deze week.

De maatregel betekent concreet dat je niet meer met de auto de wijk Quadrilatero della moda in kan en de omliggende straten. Dat wordt lastig voor de luxe shoppers want dit is dé modewijk bij uitstek, waar Italiaanse en internationale ontwerpers hun winkels en hoofdkantoor hebben. Bewoners zijn uitgezonderd van het verbod. Het centrum blijft wel open voor taxi’s, het openbaar vervoer (zoals de kenmerkende gele trams), de politie en hulpdiensten. Het verbod moet het eerste kwartaal van 2024 ingaan.

Camera’s

In Italië hebben ze genoeg ervaring met het automatisch handhaven van inrijverboden. Menig landgenoot kreeg al een bon op de mat na tijdens de vakantie nietsvermoedend het centrum van een prachtig stadje te zijn ingereden. Die camera’s gaan ook in Milaan hun werk doen. Ontsnappen is praktisch onmogelijk. In tegenstelling tot de protesten van sommige ondernemers in Nederlandse binnensteden, zouden de collega’s in Milaan het verbod hebben verwelkomd, aldus de burgemeester.

Noodzakelijk

De maatregelen zijn noodzakelijk. Milaan heeft de slechtste luchtkwaliteit van Europa en het autoverkeer is enorm. Auto’s met veel uitstoot zijn al de nodige beperkingen opgelegd. Dat heeft geleid tot minder vervuilend autoverkeer, maar de beoogde afname van het totale verkeersaanbod in de stad is nog minimaal.

Hoe dan wel met de auto naar het centrum?

Auto's verboden in centrum Milaan
De milieuzone geldt voor gebied B en C. Voor gebied moet je nog een toeslag betalen om binnen te gaan.

Eigenlijk kan je beter helemaal niet met de auto naar het centrum is ons advies. Doordeweeks geldt namelijk een spitsheffing voor het zogenaamde C-gebied. Dat kost je al 5 euro (elektrische auto’s zijn gratis maar moeten wel registreren). Je moet je kenteken opgeven en betalen via deze website. Daarna betaal je ook nog de parkeerkosten op straat of voor een garage. Vervolgens is er ook een milieuzone waardoor je tot en met Euro 5 diesel en tot en met Benzine 2 auto’s, niet verder mag richting de binnenstad.

Ben je hotelgast dan mag je wel het C-gebied in zonder kosten, maar let dan wel op dat je ze kenteken doorgeven aan de gemeente. Anders krijg je alsnog een boete thuis.

Buiten de stad zijn veel (gratis) parkeerterreinen vlakbij de metrostations. Let wel op je spullen want we kennen verhalen van mensen wiens auto werd opengebroken of waarvan in vijf minuten zelfs een hele camper verdween.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button