Italiaanse restaurantsNieuwsSmaken

Aroma is de beste Italiaan van Nederland

Aroma Italian Fine Dining in Vaassen is uitgeroepen tot Italiaans Restaurant van het Jaar! Voor deze jaarlijkse onderscheiding waren tien restaurants genomineerd door publiek en een vakjury. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio in Amsterdam. De verkiezing wordt al sinds 2011 georganiseerd door onze collega’s van Italië Magazine.

Dat er een top-Italiaan zit in de voormalige driesterrentempel De Leest, kan geen geheim meer voor je zijn als je onze krant en deze site een beetje volgt. Toen het restaurant in 2021 opende, waren we al onder de indruk van de grote ambities die chef Pasquale Carfora en zijn Elisa Leune aan de dag legden. Ze wilden naar de top en dat lukt ondertussen aardig. Deze prijs is een prachtige erkenning maar niet lang geleden kreeg het restaurant ook al een vermelding van Michelin. Wanneer zou de echte ster komen?!

‘Fine dining’

Aroma is de beste Italiaan van Nederland

Pizza margherita, vitello tonnato of pasta carbonara staan niet op de kaart bij Aroma. Wél verfijnde gerechten met hoogwaardige ingrediënten die vaak rechtstreeks uit Italië komen. Het juryrapport roemt de chef om zijn eigentijdse presentatie en vooral zijn creativiteit. Die is vaak gestoeld op culinaire herinneringen aan zijn jeugd in Lazio en met name de streek Agro Pontino.

De jury

Elk gerecht in zijn menu wordt uitvoerig toegelicht in een beschrijving die de gast na reservering vooraf thuis kan lezen. “Gelukkig is het geen chef die oude klassiekers opnieuw uitvindt”, zegt juryvoorzitter en fulltime Italië-promotor Roberto Payer. “Ik ben bijvoorbeeld niet zo’n fan van zogenaamde ‘deconstructies’ waarbij bekende gerechten uit elkaar gehaald worden, maar die hetzelfde etiket houden. Als je een gerecht een andere vorm geeft, geef het dan ook een andere naam”, aldus de bekende hotelpersonality van Italiaanse komaf.

“De chef van Aroma verzint nieuwe gerechten met mooie seizoensmaken en heeft veel respect voor de pure Italiaanse producten die vaak al voor zich spreken. Hij beheerst de kunst om prachtige combinaties te maken waar je even stil van wordt, zo is mijn ervaring.” Payer voegt daaraan toe dat Aroma echt een Italiaans ‘ristorante’ is en geen ‘trattoria’ of ‘osteria’. “Dit is gastronomie op hoog niveau.”

Advies van een driesterrenchef

Getuige de vele zeer positieve reviews oogsten Pasquales gerechten steeds weer lof van een verwend publiek dat vaak op topniveau uit eten gaat. “We hebben gelukkig steeds meer gasten die terugkomen. En sinds de start komt de voormalige chef van De Leest, Jacob Jan Boerma, geregeld proefeten”, zegt Pasquale. “Ik ken hem uit mijn Krasnapolsky-tijd (waar Boerma The White Room runt) en dat proefeten was zeg maar ‘part of the deal’. Nadat hij mijn nieuwe gerechten proefde, ging hij altijd vol de deur uit.”

Desgevraagd zegt Boerma tegen de jury van de restaurantwedstrijd: “Pasquale is zichzelf op een mooie manier aan het ontwikkelen met een stijl die in Nederland niet te vinden is en met een zeer doordachte keuken.”
Pasquale: “Zo’n oordeel van Boerma geeft moed, net zoals nu de eer dat we ons Italiaans Restaurant van het Jaar mogen noemen. Het is een bevestiging door te gaan met de koers van de afgelopen anderhalf jaar.”

Eerste ‘Italiaan’ bij JRE

En er was nog meer nieuws in het Amsterdamse Hilton Hotel: Aroma is toegelaten als aspirant-lid van de ambitieuze internationale associatie Jeunes Restaurateurs (JRE). Het is daarmee het eerste Italiaanse restaurant in Nederland toetreedt.
Pasquale: “Ik ben heel blij met die erkenning en weet zeker dat ik me heel erg thuis ga voelen tussen die ‘jonge honden’. Het JRE-lidmaatschap benadrukt onze toewijding aan culinaire innovatie en ik hoop vooral op kennisuitwisseling met inspirerende chefs uit heel Europa.”

Kookboek

Alsof dat niet genoeg is, komt Aroma in de herfst met een kookboek. Hierin staan ruim vijftig recepten en Pasquales visie op koken. “De meeste gerechten kan je thuis makkelijk maken, maar er zijn ook wat signatuurgerechten die een mooie uitdaging vormen voor de serieuze hobbykok”, aldus de chef. Een voorpublicatie uit het boek plaatsen wij in onze gedrukte krant van december.

Pasquale Carfora

Italiaanse sterrenchef kookt bij Aroma Vaassen
Pasquale Carfora en Elisa Leune

Carfora koos eerst voor een totaal andere, niet aan het koksvak gerelateerde universitaire opleiding tot bouwkundig ingenieur. Al tijdens zijn studie volgde hij echter cursussen die met zijn werkelijke passie te maken hebben: koken! Vrijwel direct na zijn studie werd hij aangemoedigd door te gaan met dat koken. Hongerig naar een goed fundament besloot hij onder aan de ladder in de leer te gaan bij goede restaurants. Meteen al slaagde hij erin een stage te krijgen bij een van de beroemdste restaurants van zoals La Pergola***. Een periode die hij betitelt als ‘zeer leerzaam’. Hij klom op van koksassistent bij een strandclub in de plaats waar hij opgroeide tot demi-chef bij Antica Osteria Nonna Rosa*.

Website Aroma: restaurant-aroma.nl

Pasquale kookt een klassieker van Bottura

Vorig jaar demonstreerde Pasquale ons, hoe je het wereldberoemde Parmezaangerecht van Massimo Bottura (lang ‘s werelds beste chef) maakt. Lees meer.

De winnaars van voorgaande jaren

De verkiezing van de beste Italiaan van Nederland, wordt dus al meer dan tien jaar georganiseerd. Dit zijn de winnaars vanaf 2011. In 2020 en 2021 heeft de verkiezing niet plaatsgevonden.

2022: Restaurant Pianeta Terra uit Amsterdam en Raimondi’s Villa Rozenrust in Leidschendam. Lees ons verhaal

2019: Gio’s Cucina Casalinga uit Maastricht en Lab26 Aperitivo Club uit Hengelo (recensie).

2018: Cantina di David uit Utrecht en Risto Enoteca Pepenero uit Amsterdam

2017: Trattoria Sapori e Ricordi uit Enschede (recensie) en Eatmosfera uit Amsterdam

2016: Da Braccini uit Den Haag (gesloten) en Jammo Já uit Beesd.

2015: Schatull uit Vaals en Il Campanile uit Markelo (recencie).

2014: Segugio uit Amsterdam en Raimondi’s Villa Rozenrust uit Leidschendam.

2013: Vino e Cucina uit Den Haag en Da Pietro uit Elburg (Da Pietro is gesloten en weer gestart in Zwolle onder de naam D’Andrea’s, nominatie 2019)

2012: Mediterraneo uit Maastricht

2011: Incanto uit Amsterdam

Aroma is de beste Italiaan van Nederland

Restaurant Aroma is de beste Italiaan van Nederland

Aroma is de beste Italiaan van Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button