NieuwsSmaken

De top 10 Italiaans streetfood, oftewel, cibo di strada

Streetfood, Foodtrucks, het is helemaal hot en hip. In Italië noemen ze het cibo di strada die trouwens niet door iedere Hollandse smaakpapil worden gewaardeerd. Wij maakten een Top 10 van de Italiaanse variant van het patatje met en de frikandel speciaal.

Italië is zo’n beetje het enige land waar de fastfoodgiganten nooit echt een stevige voet tussen de culinaire deur hebben gekregen. De Italiaanse snacks zijn simpelweg te lekker om ze in te ruilen voor een zompige hamburger met dunne harde tandenstokers die voor patates frites door moeten gaan. Als ze er dan nog bij zeggen dat dat Franse frieten zijn weet de Italiaan genoeg, daar beginnen we niet aan!

Iedere streek en regio heeft zijn eigen snelle en voordelige happen. Die zijn nogal eens gemaakt met vlees dat de gemiddelde Nederlander liever aan de hond voert. Zware tijden in het verleden hebben echter geleerd ieder stukje van het dier te gebruiken, dus ook de organen.

Het stukje pizza is natuurlijk het ultieme streetfood maar graag introduceren we de in Nederland minder bekende snacks. Gewoon een keer proberen dus. Het liefst in Italië maar diverse Italiaanse groothandels en specialiteitenwinkels verkopen deze snacks vers of in ingevroren variant.

Arrosticini (Abruzzen)

Arrosticini zijn kleine spiesjes met geroosterd schapenvlees. In Italië kent iedereen ze maar ze komen uit de Abruzzen (Abruzzo) en daar zijn ze volgens de kenners ook het lekkerst. Ze worden op de Barbecue gelegd die soms speciaal voor dit gerecht is ontworpen. 22, 23 en 24 oktober zijn ze te proeven in Utrecht bij Arrosticino.

arrosticini
Arrosticini is echt Italiaans streetfood dat de naam eer aandoet.

[divider]

Piadina (Emilia Romagna)

De Piadina kennen we in Nederland ondertussen ook. Rond en plat brood oorspronkelijk uit Emilia Romagna gevuld met allerlei vullingen maar traditioneel met prosciutto, squacquerone-kaas en rucola. De piadina wordt gemaakt van tarwemeel, water, reuzel en zout.

Cocomero

Stalletjes met grote stukken watermeloen (ook wel anguria  genoemd) staan in de zomer op veel straathoeken. Heerlijk verfrissend en ook nog eens gezond. Je hoort het woord vaak door de straat schallen als de verkopers hun waar aanprijzen.

Cartoccio di mare (Zuid-Italië)

Wij smullen van onze niet altijd even knapperige kibbeling, de Italianen zijn dol op hun gefrituurde zeevruchten. Lekker uit een zakje of bakje dat van alles in een korstje kan bevatten. Mosseltjes, inktvis, kleine visjes, sardientjes en garnalen.

cartoccio-di-fritto-1-640x424

Pani cà meusa (Sicilië)

Dit broodje is een echte klassieker in Palermo op Sicilië. Pani ca meusa betekent brood met milt, ook wel Pane con la Milza genoemd! Jawel, dat orgaan dat wij mensen ook hebben. Vaak zit er ook long bij. Het rund- of kalfsvlees wordt eerst gekookt en dan gebakken in de reuzel. Het sesambroodje noemen ze ‘getrouwd’, maritatu op zijn Siciliaans als er ook Caciocavallo of ricottakaas overheen zit. Zonder deze garnering is het broodje nog vrijgezel, schettu! Om het af te maken kan je er nog wat citroensap overheen knijpen en de echte fijnproever vraagt er nog een beetje kraakbeen (cartilagini) uit het strottenhoofd van het kalf overheen. Mmm!

pane-ca-meusa

Panino al lampredotto (Toscane)

Nog zo’n fijn broodje met vlees is de Panino al lampredotto, typisch ‘streetfood’ uit Florence. Op de bol zit fijngehakte pens dat daarna in groentebouillon wordt gekookt. De naam Lampredotto komt van het woord lampreda, dat is een soort palingvormig visje (‘rivier -of zeeprik’ in Nederland) dat in kleur en structuur op pens lijkt. Het broodje wordt gegarneerd met Salsa verde of een ander pittig sausje.

panino-con-lampredotto

Focaccia di Recco col formaggio (Ligurië)

De Italiaanse regering heeft de naam en ingrediënten van dit broodje Europees laten vastleggen om ‘vervalsingen’ te voorkomen. Een klassieker dus, met recht. Het komt uit Ligurië en wordt gemaakt met verse Crescenza kaas die ook wel onder de naam Stracchino bekend staat. Het is een zachtromige kaas.

Italiaans streetfood

Arancini (Sicilië)

Een van onze favorieten is de Italiaanse nasibal, de Arancino. Risottoballen met een korstje waaruit de stroperige mozzarella je tegemoet lacht na de eerste hap. Overigens zie je ze soms ook in de vorm met een puntje en regelmatig zijn ze van een formaat dat uitstekend geschikt is voor de stevige trek. Inmiddels heeft de bal in heel Italië zijn intrede gedaan maar Sicilië is de bakermat van deze superlekkere snack die ook zelf te maken is. Hier het recept.

Italiaans streetfood

Stigghiola (Sicilië)

We trekken de conclusie dat Zuid-Italië en dan met name Sicilië de grootste streetfood-traditie heeft. Stigghiola moeten we echt noemen, op houtskool gegrilde involtini (rolletjes) van zuiglam. Heerlijk! Vergeet even dat het om opgerold orgaanvlees gaat want dat is eerst goed gewassen en gezout. Dan wordt het gekruid met peterselie, ui en andere kruiden en vervolgens op een spiesje geprikt. In de zuidoostelijke plaats Ragusa noemen ze het turciniuna.
Overigens kan niet iedereen deze snack waarderen. In het programma van Ilja Gort probeert de markante presentator ook een portie. Tegen de verkoper lacht hij beleefd maar als die uit beeld is verklaart Gort dat het ‘niet te eten’ is!

Italiaans streetfood

Panzerotti (Puglia)

Als je goed geteld hebt zijn we al bij de tien maar we krijgen er geen genoeg van. Uit Puglia komen de panzerotti, gevulde en dubbelgevouwen platte broodjes van zacht deeg, een soort mini Pizza Calzone zeg maar. De vulling is meestal kaas en tomaat. Het broodje gaat even in de hete olie om het warm, knapperig en smeuïg te maken. Pas als ze er net uit komen wel op voor de gloeiend hete tomatensaus! In de markthal in Rotterdam maakt Luigi Incalza van Panzero originele panzerotti voor je klaar.

Italiaans streetfood

Panelle (Sicilië)

Wederom uit Sicilië een van de meest eenvoudige happen die ook makkelijk zelf de maken is, Panelle. Dat zijn gefrituurde koekjes, ‘beignets’, van kikkererwten die soms tussen een broodje stoppen. Deze exponent van de cucina povera is heerlijk met een beetje pecorinokaas er overheen.

Italiaans streetfood

Olive ascolane (De Marken)

Dan echt tot slot nog een bijzondere waar zelfs de Italiaanse Mc Donalds goede sier mee probeerde te maken door een eigen fastfoodvariant te verkopen. Het is de Ascolana olijf. Dit is een speciaal soort die groeit rond Ascoli Piceno. De olijf is erg groot en heeft zacht vruchtvlees. Door zijn formaat is hij makkelijk te vullen en dat doen ze dan ook met liefde. Vervolgens door de paneermeel, daarna in de hete olie en smullen maar! De vulling is meestal vlees maar kan ook van kaas gemaakt zijn.

Olive ascolane uit de regio De Marken (Le Marche) Heerlijk Italiaans streetfood!

Italiaans streetfood

Italiaans streetfood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button