Italië en maatschappijNieuwsStile Italiano

Antimaffiarechters op Italiaanse euromunt

De onderzoeksrechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino werden 30 jaar geleden vermoord. Italië eert ze nu met een nieuwe euromunt. Daarop staat een iconische afbeelding van de twee magistraten die jarenlang streden tegen de maffia.

Falcone-Borsellino staat er op de 2-euromunt en daaronder de data 1992-2022. In het klein zien we ook nog de initialen VdS dat staat voor Valerio de Seta. Hij maakte de tekening voor de munt op basis van een historische foto van fotograaf Tony Gentile. Gentile maakte de foto op 27 maart 1992 , vlak voor een conferentie over de maffia en politiek in Palermo. Er worden 3 miljoen munten geslagen die vanaf 2 januari 2022 in omloop worden gebracht.

Falcone en Borsellino leidden in de jaren tachtig het ‘maxi-proces’ in Palermo tegen leden van de Siciliaanse maffia. In totaal sprak de rechtbank meer dan 25 eeuwen gevangenisstraf uit tegen 342 maffiosi, onder wie Il Capo dei Capi,  Salvatore Riina. Eerder werd al de internationale luchthaven van Palermo naar de twee rechters vernoemd.

De beroemde foto van Tony Gentile

Meer Italiaanse euromunten

Op de reguliere 2-euromunten van Italië staat een afbeelding van Dante Alighieri, icoon van de Italiaanse taal en cultuur wiens 700-ste sterfdag dit jaar uitgebreid werd gevierd. Bekijk hier wat er op de andere Italiaanse euromunten staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button