Kunst, film, muziekMuziekNieuws

Angelina Mango zingt voor Italië op Eurovisie Songfestival

Zaterdag 11 mei staat de Italiaanse zangeres Angelina Mango meteen in de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Daar zingt ze het nummer La noia waarmee ze in februari het festival van Sanremo won.

De 23-jarige Mango heeft het niet van een vreemde, ze is de dochter van singer-songwriter Giuseppe Mango, beter bekend als Mango. Haar moeder is Laura Valente en die kennen we weer van de band Matia Bazar, die ook in Nederland een paar grote hits had lang geleden.

Ze werd geboren in het leuke kustplaatsje Maratea in de niet zo bekende regio Basilicata. Ze groeide dus op in een muzikale omgeving en leerde al vroeg zingen, piano en gitaar spelen. Dansen was een andere grote hobby. Toen ze groter was zong ze duetten met haar vader, die in 2014 al op 60-jarige leeftijd door een hartaanval overleed.

In 2016 verhuisde naar Milaan om te studeren. Ze zong daarnaast in een bandje waar haar broer achter de drums zat. In 2020 volgde een eerste single Va tutto bene en grotere optredens. In 2023 scoorde ze met het vrolijke uptempo nummer Ci pensiamo domani de eerste grote hit. Ook Che t’o dico a fa zagen we later dat jaar hoog in de hitlijsten. Het grootste succes vierde ze dus dit jaar met een vrij onverwachte overwinning in Sanremo. Daarbij moest ze het vooral hebben van de pers en radiojury want de kijkers kozen voor de rapper Geolier. Maar die had dan ook heel Napels en omgeving gemobiliseerd. Met een ander nummer ter ere van haar vader, ontroerde Mango de kijkers wel massaal.

Pas drie keer winst

Italië heeft een grote muzikale traditie maar won het Eurovisie Songfestival toch maar drie keer. In 1997 en 2011 waren ze er zo klaar mee dat ze zichzelf helemaal terugtrokken uit de liedjescompetitie. Sinds Måneskin het festival in 2021 won is de populariteit bij de Italianen weer enorm gegroeid. De rockers uit Rome behaalden de eerste overwinning voor Italië in 31 jaar. Daarvoor won Gigliola Cinquetti in 1964 en Toto Cutugno in 1990. Die laatste ontviel ons trouwens vorig jaar augustus.

Italië hoeft geen voorrondes te doen omdat ze een van de grootste financiële bijdragers zijn aan het festival.

Angelina Mango zingt voor Italië op Eurovisie Songfestival
Måneskin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button