NieuwsSmakenWijn

Interview Andrea & Alberto Bocelli over wijn en muziek

De mooiste wijnen kregen prachtige aubades en op het mooiste lied werd menig glas geheven. Het is dan ook niet voor niets dat we een bijzonder concert of een fijn glas wijn als monumentale herinneringen met ons mee dragen. ‘Weet je nog, die avond?’ Hofleverancier van dit soort onvergetelijkheden is de familie Bocelli. Alberto en Andrea, smaakmeesters zonder concessies.
Dit interview verscheen eerder in de decembereditie 2013 van de gedrukte Il Giornale.

Is Andrea Bocelli de operazanger die ook wijn verkoopt? Nee. Hij zou het zelf nog liever omdraaien: de operazanger komt voort uit een beroemde wijnfamilie. De certificaten van het wijnhuis Bocelli Family Wines ontnemen, als het laagje stof is verblazen, alle twijfel: de wijnen van Bocelli worden al meer dan 130 jaar geschonken! In de beste zaken bovendien, want Alberto wijst ons in de kelders met trots op de diverse onderscheidingen en dankbetuigingen.

rode bocelli wijn

Hoewel ook broer Andrea over een indrukwekkende prijzenkast beschikt, telt zijn muzikale status ‘slechts’ twintig jaren van succes. Om het geheugen nog even op te frissen: Zucchero Fornaciari bracht hem aan het voetlicht en het Festival van San Remo markeerde de doorbraak waaruit de verkoop van vele miljoenen platen voortkwam. Exclusief voor Il Giornale vertellen de gebroeders Bocelli over de ‘druivenwortels’ van hun bestaan.

“Kon onze overgrootvader er nog maar bij zijn, dan had je zonder twijfel het mooiste interview gehad,” lacht Alberto. “Hij besloot in 1881 immers om de eerste druivenstokken te planten en inmiddels zijn wij alweer de vierde generatie.

De Cantina is altijd in de familie gebleven en we hebben deze prachtige plek dan ook nooit meer verlaten. Dit is Toscane, om precies te zijn: het achterland van Lajatico in de provincie van Pisa. Hier produceren we de wijn al vele jaren op ons landgoed in la Sterza, waarbij we gebruik maken van de Sangiovese druif, afkomstig van stokken die vaak al ouder zijn dan 50 jaar. Maar we gebruiken sinds tien jaar ook Cabernet Sauvignon druiven. Die overstap ging niet zomaar, want om met dit ras te kunnen werken hebben we eerst een gedegen onderzoek laten uitvoeren naar het microklimaat en de grondsoort. Het komt nogal nauwkeurig en deze druivenrassen bleken perfect voor onze topkwaliteit wijnen.”

Jullie zijn allebei liefhebbers van wijn, maar wie steekt de meeste tijd in het bedrijf?

Andrea: “Je zult begrijpen dat ik door mijn werk vaak op reis ben, dus de meest praktische zaken zijn in handen van Alberto en zijn vrouw Cinzia. Maar ik ben wel betrokken bij de belangrijke beslissingen, zoals over nieuwe aanplant of deAl 130 jaar de kunst van uitbreiding van de wijngaarden. Ook proeven we vaak samen, zowel tijdens het rijpingsproces in de vaten als het eindresultaat. Daarbij letten we op kwaliteit, maar ook op de ontstane blends. Ja, geweldig om te doen.” 

Interview Andrea & Alberto Bocelli over wijn en muziek

Kwaliteit op basis van 130 jaar ervaring; mag ik dat zeggen?

Alberto: “Daar komt het wel op neer, zeg ik met bescheiden trots. Kijk, in de afgelopen 130 jaar hebben de Bocelli’s voldoende expertise opgebouwd om te weten wat we doen. Ons doel is dan ook: Il saper fare, oftewel: te weten wat we aan het doen zijn. Daarnaast wordt een bedrijf of product ook sterker door samen te werken. Zo zijn wij bijvoorbeeld een nauwe samenwerking aangegaan met de familie Trevisiol; zij zijn één van de oudste producenten van prosecco. Het samensmelten van kennis, ervaring en toewijding heeft ertoe geleid dat onze wijnen nog meer gewaardeerd worden over de hele wereld.”

Andrea vult aan: “Wat dat betreft hebben Alberto en ik dezelfde missie in wijn én muziek. We hopen dat andere mensen net zoals wij in Toscane kunnen genieten van een mooi product en de mooie dingen in het leven. Ik zou het geweldig vinden als iedereen de vreugde van het leven met ons wil delen, in een goed glas wijn of een mooi stuk muziek.”  

Interview Andrea & Alberto Bocelli over wijn en muziek
De wijngaard van de familie Bocelli

Wat dat betreft is een beroemde zanger natuurlijk een handige ambassadeur voor de wijn van de familie.

Alberto: “Dat is zonder twijfel een voordeel, maar als de wijn slecht is, maakt de muziek van mijn broer natuurlijk geen verschil. De basis van het succes van de wijn zit in de geschiedenis van ons bedrijf. Met alle respect voor Andrea, maar de wijn van Bocelli was al goed voordat hij werd geboren, haha.

Het is voor ons een credo dat alles overstijgt, van generatie op generatie. Wat dat betreft is het geweldig dat Andrea op eigen kracht ook een topzanger is geworden. Ja, het is een vruchtbare familie inderdaad.”

bocelli wijnen
Interview Andrea & Alberto Bocelli over wijn en muziek

En is de wijn van Bocelli goed voor de tenor Bocelli, als olie voor de stembanden wellicht?

Andrea: “Van wijn ga je zingen, dat is zeker waar. Zoals je van een mooie muziek blij wordt, zo kun je van mooie wijn ook opgevrolijkt worden, het is een bepaalde euforie. Maar ik moet eerlijk zeggen dat je van veel wijn niet de beste zanger wordt, hoor. Wat dat betreft ben ik altijd erg voorzichtig met eten en drinken tijdens een tournee. Ja, dat is voor iemand uit Toscane inderdaad best lastig, maar die strenge discipline heb ik mezelf aangeleerd. Eenmaal thuis, dan kan ik weer volop genieten van een goed glas wijn en lekker eten. Toscane is tenslotte een goudmijn als het om eten en drinken gaat; van de kaas en groenten tot de pasta en heerlijke worsten.”

En wat moeten wij, als luisteraar en wijnliefhebber, drinken bij welke aria?

Andrea: “Haha, dan moet u vertrouwen op mijn ervaring. Veel grote opera’s gaan in wezen ook over wijn. Neem bijvoorbeeld La Traviata van Verdi. Daarbij zou ik een Bocelli Prosecco drinken. En bij Cavalleria Rusticana hoort eigenlijk een Terre di Sandro, vernoemd naar onze vader. Die wijn draagt een heel fijne Sangiovese in zich.”

De broers Alberto en Andrea zijn min of meer opgegroeid tussen de wijnstokken. Ze speelden er als kleine kinderen en hielpen iedere herfst bij de traditionele pluk. Toch was het niet de bedoeling om in de sporen van het boerengeslacht te treden. Andrea koos voor de advocatuur en brak uiteindelijk door als zanger, terwijl Alberto carrière maakte als architect. Desalniettemin steken ze samen altijd veel vrije uurtjes in het familiebedrijf, waarbij Alberto samen met zijn vrouw Cinzia leiding geeft aan het wijnhuis.

Alberto: “Nee, het is zeker geen bijbaan. Daarvoor is de geschiedenis en de kwaliteit van de wijnen ons teveel waard. Ik volg het productieproces vrijwel ieder dag en probeer daar waar wij kunnen de kwaliteit nog meer te verbeteren. Dit zou ik niet kunnen zonder de geweldige steun van mijn vrouw. Zij steekt ook veel tijd in het bedrijf, zeker nu de kinderen wat groter zijn. Het ziet er trouwens naar uit dat het wijnstokje van de familie wordt doorgegeven, want onze kinderen hebben wel zin om het bedrijf over te nemen. Nu al gaan ze vaak met mij mee tijdens zakelijke reizen in het buitenland. Het is echt te hopen dat ook zij de lat hoog houden en de passie van onze voorouders in de wijn blijven steken.”

Andrea en Alberto in de wijngaard
Andrea en Alberto in de wijngaard

Kunnen jullie onze lezers tot slot nog een advies geven voor de allerlekkerste feestdagen?

Alberto: “Dat is lastig, want ieder land heeft zijn tradities tijdens de kerst, maar ik kan wel vertellen welke traditie bij ons op tafel komt. Antipasti toscani misti met een Prosecco Bocelli, Tortellini in brodo di Cappone (gecastreerde haan van de eigen boerderij; red.), gestoofde Cappone met een mix van gestoofde groenten, gemarineerd in pure olijfolie, gecombineerd met een glas Poggioncino. Daarna Arrosto misto (gebraden mix van lam, kip en scharrelvarken) uit de oven met Patate al forno en daarbij een fles van Alcide in Canto of Terre di Sandro. Die laatste keus hangt een beetje af van de smaak van de tafelgasten.”

Andrea: “Bij het kerstdessert komt altijd een Passito, zoals vrienden van ons die zo mooi bereiden. Vaak ook met druiven die afkomstig zijn van onze wijngaarden. En natuurlijk mag de grappa van eigen huis niet ontbreken als afsluiter! Onze extra gerijpte grappa is een product waar wij erg trots op zijn. Deze elixer naast een mooie, geurige espresso; ik kan me geen betere afsluiting wensen.

Salute a tutti voi amici in Olanda con un caloroso augurio di Buone Feste!

Interview Andrea & Alberto Bocelli over wijn en muziek
Alberto Bocelli leest de Il Giornale Italië Krant

Bocelli exclusief in Nederland!

Zivva wijnen in Leersum is erin geslaagd om een samenwerking met Bocelli Family Wines te sluiten, als enige officiële importeur en distributeur voor de Nederlandse markt. Marieke Pistoor: “Ik ben door de Bocelli-wijnen van wijn gaan houden. Als fan van de muziek van Bocelli kwamen we er tijdens een vakantie in Pisa achter dat de familie dichtbij woonde. Een brutaal mensen heeft de halve wereld en voordat we het wisten werden we hartelijk ontvangen en stonden we op het landgoed te kijken, te luisteren en te proeven van de biologische Sangiovese en CabernetSauvignon-druif. Ge-wel-dig lekker! Daarna waren we snel verkocht en vele gesprekken later kregen we groen licht voor Nederland.”

Marieke Pistoor tekent het contract met de familie Bocelli

Interview Andrea & Alberto Bocelli over wijn en muziek

Interview Andrea & Alberto Bocelli over wijn en muziek

Een reactie

  1. Wat leuk om te lezen , ik ben een Bocelli fan , natuurlijk van de zang van Andrea , maar een wijntje van de Bocelli,s lust ik ook wel .
    Al vaak bij hun in de zaak geweest waar je lief en correct wordt geholpen door vaak een Bocelli fan lid ( Cintia of zoon ) Super!!
    We gunnen de import in Nederland alle succes maar ga liever zelf mijn Wijntjes daar kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button