NieuwsOlijfolieSmaken

Amsterdam kiest beste olijfolie. Italië wint

Voor het eerst was er in Nederland een internationale olijfoliecompetitie, de Amsterdam International Olive Oil Competition. Ruim 80 olijfolies werden gekeurd. Eind mei was de uitslag en, uiteraard, de Italianen wonnen veel prijzen!

Twee jaar geleden maakten we op de Little Italy beurs al eens kennis met Gregor Christiaans, olijfoliegoeroe van beroep. Toen raakten we onder de indruk van zijn passie en kennis van het vloeibare culinaire goud. Daarom keken we ook niet vreemd op toen hij het initiatief nam om de eerste internationale olijfoliecompetitie van Nederland te organiseren. Zijn doel is vooral dat we in Nederland de olijfolie beter leren kennen en waarderen. De olijfoliecultuur in Nederland naar een hoger niveau tillen, dat is zijn missie. Vooral de kwaliteitsolie moet in de spotlights bij consument en restaurateur. Vandaar ook dat bij deze competitie koks betrokken zijn als jurylid.

De eerste editie was, kijkende naar het aantal olijfboeren dat een olie inzond, een succes. 75 producenten stuurden in totaal 83 flessen ter beoordeling. Dat zijn nog niet de aantallen van de toonaangevende competities in London en New York maar toch een prima begin.

Je raadt natuurlijk al dat wij met extra aandacht keken naar de Italiaanse inzendingen. Als het om kwaliteit gaat hadden er gerust duizenden olijfboeren uit Italië kunnen deelnemen. Het was dan ook niet verrassend dat er verschillende Italiaanse merken in de prijzen vielen.

De prijswinnaars van de olijfolie keuring in Amsterdam

Keuring beste olijfolie
Normaal wordt volgens internationale afspraken in blauwe glaasjes geproefd maar de organisatie had rode op de kop getikt. Onlangs hoorden we al dat net als bij veel andere producten er grote leveringsproblemen waren met de blauwe variant.
  • 1e prijs categorie delicaat: Olio Gianecchia DOP Collina Di Brindisi, Azienda Agricola Valentini Ambrogio.
  • 1e prijs categorie medium: Anno Zero IPG Toscano Biologico, Tenuta Querciamatta.
  • 1e prijs categorie medium ‘chef’s choice’: Anno Zero Italiano Biologico. Tenuta Querciamatta.

Nou moeten we wel zo eerlijk zijn dat er ook Turkse, Spaanse, Griekse, Zuid-Afrikaanse, Jordaanse en Kroatische winnaars waren maar de Italianen bleken de meeste toppers te hebben ingestuurd. Italië pakte acht gouden medailles, Spanje zeven.

Helaas valt het vaak niet mee om dit soort olie in Nederland op de kop te tikken. Voor beide Italiaanse flessen moeten we toch echt naar Italië om ze daar ter plekke of online te bestellen. Wij vonden geen webshop die ze ook naar Nederland of België stuurt.

Tenuta Querciamatta

Keuring beste olijfolie

Tenuta Querciamatta haalde dus meerdere prijzen op met haar vloeibare goud. Dat deden ze vorig jaar ook tijdens de wedstrijd in London. Bekijk even de mooie site van het bedrijf dat ook wijn maakt. Het zit vlakbij Pistoia in Toscane. Vier je vakantie in de driehoek Pisa – Lucca – Florence, dan kan je misschien een bezoekje brengen deze zomer. Ze organiseren ook spectaculaire kookshows waaraan je zelf deelneemt!

Valentini Ambrogio

Keuring beste olijfolie
Hele oude olijfbomen

Bij Valentini Ambrogio uit de zuidelijke regio Puglia maken ze ook wijn. Maar die ranken zijn niet 3.000 jaar oud, zoals sommige olijfbomen naar schatting van de Italianen zijn. Dat lijkt ons wat erg enthousiast, bedenkende dat de oudste bekende boom van Italië 2.000 jaar oud is. Maar al is het de helft dan zijn we nog onder de indruk. De olijfgaard is al 1.000 jaar oud.

Volgens Valentini heeft zijn olie een fruitige smaak, kruidig en met een licht bittertje. De zuurgraad is laag. De olie past goed bij zeevruchten, salades, vis, bruschetta, mozzarella enz. In november en december is de oogst en dat doen ze met de hand.

Deze top-olie is qua prijs zeer interessant. Een flesje van 750ml. kost maar elf euro. Een vijfliterblik 55. Bedenk dat top-olie uit Toscane soms wel dertig tot veertig euro de liter kost. Op deze website is de olie te bestellen. Voor zover we kunnen nagaan verzenden ze helaas niet naar Nederland of België.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button