NieuwsOlijfolieSmaken

Amerikaanse olijfolieproductie gevaar voor Italianen

Het olijvenplukseizoen is weer aanstaande. De olijfboom blijkt net als druiven ook goed te groeien in Californië. Amerikaanse olijfolieproductie gevaar voor Italianen.

Californië kent ongeveer 30.000 hectare olijfbomen. De Amerikanen willen een aanval doen op de dominante positie van Italiaanse olie op de Amerikaanse markt. Dat schrijft de Californische vestiging van onze eigen Rabobank in een rapport. 5% willen ze binnen 5 jaar veroveren van de op twee na grootste olijfoliemarkt ter wereld.

Amerikaanse olijfolieproductie gevaar voor Italianen
Amerikaanse olijfolieproductie gevaar voor Italianen

99% van de olijfolie die Amerikanen consumeren komt nu nog voornamelijk uit Europa, de helft daarvan is Italiaanse olie en binnen het segment van de hoogste kwaliteit is het aandeel nog groter. De Rabobank verwacht dat de markt wel met 2,5 % zal groeien, maar als de Amerikanen ook olie van de beste kwaliteit (Extra Virgine) gaan maken komt het Italiaanse aandeel onder druk.

Amerikaanse olijfolieproductie gevaar voor Italianen

Sushi met Italiaanse olijfolie

De concurrentie komt tegenwoordig ook al uit landen als Marokko, Tunesië, Australië en Chili. Maar Italiaanse producenten zitten niet stil. De organisatie Unaprol promoot op dit moment de Italiaanse olie met een reclamecampagne in Nederland en andere Noord-Europese landen. Wij spraken vorige week een Italiaanse producent die succesvol exporteerde naar Japan. Een land dat totaal geen olijfolietraditie kent, maar waar ze nu wel smullen van smaakvolle olijfolie over de sushi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button