Italiaans IJsNieuwsSmaken

IJssalon Roberto’s in Utrecht

Een bolletje vanille, aardbei of chocolade? Natuurlijk kan het in de Utrechtse ijssalon van Roberto Coletti. Maar het is niet waar we Roberto van kennen. IJs van haring, bier of bloed; dat is ook Roberto. Een klein beetje gek en een groot beetje lekker. Exclusief voor Il Giornale speelt uw verslaggever de rol van bolletjeslikker.

Italiaans ijs wordt al ruim tachtig jaar gelikt en geschept in Nederland. Het was Guido de Lorenzo die in 1928 de eerste ijssalon opende en daarmee maakte niet alleen de gelato zijn debuut, maar werd ook de basis gelegd van een grote ijsfamilie. Er werd dus geschiedenis geschreven op de Utrechtse Voorstraat en dat bolletje rolde verder naar onder meer de Oudegracht en de Poortstraat. Het is in die laatste straat waar de kleindochter van Guido, Carlina, samen met Roberto Coletti ijssalon Roberto Gelato runt.

Om ze te spreken is wat geduld nodig. 27 schoolkinderen staan met de neus tegen de vitrine gedrukt om tot een weloverwogen keus te komen. Het valt niet mee. Achter het smakenpalet staat Carlina, met de lepel in de hand, klaar voor de eerste die roept. En op veilige afstand van de hongerige klantjes draait Roberto ook met een lepel – maat extra large – door een verse tobbe citroen-crème.

Beschaafde smaken

“Ja, dit is inderdaad een beschaafde smaak,” lacht de ijsmeester. “Eigenlijk hebben we vooral beschaafde smaken, want van gekke ijsjes alleen kun je niet leven. Het allerbelangrijkste van ons ijs is dat het zuiver is. We werken met pure ingrediënten, dus mooi fruit, goeie hazelnoten, enzovoort. Wanneer je mango-ijs bestelt, moet je ook mango proeven. Punt uit.

IJssalon Roberto in Utrecht
IJssalon Roberto in Utrecht

En daarnaast hebben we het altijd leuk gevonden om combinaties te bedenken en iedere dag met een nieuwe smaak te komen. Mai Prima noemen we dat, nooit eerder in het Italiaans. Dat kan dus romig aardbeienijs met peper zijn, bramenkruimeltaartijs of Twitterijs. Wat dat is? Witte chocolade met citroen-crème en gepofte rijst. Die citroen-crème is bijna klaar, dus die mag je zo proeven.”

Zoveel smaken, zoveel wensen en dat maakt dat er opnieuw neuzen gedrukt worden. Emma, Fleur, Sarah, Jaïr, Daphne, Lili, Desi en Susi staan te trappelen voor een lik van hun favoriete bolletje en dus haasten Carlina en Roberto zich weer naar hun lepels. En uw verslaggever? Die likte een zomer lang en gelukkig.

Roberto Gelato, Poortstraat 93, Utrecht
www.lekkerijs.nl

Lees ook hoe Roberto een keer ijs in de open lucht maakte.

IJssalon Roberto in Utrecht

De beste IJssalons van Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button