Italiaanse modeNieuwsstileStile Italiano

Alles wat je moet weten over de Italiaanse designertas

La borsa, de handtas, we gaan nog zelden de deur uit zonder en bij voorkeur bungelt er een Italiaans designerexemplaar aan onze arm. Italiaanse labels hebben tenslotte smaak, weten zowel van it-bags als klassiekers en beheersen het tassenmakersambacht als geen ander. Maar wat voor tas draag je wanneer? Welke makers zijn relevant? Waar scoor je de mooiste parels? Hou jij mijn tassie ff vast, terwijl we een duik nemen in il mondo delle borse. Dit is alles wat je moet weten over de Italiaanse designertas.

Door: Tess van Daelen

Stukje geschiedenis

De tas is in Italië al haast zo oud als de weg naar Rome. Niet voor niets vind je in grote handelssteden als Venetië, Siena, Pistoia en Pisa speciale tassenmakerspleinen. Aan deze pleinen werkten ambachtslieden volledig gespecialiseerd in het maken van tassen, die door heel Europa verhandeld werden. De tassen waren niet zo maar gebruiksvoorwerpen, maar kostbare accessoires versierd met kant of satijn en bezet met goud, zilver en kostbare Italiaanse stenen. Met de opkomst van de bourgeoisie, rond de 18de eeuw, nam de vraag naar tassen een enorme vlucht en sindsdien is de Italiaanse handtas ongekend populair.

Welke tas komt van pas

Alles wat je moet weten over de Italiaanse designertas

Het oudste document waarin over tassen wordt gesproken komt uit de twaalfde eeuw. De eerste tassen werden gemaakt om geld bij je te dragen. Ze werden scarselle genoemd en om de nek of om de middel gedragen. Ze werden gemaakt van (buffalo of kalfs)leer, het Italiaanse woord borsa komt dan ook van het Greekse woord byrsa, dat leer betekent. Een ander soort tas was de bisacce, die overeenkomt met onze reistas van nu.

Rond de 16de eeuw werd de tas meer dan een gebruiksvoorwerp en raakte onderhevig aan la moda. Tassen werden maximaal bewerkt en versierd met linten, velours, franjes, kant, strikken, parels en stenen. Pronkten er eerder familienamen op de tassen, nu werd er steeds vaker gepocht met de stad van herkomst (Florence, Venetië, Ferrara). Vele tasvarianten met elk hun eigen functie en vorm volgden; de cartella, de brachetta, de borsa da matrimonio, de manicotti en de barilotti. Afwisselend gemaakt om geld, een zakdoek, een bruidschat of een mes in bij je te dragen.

Made in Italy

Na de wereldoorlogen bleef de tas zich ontwikkelen. Er werd geëxperimenteerd met nieuwe materialen (de Gucci Bamboo werd geboren) en voor steeds meer gelegenheden kwam een aparte tas. Bovendien werd het in de mode om je tas te matchen met andere accessoires. Parijs was na de tweede wereldoorlog dan wel het centrum van de mode, het Italiaanse ambacht bleef wereldwijd ongekend populair. Gucci, opgericht in Florence in 1921, Prada, opgericht in Milaan in 1913 en Fendi opgericht in Rome in 1925 waren sterk in opkomst. Tassen kregen extra vakken, ritsen, straps, riemen en gespen van metallic hardware. Maar nog altijd stond het tassenmakersambacht doorgegeven van vader op zoon hoog in het vaandel.

Modern én pure ambacht

Alles wat je moet weten over de Italiaanse designertas

Dat dit ambacht en dat vakmanschap anno 2023 nog steeds zo centraal staan, blijkt wel uit het feit dat zelfs nieuwkomers zich ermee profileren. Op zoek naar een tas van nu, vervaardigd met de technieken van toen? Bij Baemi.it draait alles om het continueren van Italiaans vakmanschap in de huidige wereld. Er zijn zo’n zestien lederwarenambachtslieden bij Baemi aangesloten, elk met hun eigen specialisme. Ze maken duurzame tassen voor elke gelegenheid. Van rugzakken en bucket bags tot clutches en tote bags. Elke tas is met de hand genaaid door een vakman die de waarden van het verleden nieuw leven inblaast. Geen trendgevoelige totes, maar kwalitatieve, handgemaakte investment pieces.

The rich & famous

Van alle Italiaanse designermerken vindt met name Gucci sinds jaar en dag gretig aftrek onder de rich & famous. In 1953 droeg Ingrid Bergman al een variant op de Gucci Bamboo in de film Viaggio in Italia, waardoor Hollywoods liefdesrelatie met Gucci zich begon te ontplooien. Onder meer de toenmalige Eleanor Roosevelt en Elizabeth Taylor, Katharine Hepburn en Sophia Loren brachten een bezoek aan de Gucci winkel in Florence. Hollywoodsterren als Jackie Kennedy Onassis en Grace Kelly werden fan. Tegenwoordig lopen iconen als Kate Moss, Meghan Markle en Jennifer Lopez weg met Gucci en is zelfs Harry Styles boegbeeld van het merk.

Tafeltje voor je tas

Voor de één is het slechts een detail, volgens een Italiaan kan je tas je look maken of breken. Maar hoe draag je zo’n designer handtas nu precies? Zo veel tassen, zo veel manieren om ze te dragen. Waarbij functionaliteit het vaak aflegt tegen looks. Draag je leer? Match de tinten van je tas dan het liefst met je schoenen en eventueel zelfs je riem.

En verder? Een schoudertas voor in het restaurant (met een beetje geluk krijgt ‘ie zelfs zijn eigen ‘tas’tafeltje, zoals mijn tas laatst bij Italiaans restaurant Fiera in Antwerpen). Een cross body bag met gouden ‘chain’ voor het uitgaan. Een tas aan een grote ring om je pols tijdens een chique gelegenheid. Een rugzak (de iconische Prada Nylon) voor op reis. Een extra tas voor aan je handtas, puur voor de show (zoals gezien bij Dolce & Gabbana). En een mini tas om je nek, waar met moeite een sleutel in past? Veramente!

5 aankooptips voor een designertas

Alles wat je moet weten over de Italiaanse designertas

Koop je je designertas niet bij een originele winkel of een groot warenhuis? Shop je op een tweedehands markt of vintage online? Dan bestaat nog altijd de kans dat je met een nepperd naar huis gaat. De fake designer bags zijn van steeds betere kwaliteit en nauwelijks van echt te onderscheiden. Toch zijn er wel wat puntjes om op te letten. Met deze vijf tips weet je zeker dat je geen nep koopt.

1. Materiaal
Echte designertassen zijn gemaakt van hoogwaardige materialen zoals luxe leer en metaal dat niet verkleurt. Let daarom op de textuur, kleur en het gewicht van het materiaal. Voor namaaktassen worden vaak goedkopere materialen (veel plastic) gebruikt, die veel minder verfijnd ogen.

2. Vakmanschap
Authentieke designertassen worden met uiterste precisie vervaardigd. Controleer daarom de naden, stiksels en afwerking van je tas. Namaak is vaak te herkennen aan ongelijkmatige stiksels, losse draden, klodders lijm en een algehele slordige afwerking.

3. Logo’s en merkdetails
Elk designermerk heeft zijn eigen unieke logo en merkdetails. De G’tjes van Gucci en de dubbele FF van Fendi bijvoorbeeld. Iets waarmee juist de copy cats vaak de mist in gaan. Let op de plaatsing, grootte en kleur van de logo’s. Is de merknaam goed gespeld? Zijn de letters niet te dik en staan ze niet te ver uit elkaar?

4. Hardware en sluitingen
Designertassen hebben vaak hoogwaardige hardware zoals ritsen, knoppen, schroefjes, sluitingen en kettingen subtiel afgewerkt, met uiterste precisie. Controleer of alles soepel functioneert en check bijvoorbeeld ook of het merklogo in de hardware is gegraveerd zoals bij de gevlochten Bottega Veneta tassen.

5. Authenticiteitsbewijzen
Echte designertassen hebben meestal certificaten van echtheid, serienummers en stofzakken met het merklogo. Fendi-tassen hebben bijvoorbeeld een hologramsticker met een uniek serienummer. Hoewel vervalsers deze items soms óók kunnen namaken, zal de kwaliteit vaak te wensen overlaten. Tot slot daarom: maak geen overhaaste beslissingen en lijkt het te mooi om waar te zijn? Dan is dat waarschijnlijk ook zo.

Gucci gang

Er wordt heel wat afgezongen over Italiaanse designerlabels. Wist je dat Gucci in ruim 20.000 nummers voorkomt? Onder meer Foxy Brown, Amy Winehouse, Outkast, Cardi B en Future hebben het over het merk in hun teksten. Met name in de rapscene is het merk breed vertegenwoordigd. Er is een rapper genaamd Gucci Mane en rapper Lil Pump bracht in 2020 het nummer Gucci Gang uit.

5 Iconische Italiaanse designertassen

Fendi Baguette
Gucci Bamboo 1947
MiuMiu Matelassé
Prada Galleria
Bottega Veneta Veneta Cassette

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button