FlorenceKunst & CultuurKunst, film, muziek

Alleen kijken!! Amerikaanse toerist breekt vinger van beeld in museum Florence

“Dat gedonder met die toeristen!”, moeten de Italianen tijdens het hoogseizoen van dit moment ongetwijfeld denken. Schreven we vorige week al over een Deense toerist die zijn naam in de Dom van Pisa had gekerfd, nu heeft een Amerikaan een vinger van een eeuwenoud standbeeld afgebroken!

“Nergens aanzitten!”; is regel één die je als kind ingepeperd krijgt voorafgaand aan een museumbezoek. Een 55-jarige Amerikaan uit Missouri was die wijze les kennelijk alweer vergeten. In het Museo dell’Opera del Duomo in Florence wilde hij weten hoe lang de vinger was van een beeld van de maagd Maria. Een creatie van de 15e-eeuwse beeldhouwer Giovanni d’Ambrogio. Het verhaal gaat nu zelfs dat hij wellicht ook een echte Amerikaanse ‘high-five’ wilde geven maar het resultaat van zijn daad blijft onveranderd. De bewaker wilde hem nog stoppen maar kwam te laat, de pink van de rechterhand van het beeld brak af!

De missende pink
De missende pink

Diep verontwaardigd

Kunstliefhebbers in heel Italië en alle Florentijnen zijn diep verontwaardigd door het incident. Volgens hun bevestigt de actie de gedachte- en respectloze manier waarop er tegenwoordig tegen kwetsbare eeuwenoude kunst wordt aangekeken.  Ook museumdirecteur Timothy Verdun was woest: “Iedereen weet tegenwoordig toch dat je museumstukken niet moet aanraken!”, fulmineerde hij in de lokale krant.

De Amerikaan heeft zich direct verontschuldigd voor zijn daad maar maakt desondanks kans op een forse boete. Overigens gaf de museumdirecteur wel toe dat de vinger niet origineel was, hij was later toegevoegd aan het beeld. “De kosten van de reparatie zijn nog niet bekend maar een succesvolle restauratie is allerminst gegarandeerd” Aldus de museumdirecteur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button