NieuwsRegio'sSiciliëVakantie

Agrigento culturele hoofdstad van Italië 2025

De Siciliaanse stad Agrigento is in 2025 de culturele hoofdstad van Italië. De stad is een van de belangrijkste steden van Magna Graecia, het oude Griekenland. Agrigento staat bekend om De ‘Vallei van de Tempels’, dat is UNESCO Werelderfgoed. Dit jaar is Brescia de culturele hoofdstad. Volgend jaar Pesaro.

In 2025 is er dus zeker een bomvol programma met extra culturele evenementen in en rond de stad. Van ons krijg je alvast twee tips die ook erg de moeite waard zijn in Agrigento. 

Amandelbloesemfestival

Agrigento culturele hoofdstad van Italië 2025

Ten eerste het Amandelbloesemfestival, La Sagra del Mandorlo in Fiore. Dat is ieder jaar begin maart (in 2023 was het 5-12 maart) als de eerste bloesem aan de bomen komt. Er is internationale folklore, muziek er zijn optochten, poppenshows en openluchtoptredens.

Op Sicilië wordt de amandel in de lekkerste zoetigheden verwerkt en dat wordt gevierd. Met bloemen versierde balkons geven de straten van Catania een feestelijke gezicht en natuurlijk sluit ook hier een spetterend vuurwerk de feestelijkheden af.

Hoogtepunt is de afsluiting van het festival als de folkloristische groepen met Siciliaanse karren en fanfares van de stad naar de Vallei van de Tempels trekken.

Het Amandelbloesemfestival vindt al sinds 1934 plaats. Het was een idee van graaf Alfonso Gaetani, die een voor die tijd al een uitstekend gevoel voor marketing had. Eigenlijk zou het alleen in het plaatsje Naro worden gehouden maar Agrigento sloot zich al snel aan. Als de lente komt verandert de vallei ieder jaar in een feeëriek schouwspel met adembenemende bloemenpracht aan de amandelbomen.

De website van het festival: www.mandorloinfioreagrigento.com.

Historische spoorlijn. Ferrovia dei Templi (Sicilië)

Met de trein langs de tempels

De Ferrovia dei Templi vertalen we voor het gemak maar even met de ‘Tempeltrein’. Het is een historische spoorlijn die gaat van Agrigento Bassa naar Porto Empedocle Succursale, dwars door de Valle dei Templi.

De trein rijdt door het jaar heen, maar tijdens het festival in maart wordt het een Amandelbloesemtrein. Die gaat dan van Palermo naar Agrigento Centrale.

Meer info op www.fondazionefs.it.

Pak zeker ook even wat zon aan het strand van de Scala dei Turchi. Deze ‘trap van de Turken’, is een spectaculaire witte rotsformatie bij Agrigento. Veel mensen kennen ze ook uit de serie van commissaris Montalbano.

De zuidoostkant van Sicilië

Ben je toch Werelderfgoedlocaties aan het afvinken, zorg dan dat je ook de zuidoostkant van Sicilië bezoekt. Lees meer.

Dit najaar reist onze redactie naar Agrigrento. Je leest ons verslag dan in de gedrukte krant van december.

Agrigento culturele hoofdstad van Italië 2025

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button