Agenda van evenementen, festivals en feesten in Italië 2024

Italianen houden van feestvieren en zo val je tijdens je vakantie soms met de neus in de boter tijdens een van die gezellige dorpsfestijnen. Het land kent duizenden, misschien wel tienduizenden grote en kleine evenementen en festivals. Wij hebben de belangrijkste voor 2024 op een rijtje gezet.

Veel festiviteiten vinden plaats rondom katholieke hoogtijdagen en nationale feestdagen. Maar er zijn ook lokale feestdagen want iedere stad of dorpje heeft zijn ‘Heilige’. Die dag zijn de inwoners vrij om de Heiligendag te vieren. De meeste nationale feestdagen komen overeen met de Nederlandse maar er zijn ook verschillen. Zo kent men geen Hemelvaartsdag meer en tweede Pinksterdag werd eind vorige eeuw ook geschrapt net als San Giuseppe, de Italiaanse Vaderdag.

Leeswijzer agenda

Voor zover mogelijk geven we aan of het festival op een vaste dag in het jaar plaatsvindt. Houd er rekening mee dat op de feestdagen overheidsinstanties of winkels gesloten zijn en het openbaar vervoer een aangepaste dienstregeling kent. Niet alle data voor dit jaar zijn al bekend. Vaak zijn er in de periode voorafgaand aan het hoogtepunt van de festiviteiten ook allerlei leuke dingen te doen in de stad.

Bij meerdaagse evenementen vindt het hoogtepunt vaak op de laatste dag (vaak zondag) plaats. Sommige festivals duren meer dan een maand.

Italiaanse Nationale feestdagen

1 januariCapodannoNieuwjaarsdag
6 januariEpifania / BefanaDriekoningen
5 aprilPasquaEerste paasdag
6 aprilLunedì dell’Angelo / PasquettaTweede paasdag
25 aprilGiorno della LiberazioneBevrijdingsdag
1 meiFesta del LavoroDag van de Arbeid
2 juniFesta della RepubblicaDag van de Republiek
15 augustusAssunzione della Beata Vergine Maria / FerragostoMaria Hemelvaart
1 novemberOgnissantiAllerheiligen
8 decemberImmacolata ConcezioneViering van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria
25 decemberNataleEerste kerstdag
26 decemberSanto StefanoTweede kerstdag
31 decemberSan SilvestroOudjaar

Feestdagen patroonheiligen grote Italiaanse steden

Venetië25 aprilSan Marco
Turijn24 juniSan Giovanni
Genua24 juniSan Giovanni
Florence24 juniSan Giovanni
Rome29 juniSan Pietro e Paolo
Palermo15 juliSanta Rosalia
Bologna4 oktoberSan Petronio
Napels19 septemberSan Gennaro
Bari6 decemberSan Nicola
Milaan7 decemberSant’ Ambrogio

Klik hier voor de agenda van januari-juni 2024

28 juni tot en met 14 juli 2024

Spoleto (Umbrië)
Festival dei due mondi
Dit festival is een van de bekendste festivals in Italië. Componist Gian Carlo Menotti startte in 1958 het festival omdat hij alle kunst wilde verenigen. Het festival is nu van internationale allure met topartiesten uit de hele wereld. Concerten, opera, ballet, film, beeldende en schilderkunst. Een uniek festival met een centraal podium op het mooiste plein van de stad.
www.festivaldispoleto.com

Juli 2024

2 juli (vaste dag)

Rapallo (Ligurië)
Festa dell’ Apparizione della Vergine
Processie en vuurwerk ter ere van de madonna

2 juli en 16 augustus (vaste dag)

Siena (Toscane)
Palio
Over de Palio in Siena kunnen we alleen maar zeggen; je moet er een keer geweest zijn. Een groots historisch spektakel met als hoogtepunt een paardenrace die maar kort duurt, de paarden rennen twee rondjes op een groot plein, maar die de diepste emoties van de inwoners oproept. De 17 contrade, de stadswijken, strijden ieder met een eigen paard om de winst. Duizenden toeschouwers vullen het plein, van de over de hele wereld komen bezoekers om het feest te ervaren.
www.ilpalio.siena.it

2 juli (vaste dag)

Matera (Basilicata)
Festa della Bruna
In de Zuid-Italiaanse stad Matera vind ieder jaar la Festa della Bruna plaats, sinds 1389. De Madonna della Bruna beschermt te stad en staat centraal tijdens het hoogtepunt van de festiviteiten als ze op een praalwagen van papier-maché wordt vervoerd naar een heilige plaats. Voorafgaande aan dit hoogtepunt waar tienduizenden samen komen is het de hele week feest. Il Giornale mocht het een keer meemaken en was diep onder de indruk. De praalwagen wordt namelijk in een paar seconden door de menigte vernietigd als symbool van een nieuw begin.
Wat ook opviel is dat er nauwelijks toeristen op af komen, ten onrechte.

Matera was in 2019 culturele hoofdstad van Europa en vormde ook het decor van de bekende film The Passion.
www.festadellabruna.it

5 juli 2024

Barolo (Piemonte)
Collisioni
In dit wijnmekka vindt voor de 24e keer een bijzonder muziek en literatuurfestival plaats. Beroemde artiesten als Sting en Mark Knopfler traden er ooit op met het prachtige landschap van De Lange als achtergrond. Er is muziek, maar er zijn ook debatten en voordrachten met schrijvers en filosofen.
www.collisioni.it

5 juli -7 juli 2024

Kustplaatsen Emilia Romagna (o.a. Rimini)
Notta Rosa
De Notta Rosa is het grootste strandfeest van Italië. Ieder jaar worden de stranden van Emilia Romagna in Rimini, Forli-Cesena, Ravenna en Ferrara in roze gehuld. Tijdens de Notte Rosa bezoek je tal van optredens, concerten, films, toneel, markten en natuurlijk het traditionele vuurwerk. De Notta Roza is bedacht om de dames in de roze schijnwerper te zetten, een ode aan de vrouw, dat kan alleen maar in Italië! Alles en iedereen neemt deel aan deze speciale dag. Winkels en straten kleuren roze en mensen gaan vooral in roze gekleed. De kuststreek van Emilia Romagna is ook deze zomer weer een van de hippe hotspots in Italië.
www.lanotterosa.it 

Agenda van evenementen, festivals en feesten in Italië 2024
Alles is roze tijdens de Nota Rosa

7 juli – 14 juli 2024

Pistoia (Toscane)
Bluesfestival
Dit festival is er eentje in een serie bluesfestivals in midden-Italië.
pistoiablues.com

7 – 9 juli (2023)

Monteriggioni (Toscane)
Festa Medievale
Middeleeuws festival met traditionele kostuums, muziek, oude ambachten en natuurlijk veel lekker eten in het centrum van Monteriggioni.
www.monteriggionimedievale.com

9 juli tot en met 31 juli 2024

Pescara (Abruzzen)
Pescara Jazz
Internationaal jazzfestival
www.pescarajazz.com

10 tot en met 15 juli (vaste dag)

Palermo (Sicilië)
U Fistinu di Santa Rosalia
Een van de grootste festivals op Sicilië. Op een grote praalwagen in de vorm van een boot staat het beeld van Santa Rosalia.

Agenda van evenementen, festivals en feesten in Italië 2022
Spektakel tijdens Santa Rosalia

12 tot en met 21 juli 2024

Perugia (Umbrië)
Umbria Jazz
Umbria Jazz wordt sinds jaar en dag beschouwd als het belangrijkste Italiaanse jazz evenement. Tegenwoordig onder leiding van de voorzitter, de legendarische Renzo Arbore. Het festijn vindt jaarlijks plaats in het historisch centrum van Perugia. Hier is de hele geschiedenis van de jazz voorbijgekomen. : van Dizzy Gillespie tot Sarah Vaughan, van Art Blakey tot Stan Getz, tot aan Chet Baker, Lee Konitz, Carla Bley en Keith Jarrett. De afgelopen jaren traden sterren als Prince, B.B. King, Chick Corea en Gilberto Gil op. Tijdens editie 2023 maakte onder andere Bob Dylan zijn opwachting! Dit jaar (2024) staan o.a. Toto ( juli 17), Nile Rodgers & CHIC and Veronica Swift 20 july) op het programma.
www.umbriajazz.com

12 juli – 31 augustus 2024

Torre del Lago(Toscane)
Puccini Opera festival
Een Italiaanse zomerfestival met drie Puccini opera’s in het idyllische Toscaanse landschap. Van half juli tot half augustus wordt er een groot theater gebouwd, dat deels over het wateroppervlak valt. Een schitterend decor voor de opera’s van Puccini; in de zwoele buitenlucht bezorgen de klanken van Puccini’s Madame Butterfly je nog meer kippenvel!

Het Puccini Festival is op initiatief van Giacomo Puccini zelf in het leven geroepen, in 1930. Het eerste theater was echter nog maar een provisorisch geheel, dat door zijn vrienden zelf in elkaar was getimmerd. De eerste opvoering in Puccini’s eigen theater was La Bohème. In 2011 keerde deze opera weer terug naar Torre del Lago, net als Madame Butterfly.

Sinds 1930 is het festival enorm gegroeid. Tegenwoordig trekt het ruim 40.000 bezoekers en moet je de kaartjes echt ver van tevoren reserveren. In het theater hebben de grootste operazangers gestaan: Mario del Monaco, Giuseppe Di Stefano, Luciano Pavarotti, Placido Domingo, José Carreras, Andrea Bocelli…

Torre del Lago ligt op een strategisch uitstekende plek voor een boeiende vakantie. Naast Viareggio, vlakbij Pisa en ook Florence is niet ver. Er zijn talloze overnachtingsmogelijkheden in allerlei prijsklassen. Kaarten van 33 – 142 euro.

www.puccinifestival.it

15 juli (2023)

San Severino Lucano (Basilicata)
Pollino Music Festival.
Live muziek midden in de natuur van het grootste natuurpark van Basilicata
www.multietnica.org

19-21 juli 2024

Fivizzano (Toscane)
Disfida degli Arcieri di Terra e di Corte
Middeleeuws festival met boogschieters, kostuums en vaandelzwaaiers.
Facebookpagina

19 juli tot en met 27 juli 2024

Siena (Toscane)
Incontri in Terra di Siena
Festival voor kamermuziek
www.itslafoce.org

21 juli 2024 (derde zondag van juli)

Venetië (Veneto)
Festa del Redentore
Op het Giudecca eiland van Venetië houden ze sinds 1577 een botenparade en is er rond middernacht een groots vuurwerk.
Meer informatie

22 – 30 juli 2024

Rome (Lazio)
Straatfestival in de wijk Trastevere
festadenoantri.it

23 en 24 juli (vaste dag)

Bolsena (Lazio)
La festa di Santa Cristina
Santa Christina is de heilige van het stadje Bolsena aan het gelijknamige meer. Ieder jaar wordt haar verhaal op een grootste manier uitgebeeld door middel van levende schilderijen. Dat is fantastisch gezicht want de hele stad doet mee, van jong tot oud. Verschillende delen van het verhaal worden op een aantal podia in de stad vertolkt terwijl het beeld van Christina door de stad wordt gedragen. Het is een fraai feest waar iedereen samenkomt en je als bezoeker de echte Italiaanse sfeer beleefd. Deze foto’s maakten we in 2016.

Agenda van evenementen, festivals en feesten in Italië 2022
Agenda van evenementen, festivals en feesten in Italië 2022

24 juli is de naamdag van Christina (ieder dag van het jaar in Italië heeft een naam). Christina van Bolsena stief in het jaar 304 en wordt niet alleen in de Katholieke maar ook in de Oosters-orthodoxe Kerk als de Grote Martelares vereerd. Haar afkomst is niet duidelijk. Het zou Tyrus (in het huidige Libanon) of Perzië.  Haar legende gaat over dat haar martelaarschap voor het christelijk geloof. Haar vader wilde haar op 11-jarige leeftijd in het meer gooien omdat ze niet wilde toegeven aan de heidense goden maar vasthield aan de bijbel. Daarvan werd ze gered door engelen maar uiteindelijk stierf ze toch een gruwelijke dood.
www.santacristinadibolsena.it

25 juli (vaste dag)

Pistoia (Toscane)
La Giostra dell’Orso
Wederom een paardenrace met de stadswijken als basis, dit keer strijden ridders op paarden uit vier wijken tegen elkaar. Het evenement wordt gehouden ter ere van de beschermheilige van de stad, San Jacopo en vormt het hoogtepunt van Luglio Pistoiese
www.giostradellorsopistoia.it

27 juli 2024 (laatste zaterdag van juli)

San Fruttuoso (Ligurië)
Festa del Cristo degli Abissi
Een nogal ongebruikelijke processie want de tocht voert onderwater naar het Christusbeeld voor de kust van San Fruttuoso (bij Camogli) op 17 meter diepte! Het beeld is er neergezet ter ere van de dood van Dario Gonzatti. Hij overleed tijdens een duik in 1947. Sindsdien wordt hij met deze hele bijzondere processie geëerd. Boeiend om mee te maken maar weet wel, San Fruttuoso is alleen te voet of per boot bereikbaar! Vanuit Portofino doe je er lopend twee uur over!

Augustus 2024

3-12 augustus 2024

Perugia (Umbrië)
Musicfest Perugia
Een festival voor klassieke muziek op de mooiste locaties van Perugia.
www.musicfestperugia.net

4-6 augustus (2023)

Feltre (Veneto)
Palio
Historische paardenrace inclusief middeleeuwse ridders, muziek, cultuur etc.
www.paliodifeltre.it

4 augustus 2024 (1e zondag van augustus)

La Spezia (Ligurië)
Palio del Golfo
Een variant op de paardenrace, nu met roeiboten op zee in en om La Spezia. Een wat Il Giornale betreft ondergewaardeerde stad die u zeker een keer moeten bezoeken. 13 steden en dorpen rondom de golf strijden om de eer.
www.paliodelgolfo.it

Palio del Golfo
Agenda van evenementen, festivals en feesten in Italië
La Quintana

4 augustus 2024 (1e zondag in augustus)

Bosa (Sardinië)
Festa dei Pescatori
Het “vissersfeest” ter ere van de beschermheilige van het dorp, Madonna del Mare. Op traditionele vissersboten vindt een optocht over de rivier plaats.

4 augustus 2024 (1e zondag augustus)

Ascoli Piceno (De Marken)
La Quintana
Het steekspel en palio van de Quintana dateren nog uit de Middeleeuwen. Circa 1.500 personen doen mee aan de folkloristische optocht in de stad. Een happening waar de Ascolani maandenlang naar toe leven.
www.quintanadiascoli.it

4 augustus 2024 (1e zondag in augustus)

Montisi (Toscane)
La Giostra di Simone
Ridders, middeleeuwen, cultuur, eten, drinken, feest!
Wikipediapagina

4 augustus 2024 (1e zondag augustus)

Ascoli Piceno (De Marken)
La Quintana
Het steekspel en palio van de Quintana dateren nog uit de Middeleeuwen. Circa 1.500 personen doen mee aan de folkloristische optocht in de stad. Een happening waar de Ascolani maandenlang naar toe leven.

5 augustus (vaste dag)

Rome (Lazio)
Madonna della Neve
In de 4 eeuw viel er opeens sneeuw in de zomer op 5 augustus. Op die plek moest de Santa Maria Maggiore basiliek gebouwd worden. Het festa della Madonna della Neve (Maagd Maria van de Sneeuw) is een van de mooiste vieringen in Rome. Een sneeuwstorm van rozenblaadjes dwarrelt van het dak van Santa Maria Maggiore basiliek naar beneden.
www.santamariadellaneve.it

8 tot en met 16 augustus 2024

Berchidda (Sardinië)
Time in Jazz
Internationaal Jazzfestival
www.timeinjazz.it

7-13 augustus (2023)

Pisticci (Basilicata)
Lucania Film Festival
Tijdens de 19e editie van deze filmfestival zal een internationale jury over verschillende film genres oordelen.
www.lucaniafilmfestival.it

7 tot en met 23 augustus 2024

Pesaro (De Marken)
Rossini Operafestival
In de geboortestad van Rossini in Pesaro vindt in augustus het operafestival plaats. Wist u trouwens dat de wereldberoemde componist ook een groot kookliefhebber was? Lees meer.
www.rossinioperafestival.it

11 tot en met 14 augustus 2024

Urbino (De Marken)
Festa del Duca “Sipari Rinascimentali”
Historisch festival met dans, muziek, optredens, parades, oude ambachten en processies die een van de mooiste historische steden van Italië. U waant zich helemaal in de middeleeuwen.
www.urbinofestadelduca.it

11 en 18 augustus 2024

Volterra (Toscane)
Volterra Volterra A.D 1398
De hele week is het feest in de mooie Toscaanse stad Volterra als de middeleeuwen herleven. Optochten, vaandelzwaaien, wedstrijden, oude ambachten, middeleeuws geld en uiteraard eten en drinken.
www.volterra1398.it

14 augustus (vaste dag)

Massa Marittima (Toscane)
Balestro del Girifalco
Mooie kruisboogwedstrijd die twee keer per jaar plaatsvindt. Ook op de eerste zondag na 20 mei.
www.societaterzierimassetani.it

Agenda van evenementen, festivals en feesten in Italië
Mannen dragen de kandelaar tijdens altijd Il Candelieri in Sassari

14 en 15 augustus (vaste dag)

Sassari (Sardinië)
Festa dei Candelieri
Festival waarbij mannen metershoge versierde kaarsen door de stad dragen.

14 augustus (avond voor Ferragosto)

Panzano in Chianti (Toscane)
Festa del Nocciolo
Het hazelnootfestival vind ieder jaar op de avond voor Ferragosto plaats. Een groot diner in de straten van de stad.

15 augustus

Diano Marina (Ligurië)
Festa del Mare
Festival van de zee.

15 augustus (vaste dag)

Heel Italië
Ferragosto (Maria Hemelvaart)
Nationale feestdag waarop in veel plaatsen festiviteiten worden georganiseerd

2 juli en 16 augustus (vaste dagen)

Siena (Toscane)
Palio
Over de Palio in Siena kunnen we alleen maar zeggen; je moet er een keer geweest zijn. Een groots historisch spektakel met als hoogtepunt een paardenrace die maar kort duurt, de paarden rennen twee rondjes op een groot plein, maar die de diepste emoties van de inwoners oproept. De 17 contrade, de stadswijken, strijden ieder met een eigen paar om de winst. Duizenden toeschouwers vullen het plein, van de over de hele wereld komen bezoekers om het feest te ervaren.
http://www.ilpalio.siena.it/

Vaandelzwaaien in Volterra
Vaandelzwaaien in Volterra

17 augustus (vaste dag)

Portovenere (Ligurië)
Madonna Bianca
Al sinds 1399 wordt in het mooie kustplaatsje Portovenere Madonna Bianca gevierd waarbij onder meer de kerk Chiesa di San Pietro op de rots met duizenden lichtjes een schitterend schouwspel vormt

18 augustus (ook op 11 augustus) 2024

Volterra (Toscane)
Volterra Volterra A.D 1398
De hele week is het feest in de mooie Toscaanse stad Volterra als de middeleeuwen herleven. Optochten, vaandelzwaaien, wedstrijden, oude ambachten, middeleeuws geld en uiteraard eten en drinken.
www.volterra1398.it

18 augustus 2024 (eerste zondag na Ferragosto)

Sacile (Friuli Venezia Giulia)
Sagra Dei Osei
In en rond Brescia aten ze graag vogeltjes, van oorsprong uit armoede. Er zijn verschillende gerechten die hier nog naar refereren.
In Sacili in Friuli is altijd een grote vogeltentoonstelling in augustus
Vogelfestival
www.sagradeiosei.com

26 augustus (2023)

Lecce (Apulië)
Notte della Taranta
Een muziek en -dansfestival ter ere van de Zuid-Italiaanse volksdansen Tarantella en Pizzica. Het wordt gezien als belangrijke Europese festival voor volksmuziek. De festiviteiten trekken jaarlijks meer dan 400.000 bezoekers. Het festival is gratis. Meer over de Tarantella.
www.lanottedellataranta.it

Bravìo delle Botti, de wijnvatenrace

25 augustus 2024 (laatste zondag van augustus)

Montepulciano (Toscane)
Bravìo delle Botti
Acht wijken strijden om de winst in deze race met wijnvaten door de straten van de stad. De vaten wegen 80 kilo en moeten over een parcours van 1.800 meter omhoog worden gerold tot de finish op het Piazza Grande. Het evenement begon in de 14e eeuw ooit als een paardenrace totdat het in de 18e eeuw werd afgeschaft. Pas in 1974 werd het nieuw leven in geblazen alleen werden de paarden voor wijnvaten ingeruild. Naast de race worden nog veel meer activiteiten in de stad georganiseerd.
www.braviodellebotti.com

25 augustus 2024

La Morra (Piemonte)
Mangialonga
Wandel door de wonderschone heuvels en wijngaarden in de Lange streek rond het dorpje La Morra. Maak een tussenstop bij de verschillende wijnboeren om te proeven en te eten van de lokale lekkernijen.
www.mangialonga.it

28 augustus tot en met 1 september 2024

Riva del Garda (Alto Adige / Trentino Zuid Tirol)
Notte di Fiaba
In Riva del Garda aan het Gardameer vieren ze deze dagen Notte di Fiaba, het jaarlijkse sprookjesfestival met theater, muziek, spelletjes en vuurwerk. Het sprookje dat dit jaar centraal staat is Aladin en de wonderlamp. Op grote podia in de stad worden scènes uit het verhaal nagespeeld.  Het is groot feest en er is van alles te doen in de stad.
www.nottedifiaba.it

28 augustus (vaste dag)

L’Aquila (Abruzzen)
La Perdonanza
In het nog steeds door de aardbeving van april 2009 ernstig gehavende L’Aquila wordt ieder jaar het Hemelse la Perdonanza Celestiniana gevierd in de Basiliek van Collemaggio.
www.perdonanza-celestiniana.it

September 2024

(van enkele evenementen is nog geen datum voor 2024 vastgesteld)

28 augustus tot en met 7 september 2024

Venetië (Veneto)
Het 69e filmfestival van Venetië
www.labiennale.org/it/cinema/

30 augustus – 1 september 2024

Monza (Lombardije)
Grand Prix Formule 1 met natuurlijk Max Verstappen!
www.monzanet.it/

1 t/m 3 september (2023)

Parma (Emilia Romagna)
Festival del prosciutto di Parma, festival van de Parmaham (lees meer over Parmaham)
www.festivaldelprosciuttodiparma.com/

1 september 2024  (1e zondag van september)

Urbino (De Marken)
Festa dell’Aquilone
Vliegerfeest met een wedstrijd welke vlieger het verst vliegt. Ook de dagen ervoor zijn er festiviteiten
Facebookpagina

1 september 2024 (1e zondag van september)

Venetië (Veneto)
Regata Storica, historische bootrace
http://www.regatastoricavenezia.it/

Barbara Taiuti

1 september 2024 (eerste zondag van september)

Arezzo (Toscane)
Giostra del Saracino Steekspel met ridders
Iedere voorlaatste zaterdag in juni en elke eerste zondag in september staat Arezzo in het teken van La Giostra del Saracino; een folkloristisch feest waarbij middeleeuwse tijden herleven. Het is de dagen ervoor al feest maar de zondag is het hoogtepunt met het steekspel dat wordt gehouden tussen de ‘ridders’, afgevaardigden van de wijken van Arezzo.

Ze moeten proberen op een paard met een lans de befaamde houten ‘Buratto’ te raken. Deze pop moet een gewapende middeleeuwse Saracaan voorstellen, zo werden moslims in die tijd genoemd.

In 2013 deed de eerste vrouw meer op het riddertoernooi! Barbara Taiuti,een 31-jarige stalmeester uit Florence, schreef historie door zich als eerste vrouw te kwalificeren voor de Giostra del Saracino. Ze deed wat ze kon maar moest de winst toch aan de mannelijke deelnemers van de wijk Porta Sant’Andrea laten. Misschien kunnen wij onze Ankie volgend jaar afvaardigen…
www.giostradelsaracino.arezzo.it

1 september 2024

Asti (Piemonte)
Palio di Asti, paardenrace
Deze race kan prima wedijveren met die in Siena. In Asti wordt dit evenement al sinds de 13e eeuw georganiseerd!

6-22 september 2024

Milaan en Turijn (Lombardije/Piemonte)
MITO Settembremusica, internationaal muziekfestival (Milaan/Turijn)
http://www.mitosettembremusica.it/

7 september (vaste dag)

Florence (Toscane)
Festa della Rificolona
Historische lantaarnoptocht
http://it.wikipedia.org/wiki/Festa_della_Rificolona

13 september (vaste dag)

Lucca (Toscane)
Luminara di Santa Croce, processie verlicht met kaarsen

18 t/m 22 september 2024

Pordenone (Friuli Venezia Giulia)
Pordenonelegge
Dit is een bekend literair festival.
www.pordenonelegge.it

20 – 29 september 2024

San Vito Lo Capo (Sicilië)
Couscousfest
Bijzonder is het jaarlijkse Couscous Festival in San Vito Lo Capo op Sicilië. Hier staat al bijna 20 jaar de couscous in het middelpunt van de belangstelling, een van de meest populaire etenswaren ter wereld en een symbool van de culturele diversiteit van Sicilië. Het festival wil met culinaire cultuur een voorbeeld stellen voor de integratie en wereldvrede. Bezoekers staan veel verschillende smaken en kleuren te wachten. Er zijn kookwedstrijden, internationale chefs, kooklessen, proeverijen en concerten. Couscous is echt onderdeel van de Siciliaanse keuken. De oorsprong ligt in de Arabische bezetting van het eiland in de middeleeuwen. Met name in de provincie Trapani en de nabijgelegen Egadische eilanden (waar ook paradijselijke stranden zijn!) wordt veel couscous gegeten.
www.couscousfest.it 

13 t/m 16 september 2024

Verona (Veneto)
Tocatì, Festival Internazionale dei Giochi in Strada, internationaal festival straatspelen
www.tocati.it

15-18 september 2025 (tweejaarlijks)

Bra (Piemonte)
Cheese festival
Tijdens dit grote tweejaarlijkse festival laat Slow Food Italië je kennis maken met ambachtelijk gemaakte kazen uit Italië en veel andere landen.
cheese.slowfood.it/en/

19 september (vaste datum)

Napels (Campanië)
Festa di San Gennaro, feest van de patroonheilige San Gennaro.
Katholiek schouwspel dat ieder jaar op 19 september plaatsvindt in de Duomo. De aartsbisschop haalt dan een zilveren reliekhouder uit een kapel. Hierin bevinden zich twee glazen ampullen, die het gestolde bloed van San Gennaro, de patroonheilige van Napels, zouden bevatten. Op 19 september wordt het gestolde bloed weer vloeibaar. Dit fenomeen voltrekt zich ook op de eerste zaterdag van mei en op 16 december. Het gebeuren wordt ook uitgezonden op de Italiaanse televisie en radio.
Ook in Little Italy in New York is het dan groot feest.

29 september 2024 (laatste zondag van september)

Impruneta (Toscane)
Festa dell’Uva, druivenvestival

Oktober 2024

12 oktober tot en met 8 december 2024

Alba (Piemonte)
Fiera Internazionale del tartufo bianco d’Alba, truffelfestival Alba
Dit internationaal vermaarde truffelevenement trekt bezoekers uit de hele wereld. Het is het hoogtepunt van het jaar. Op tijd een hotel boeken is dus aan te raden.
www.fieradeltartufo.org

4 -13 oktober 2024

Triest (Friuli)
Barcolana Regatta, de grootste regatta ter wereld met 2.000 boten. De hele week voorafgaand is het al feest. Zondag 13 oktober is het hoogtepunt.
www.barcolana.it

festival-van-de-straatartiesten
Festival van de straatartiesten

6-8 t/m 14-15 oktober (2023)

Militello in Val di Catania (Sicilië)
Sagra della Mostarda, gastronomisch festival rond de cactusvijg
Facebook

11 t/m 13 oktober 2024

Ragusa (Sicilië)
Festa di Artisti di Strada, Ibla Buskers, international volksfeest van de straatartiesten www.iblabuskers.it

13 t/m 15 oktober (2023)

Certaldo Alto (Toscane)
Boccaccesca, gastronomisch festival
http://www.boccaccesca.it

16 t/m 27 oktober 2024

Rome (Lazio)
10e Internationaal filmfestival
www.romacinemafest.it

18 – 20 oktober 2024

Cuneo (Piemonte)
Fiera nazionale del Marrone. Het kastanjefestival.
www.marrone.net

27 oktober 2024

Venetië (Veneto)
Marathon van Venetië. Meer over hardlopen en marathons in Italië.
www.venicemarathon.it

26 en 27 oktober 2024 (laatste weekend van oktober)

Montalcino (Toscane)
Sagra del Tordo, grootse boogschietwedstrijd

November 2024

Begin november – half januari 2025

Turijn (Piemonte)
Luci d’Artista
Tijdens deze periode is de stad een openluchtmuseum. Alles wordt een bijzondere manier verlicht door Italiaanse en internationale kunstenaars.
www.lucidartistatorino.com

1 t/m 3 november 2024

Turijn (Piemonte)
Artissima, internationale beurs voor hedendaagse kunst
www.artissima.it

2 t/m 10 november 2024

Florence (Toscane)
Festival dei Popoli, internationaal documentaire festival
www.festivaldeipopoli.org/

3 t/m 12 november (2023)

Palermo (Sicilië)
Festival di Morgana, poppen en marionettenfestival
www.festivaldimorgana.it

Het Festival di Morgana in Palermo

7 t/m 10 november 2024

Verona (Veneto)
Fiera Cavalli, een van de grootste en meest complete paardenfestivals ter wereld
http://www.fieracavalli.it/

9-10 en 16-17, 23-24 november 2024 (laatste 3 weekenden van november)

San Miniato (Toscane)
La Sagra del Tartufo Bianco, Witte Truffel Festival
http://www.san-miniato.com/

9 t/m 17 november 2024

Cremona (Lombardije)
Festa del Torrone, Nougat festival
www.festadeltorrone.com/

15 t/m 24 november 2024

Perugia (Umbrië)
Eurochocolate, groots chocolade festival
www.eurochocolate.com

Lopen langs de Arno tijdens de Marathon van Florence
Lopen langs de Arno tijdens de Marathon van Florence

24 november 2024

Florence (Toscane)
Marathon van Florence. Meer over hardlopen en marathons in Italië.
www.firenzemarathon.it

December 2024

6 december (vaste dag)

Diverse plaatsen in de Abruzzen (o.a. Bari)
Viering San Nicola

6 december (vaste dag)

Eiland Murano (Veneto)
Festa di San Nicolo

28 december 2024 t/m 1 januari 2025

Orvieto (Umbrië)
Umbria Jazz Winter
Meer info

Agenda festivals feesten en evenementen

dit is de Agenda festivals feesten en evenementen

Agenda festivals feesten en evenementen

Back to top button