AbruzzenAlto Adige (Trentino - Zuid Tirol)ApuliëBasilicataCalabriëCampaniëDe markenEmilia-RomagnaFriuli Venezia GiuliaItaliaanse merenLazioLiguriëLombardijeMoliseNieuwsPiemonteRegio'sSardiniëSiciliëStedenToscaneUmbriëVakantieVeneto

Agenda van evenementen, festivals en feesten in Italië 2017

Italianen houden van feestvieren en zo val je tijdens je vakantie soms met de neus in de boter tijdens een van die gezellige dorpsfestijnen. Het land kent duizenden, misschien wel tienduizenden grote en kleine evenementen en festivals. Wij hebben de belangrijkste voor 2017 op een rijtje gezet.

Veel festiviteiten vinden plaats rondom katholieke hoogtijdagen en nationale feestdagen. Maar er zijn ook lokale feestdagen want iedere stad of dorpje heeft zijn ‘Heilige’. Die dag zijn de inwoners vrij om de Heiligendag te vieren. De meeste nationale feestdagen komen overeen met de Nederlandse maar er zijn ook verschillen. Zo kent men geen Hemelvaartsdag meer en tweede Pinksterdag werd eind vorige eeuw ook geschrapt net als San Giuseppe, de Italiaanse Vaderdag.

Voor zover mogelijk geven we aan of het festival op een vaste dag in het jaar plaatsvindt. Houd er rekening mee dat op de feestdagen overheidsinstanties of winkels gesloten zijn en het openbaar vervoer een aangepaste dienstregeling kent.

Italiaanse Nationale feestdagen

1 januariCapodannoNieuwjaarsdag
6 januariEpifania / BefanaDriekoningen
5 aprilPasquaEerste paasdag
6 aprilLunedì dell’Angelo / PasquettaTweede paasdag
25 aprilGiorno della LiberazioneBevrijdingsdag
1 meiFesta del LavoroDag van de Arbeid
2 juniFesta della RepubblicaDag van de Republiek
15 augustusAssunzione della Beata Vergine Maria / FerragostoMaria Hemelvaart
1 novemberOgnissantiAllerheiligen
8 decemberImmacolata ConcezioneViering van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria
25 decemberNataleEerste kerstdag
26 decemberSanto StefanoTweede kerstdag
31 decemberSan SilvestroOudjaar

Feestdagen patroonheiligen grote Italiaanse steden

Rome29 juniSan Pietro
Milaan7 decemberSant’ Ambrogio
Venetië25 aprilSan Marco
Turijn24 juniSan Giovanni
Genua24 juniSan Giovanni
Florence24 juniSan Giovanni
Bologna4 oktoberSan Petronio
Napels19 septemberSan Gennaro
Bari6 decemberSan Nicola
Palermo15 juliSanta Rosalia

Onderstaand de agenda tot en met juni. Klik hier voor de agenda vanaf 1 juli 2017

Januari 2017

Sommige evenementen een feesten worden op een vaste dag georganiseerd. Van andere evenementen is nog geen exacte datum voor 2017, Italianen plannen meestal iets minder ver vooruit dan wij, dat weet je misschien. Maar meestal worden ze dezelfde periode georganiseerd dus een blik op de website geeft dan snel duidelijkheid. Vaak hangen festiviteiten samen met een religieuze feestdag.

7 januari 2017
Toblach/Dobbiaco (Sud Tirol/Alto Adige)
Pustertaler Ski-Marathon
Een van de grootste Langlaufraces waar iedereen aan mee kan doen.
www.ski-marathon.com

14-15 januari 2017
Maranola (Lazio)
Doedelzakken in Italië, jawel! La Zampogna is een tweedaags festival met volop muziek uit de doedelzak!
http://www.lazampogna.it/

17 januari 2017
Buti (Toscane)
Il Palio di Sant’antonio Abate. Een van de varianten op de paardenrace zoals de bekendste in Sienna. De week voorafgaand worden al tal van festiviteiten georganiseerd.
www.facebook.com/paliodibuti/

19 t/m 22 januari 2017
Milaan (Lombardije)
World Salsa Meeting
3.000 dansers van de over de hele wereld verzamelen in Milaan. Er zijn shows, competities, demonstraties etc.
www.worldsalsameeting.com

Spektakel in palazzolo-acreide als het beeld de kerk verlaat
Spektakel in Palazzolo Acreide als het beeld de kerk verlaat

20 januari 2017 (vaste dag)
Palazzolo Acreide en andere plaatsen op Sicilië
San Sebastiano
San Sebastiano is de patroonheilige van het plaatsje Palazzolo Acreide vlakbij Siracusa. De festiviteiten zijn spectaculair en emotioneel. Hoogtepunt is de sciuta, het moment dat het beeld van San Sebastiano de kerk verlaat om op de schouders van in wit en rood geklede mannen door de stad te trekken.

[divider][divider]

27 t/m 29 januari 2017
Bologna (Emilia Romagna)
ART CITY Bologna
De 3e editie van ART CITY Bologna is een evenement voor de hedendaagse kunst. Er is een een uitgebreid programma samengesteld in samenwerking met de BolognaFiere, de jaarlijkse beurs voor moderne en hedendaagse kunst. In het centrum zijn er tal van culturele initiatieven, tentoonstellingen en evenementen rond het thema. Het evenement is weer wat groter dan vorig jaar en daarom rijdt er nu een ART CITY bus waarmee bezoekers makkelijk alleen locaties kunnen bezoeken.
Zaterdag 28 januari  is het  ART CITY WHITE NIGHT. De musea, galeries en winkels zijn dan tot middernacht open en de stad is feestelijk verlicht.
De meer op de professionals ingestelde kunstbeurs ArteFiera telt meer dan 210 exposanten en 1000 kunstenaars.
www.artefiera.bolognafiere.it
Meer over de stad Bologna

Februari 2017

CARNEVALE in ITALIA! Zondag 26 februari t/m dinsdag 28 februari 2017
Vanaf eerste week in februari beginnen de voorbereidingen op carnavale! Vette dinsdag, ‘Martedì Grasso’, valt in 2017 op 28 februari.
Lees meer in ons artikel over carnaval in Venetië maar ook in heel veel andere Italiaanse steden.

3 t/m 5 februari 2017 (vaste dag)
Catania, (Sicilië)
Festival van Sint-Agatha (Festa di Sant’Agata)
Het religieuze festival met de op een na grootste processie ter wereld vindt plaats in Catania. Het festival van Sint-Agatha, ter ere van de beschermheilige van de stad, trekt jaarlijks meer dan 200.000 mensen en vindt plaats op 3, 4 en 5 februari. Op de eerste dag worden grote kaarsen op de schouders van duizenden vrijwilligers door de straten van Catania gedragen. De daaropvolgende dag worden een reliekschrijn en enkele zilveren draagstoelen door de straten gedragen. Op de laatste dag wordt de reliekschrijn de kathedraal van Catania in gedragen en blijft daar tot het volgende jaar.

7 tot en met 11 februari 2017
San Remo, (Ligurië)
Festival van San Remo
Internationaal vermaard is het Festival della canzone Italiana, in San Remo. 5 dagen duurt het grootste songfestival van Italiaanse zangers dat sinds 1950 wordt georganiseerd. Vele bekende Italiaanse artiesten werden hier ontdekt. Lees al onze berichten over het festival.
http://www.sanremo.rai.it/

10 tot 14 februari 2017
Terni (Umbrië)
Chocoladefestival Ciocco Lentino
Een festival rond Valentijnsdag in de plaats waar San Valentino begraven ligt, heeel romantisch!
http://www.cioccolentino.com

10 en 14 februari 2017 (vaste dag)
Brescia, Lombardije
Festa di San Faustino
Sint Faustino is de patroonheilige van Brescia die de alleenstaanden beschermd. Een single feestje draagt ook meestal deze naam. Het grootste feest vindt op 15 februari plaats in Brescia met muziek, eten, markten en natuurlijk vuurwerk.

14 februari 2017
Heel Italië
Valentijnsdag
Voor wie het niet wist, dit liefdesfeest komt van oorsprong uit Italië, lees meer.

19 februari 2017
Terni (Umbrië)
Maratona di San Valentino
Sportieve geliefden moeten deze dag naar Terni in Umbrië. Ten eerste om de basiliek van San Valentino (De aanstichter van Valentijnsdag) te bezoeken en daarna de Maratona di San Valentino te lopen door de stad. Klik hier voor de site van de Marathon.

CARNEVALE in ITALIA!
Zondag 26 februari – dinsdag 28 februari 2017.
Lees meer

26 tot en met 28 februari 2017
Oristano (Sardinië)
La Sartiglia
Spectaculaire paardenrace in het centrum. Lees ons artikel
www.sartiglia.info

www.festadisantagata.it

Sinaasappelgevecht tijdens het carnaval van Ivrea
Sinaasappelgevecht tijdens het carnaval van Ivrea

26 tot en met 28 februari 2017
Ivrea (Piemonte)
Storico Carnevale di Ivrea (Piemonte)
Overals in Italië wordt het carnaval uitbundig gevierd maar een van de meest opmerkelijke is het carnaval van Ivrea bij Turijn, officieel het Storico Carnevale di Ivrea. Hier wordt massaal met sinaasappels gegooid! Over de oorsprong doen verschillende verhalen de ronde maar een daarvan is dat het idee enkele eeuwen geleden van vrouwen kwam. Om aandacht van potentiële echtgenoten te krijgen gooiden ze een sinaasappel naar ze en dat liep uit de hand tot ware sinaasappelgevechten heden ten dage. Een waar volksfestijn.

Lokale bewoners doen graag mee, maar ook toeristen mogen meedoen. U moet u dan wel aansluiten bij een lokaal team maar meestal hoeft u dat alleen maar te vragen. U kunt ook alleen toekijken maar dan wel met een rode muts die de neutraliteit aangeeft. Als u meedoet is een masker geen overbodige luxe want een sinaasappel kan best hard aankomen!
Website: Storico Carnevale di Ivrea

Het Sagra del Mandorlo in fiore op Sicilië
Het Sagra del Mandorlo in fiore op Sicilië

Maart 2017

4 tot en met 12 maart 2017
Agrigento (Sicilië)
Het Amandelbloesemfestival, La Sagra del Mandorlo in Fiore.
Internationale folklore, muziek, optochten, poppenshows, openluchtoptredens. Op Sicilië wordt de amandel in de lekkerste zoetigheden verwerkt en dat wordt gevierd. Met bloemen versierde balkons geven de straten van Catanië een feestelijke gezicht en natuurlijk sluit ook hier een spetterend vuurwerk de feestelijkheden af.
Meer info

8 maart (vaste dag)
Heel Italië
La Festa della Donna.
La Festa della Donna. Dat klinkt toch een stuk eleganter dan Internationale vrouwendag, want dat is 8 maart. In Italië krijgt het meer aandacht dan in Nederland. Vrouwen krijgen bloemen, traditioneel gele Memosa. Restaurants hebben een speciaal menu en door heel het land zijn er kleinschalige markten en festivals.

17 maart (vaste dag)
Saint Patrick’s Day
Diverse plaatsen in Italië
Een Iers feest in Italië. De Ieren weten wel wat feesten is en daarom zijn er in enkele grote steden toch festiviteiten want er zijn ook in Italië veel Ierse pubs. Bologna heeft zijn Irlanda in Festa http://www.irlanda-in-festa.it/ en ook Florence kent festiviteiten onder die naam. In Forli (Emilia-Romagna) vieren ze het een week lang en ook in Rome en Verona organiseert de Ierse gemeenschap een programma.

19 maart (vaste dag)
Heel Italië
San Giuseppe (ook Vaderdag)
Op 19 maart wordt in heel Italië maar met name in het zuiden San Giuseppe gevierd. Voorheen was het zelfs een nationale feestdag. Sint Josef (zoals bekend, de man van Maria) is een erg populaire heilige en tot voor kort was de dag zelf een nationale feestdag. Het wordt gevierd met vreugdevuren en toneel op basis van het leven van Josef. Het is op 19 maart ook Vaderdag in Italië dus papa krijgt kado’s. Traditioneel wordt er Zeppole gegeten, een soort donuts maar dan lekkerder natuurlijk.

19 maart (vaste dag)
Torrita di Siena (Toscane)
Palio dei Somari
Op San Giuseppe is er in het historische stadje Torrita di Siena een ezelrace tussen verschillende wijken. Het doet denken aan de Palio van het nabij gelegen Siena want er is ook een historische optocht.
http://www.paliodeisomari.it/

25 maart (vaste dag)
Florence (Toscane)
Il Capodanno fiorentino, Het Florentijnse Nieuwjaar
Op 25 maart vier Florence het eigen nieuwjaar, het is een officiële feestdag in de stad. Het is dan precies negen maanden voor Kerstmis, de geboorte van Jezus. In de middeleeuwen werd 25 maart door de katholieke kerk groots gevierd en werd het zelfs gezien als begin van het kalenderjaar.Maar toen in 1582 de Gregoriaanse kalender werd ingesteld verschoof dat moment naar 1 januari. Toch wordt de historie op deze dag nog levend gehouden met tal van activiteiten.

16 en 17 maart 2017
Enna, Trapani (Sicilië)
Pasen
Enna kent een grote processie op Goede vrijdag met een grote optocht van 2.000 fraters in klassieke kledij. In Trapani op Sicilië zijn ook veel processies. Die op Goede vrijdag duurt maar liefst 24 uur!

April 2017

11 april 2017
Festa dei Falò
Rocca San Casciano (Emilia-Romagna)
Bij het Festa dei Falò gaat het om vuur, grote vuren. De exacte oorsprong van het festival is verloren gegaan in de tijd maar het zou iets te maken hebben met heidense Keltische rituelen. Grote vuren werden ontstoken om de rivieren te kalmeren. Vandaag de dag strijden de twee belangrijkste wijken van de stad wie er het grootste vreugdevuur kan maken. Er is een parade, natuurlijk veel en lekker eten en drinken met een spetterend vuurwerk als afsluiting.
http://www.festadelfalo.it

23 april 2017 (1e zondag na Pasen)
Fermignano (De Marken)
Palio della Rana
Palio’s in alle soorten en maten maar deze is wel heel bijzonder. Hier strijden kikkers om de winst! De beesten hoeven niet zelf te rennen. Dat doen de atleten in de bekende historische kostuum. Die duwen een soort platte kruiwagen waarop de kikker wordt geplaatst. Zoals u weet zijn kikkers nogal springerig dus het is een hele klus om met een kikker op de wagen de finish te halen.
Video! 

2 april 2017
Rome (Lazio)
Marathon van Rome.
42 kilometer rennen tussen meer dan 2.000 jaar historie. Voor sportieve Italië-liefhebbers een ‘once-in-a-lifetime’ 30.000 deelnemers uit de hele wereld. De finish is bij het Colosseum.
Meer over hardlopen en marathons in Italië.
www.maratonadiroma.it

4 tot en met 9 april 2017
Salone Internazionale del Mobile
Milaan (Lombardije)
Italië is al hét designland van de wereld, met Milaan als design-hoofdstad, maar een week per jaar, tijdens de Salone Internazionale del Mobile maakt deze stad deze titel in de overtreffende trap waar. We willen maar zeggen: houdt u van design, zorg er dan voor dat je begin april mei in Milaan bent.

De Salone is een meubelbeurs, maar nog veel meer dan dat. Natuurlijk, je kunt naar het beurscomplex gaan en daar de laatste designtrends bekijken, maar het leukste en belangrijkste deel van de Salone speelt zich af in de stad zelf. Lees ons verhaal of kijk op de site van de beurs www.salonemilano.it

15 tot en met 17 april (2016)
Florence bike festival
Florence (Toscane)
In het Parco delle Cascine, langs de oevers van de Arno, wordt een groots fietsfestival gehouden met met tal van activiteiten: demonstraties, wedstrijden en een beurs. Gratis toegang.
Het lijkt er op dat het festival in 2017 niet meer plaatsvindt. Houd de website in de gaten
www.fbf.bike

14 april 2017
Diverse plaatsen in Basilicata
Goede vrijdag
Vrijwel alle steden en dorpen en steden in de zuidelijke regio Basilicata vieren Goede Vrijdag met de traditionele Via Crucis, de kruisweg van Jesus. Deze processie is overal zeer indrukwekkend zeer de moeite waard om een keer mee te maken. Een paar bekende processies vinden plaats in de volgende plaatsen: Venosa, Maschito, Rapolla, Baril, Rionero in Vulture en Matera.

Pasen in Italië, 16 en 17  april 2017

Pasen (heel Italië)
Net als in Nederland is Pasen een belangrijke feestdag in Italië. De festiviteiten beginnen vaak al in de week voorafgaand aan Pasqua (Pasen). Tweede paasdag, La Pasquetta is een vrije dag en door heel Italië vinden talloze festivals plaats. Processies vinden vaak plaats op goede vrijdag en de zaterdag. Veel kerken hebben beelden van de Heilige maagd en Jesus die door de stad worden gedragen gevolgd door een bonte stoet gekleed in traditionele kostuums

16 en 17 april 2017
Chieti, (Abruzzen)
Pasen
Naar verluidt is de processie op Goede vrijdag in Chieti, de Abruzzen, de oudste van Italië. Indrukwekkend zijn de 100 violisten die de Miserere van Selecchy spelen, lopend in de optocht.

16 en 17 april 2017
Montefalco en Gualdo Tadino (Umbrië)
Pasen
In Montefalco en Gualdo Tadino in Umbrië is er openlucht toneel die de lijdensweg van Jesus uitbeelden.

21 april (vaste dag)
Verjaardag van Rome
Rome (Lazio)
Rome is in het jaar 753 voor Christus gesticht en dat worden ieder jaar gevierd met muziek, festivals en speciale evenementen. Spectaculair zijn de gladiatoren gevechten en het vuurwerk over de Tiber rivier

22 april tot en met 1 mei (2016)
Ascoli Piceno (De Marken)
Fritto Misto
Feest ter ere van Italiaanse gefrituurde gerechten. Datum 2017 nog niet bekend.
www.frittomistoallitaliana.it

25 april 2017 (vaste dag)
Heel Italië
Giorno della Liberazione, Bevrijdingsdag
Wat voor ons 5 mei is, is in Italië 25 april. 25 april 1945 werd Italië bevrijd. Het is een vrije dag en overal worden festivals georganiseerd.

Ringsteken in Umbrië
Ringsteken in Umbrië

29 april t/m 14 mei (laatste weekend april – 2e zondag in mei)
Narni (Umbrië)
Corsa all’anello
La Corsa all’Anello is een oude traditie die teruggaat tot het jaar 1371. Toen moest iedere eigenaar van een paard laten zien dat hij ten alle tijde klaar was voor de strijd met rivaliserende steden. Tegenwoordig zijn het jonge mannen op paarden die de drie wijken van de stad vertegenwoordigen: Fraporta, Mezule en Santa Maria. Ze strijden in een ringsteekspel voor de winst. In de weken van het evenement staat de stad op zijn kop met parades, tentoonstellingen en talloze optredens.
www.corsallanello.it

Mei 2017

29 april t/m 14 mei (laatste weekend april – 2e zondag in mei)
Corsa all’anello (zie: april)

1 mei 2017 (vaste dag)
Heel Italië
Dag van de arbeid
De dag van de Arbeid is in Nederland zo vlak na Koningsdag geen vrije dag maar in de meeste andere Europese landen wel, zo ook in Italië. Publieke diensten zijn gesloten. Overal in het land zijn festivals en optochten te bewonderen.

1 mei 2017 (vaste dag)
Cagliari (Sardinië)
Sagra di Sant Efisio
Dit feest is een van de populairste festivals op Sardinië. De kleurrijke processie start in Cagliari en voert naar de Saint Efisio kerk aan het strand van Nora. Versierde wagens met ruiters begeleiden het beeld van de heilige in de optocht gevolgd door dansers en muziek.

4-9 mei
Turijn (Piemonte)
32e TGLFF Torino Gay & Lesbian Film Festival
Ooit in 1986 begonnen is het TGLFF een van de oudste filmfestivals in zijn soort ter wereld. Het festival vindt plaats in Cinema Massimo, het theater van het Nationaal Film Museum.
www.tglff.it

4 t/m 6 mei 2017 (jaarlijks 1e donderdag, vrijdag en zaterdag in mei)
Assisi (Umbrië)
Calendimaggio di Assisi
De middeleeuwen en Renaissance staan centraal bij dit spectaculaire festival. Kostuums, de cultuur van het middeleeuwse leven, waaronder uiteraard het eten, worden door inwoners en bezoekers opnieuw beleefd. Sinds 1927 strijden twee wijken, de “Parte di Sopra” and the “Parte di Sotto”, met elkaar voor de overwinning van de palio, zingend en dansend in kostuums, een eeuwenoude vete. Drie dagen lang worden er wedstrijden gehouden, een grote optocht door de stad en een eindstrijd op het grote plein waarin middeleeuwse verhalen worden uitgebeeld. Natuurlijk met veel gevoel voor drama en prachtig gekostumeerd. Voor plaatsen op de eerste rang is er de tribune, kaartjes te koop via de VVV. Maar je kan ook langs de route staan zoals de meeste Assisianen. Als toeristen kan je ook kostuums huren en assisteren of figureren bij het evenement.

De weken vóór de Calendimaggio wordt er al geoefend in het boogschieten, een wedstrijd in precisie die de laatste dag definitief wordt uitgevochten.
www.calendimaggiodiassisi.it

De Giro d'Italia
De Giro d’Italia

5 mei – 28 mei 2017
Diverse plaatsen
Giro d’Italia 2017
Dit jaar helaas geen start in Nederland maar genoeg mooie ritten om even te gaan kijken.

Etappeschema Ronde van Italië 2017

EtappeDatumVertrek – AankomstAfstandParcours
1vr 5-5Alghero – Olbia203,0 kmvlakke rit
2za 6-5Olbia – Tortolì208,0 kmheuvels
3zo 7-5Tortolì – Cagliari148,0 kmvlakke rit
ma 8-5Rustdag
4di 9-5Cefalù – Etna180,0 kmberg-etappe
5wo 10-5Pedara – Messina157,0 kmheuvels, vlakke finish
6do 11-5Reggio Calabria – Terme Luigiane207,0 kmfinish heuvelop
7vr 12-5Castrovillari – Alberobello220,0 kmvlakke rit
8za 13-5Molfetta – Peschici189,0 kmheuvels, vlakke aanloop
9zo 14-5Montenero di Bisaccia – Blockhaus139,0 kmfinish bergop
ma 15-5Rustdag
10di 16-5Foligno – Montefalco39,2 kmtijdrit, heuvels
11wo 17-5Firenze – Bagno di Romagna161,0 kmheuvels
12do 18-5Forlì – Reggio Emilia237,0 kmheuvels, vlakke finish
13vr 19-5Reggio Emilia – Tortona162,0 kmvlakke rit
14za 20-5Castellania – Oropa131,0 kmfinish bergop
15zo 21-5Valdengo – Bergamo199,0 kmheuvels, vlakke aanloop
ma 22-5Rustdag
16di 23-5Rovetta – Bormio227,0 kmberg-etappe
17wo 24-5Tirano – Canazei219,0 kmberg-etappe
18do 25-5Moena – Ortisei/St. Ulrich137,0 kmberg-etappe
19vr 26-5San Candido/Innichen – Piancavallo191,0 kmberg-etappe
20za 27-5Pordenone – Asiago190,0 kmberg-etappe
21zo 28-5Monza – Milaan28,0 kmtijdrit, vlakke rit

Officiële website 

De opmaat naar de Palio in Jesi
De opmaat naar de Palio in Jesi

7 tot en met 10 mei (2016)
Jesi (De Marken)
San Floriano Palio
Van de Verdicchio dei castelli di Jesi heeft u vast wel eens gehoord. Een heerlijke frisse droge wijn die tot de favorieten van Il Giornale behoort. Maar Jesi heeft ook zijn eigen Palio, een wedstrijd tussen de verschillende wijken in de stad met veel historische elementen. Vaandelzwaaien, ringsteken, boogschieten en zwaardvechten, het staat allemaal op het vierdaagse programma.
www.paliosanfloriano.it

8 mei (vaste dag)
Vetralla (Lazio)
Sposalizio dell’ Albero (de bruiloft van de bomen)
Dit festijn kent een bijzondere ceremonie waarbij de burgemeester de soevereiniteit over het bos herbevestigd. Eikenbomen worden versiert, nieuwe bomen worden geplant en ruiters ‘offeren’ de eerste lentebloemen. Inwoners krijgen een gratis picknick en hebben recht op een kubieke meter brandhout per jaar uit het bos.

8 mei 2017 (tweede zondag van mei)
Camogli (Ligurië)
Sagra del Pesce van San Fortunato
San Fortunato is de beschermheilige van de vissers. In het mooie visserplaatsje Camogli in Ligurië vieren ze een groot visfeest op de tweede zondag van mei. Vanzelfsprekend het vuurwerk op de zaterdagavond inclusief vreugdevuurwedstrijd en op zondag is er voor iedereen gratis gebakken vis.

14 mei 2017 (tweede zondag van mei)8 mei 2017 (tweede zondag van mei)
Camogli (Ligurië)
Sagra del Pesce van San Fortunato
San Fortunato is de beschermheilige van de vissers. In het mooie visserplaatsje Camogli in Ligurië vieren ze een groot visfeest op de tweede zondag van mei. Vanzelfsprekend het vuurwerk op de zaterdagavond inclusief vreugdevuurwedstrijd en op zondag is er voor iedereen gratis gebakken vis.

15 tot en met 17 mei 2017 (derde week van mei)
Noto (Sicilië)
Infiorata di Noto
In Nederland hebben we de bloemencorso’s. In Noto (UNESCO wereldergoed) leggen ze tijdens de Infiorata door de straten een gigantisch bloementapijt neer en net als in Nederland werkt jong en oud mee. In het tapijt worden schitterende afbeeldingen gemaakt waaronder veel religieuze.

Niet alleen in Noto is een Infiorata maar ook in 150 andere plaatsen in Italië. De meest bekende is die van Genzano di Roma waar een oppervlak van 1900m² wordt ingelegd.
www.infioratadinoto.it

14 mei (vaste dag)
Marta (Lazio)
La Barabbata (ook wel Le Passate genoemd)
Dit is een populair festival dat veel bezoekers trekt. Toeters en vuurwerk begeleiden in de vroege ochtend de processie. Mannen dragen werkkleding van vroeger, van oude ambachten. Alles komt langs, boeren, oogstmachines, herders, frezen eenvoudige arbeiders, allemaal met bijbehorende gereedschappen en dieren. Verder hebben ook de vissers een belangrijke rol want Marta ligt aan de oevers van het meer van Bolsena.

Er wordt gezongen en gedanst en het eeuwenoude ritueel “Le Passate” wordt uitgevoerd. Mensen lopen drie rondjes om de kerk en daarna wordt er voor het heilige madonna geknield om te danken voor alle schatten die de natuur biedt. Daarna wordt er uitgebreid gegeten met vis en schaaldieren vers uit het meer.

15 mei 2017 (vaste dag)
Gubbio (Umbrië)
Corsa dei Ceri
Op 15 mei staat het in Umbria gelegen Gubbio finaal op zijn kop. Op die dag wordt hét feest van het jaar gehouden: de Corsa dei Ceri, de kaarsen race. De inwoners zijn gekleed in de kleuren van de drie patroonheiligen. Sant’ Ubaldo is de patroonheilige van de stad en beschermheilige van de metselaars, San Giorgio van de commercianti, winkeliers, en Sant’Antonio is er voor de contadini, boeren.

De beelden van deze drie heiligen zijn geplaatst bovenop 3 enorme houten ceri, kaarsen, die meer dan 400 kilo wegen. De ceri worden gedragen op de schouders van een groep mannen. In een spectaculaire race rennen zij door de straten van Gubbio om vervolgens bergopwaarts de Monte Ingino op te sprinten naar de 300 meter hoger gelegen kerk van Sant’Ubaldo. Dit is tevens de plaats waar de ceri normaliter staan opgesteld.

De Corsa dei Ceri wordt al sinds het eind van de 12e eeuw gehouden en komt waarschijnlijk voort uit een combinatie van religie en heidense riten. Je moet in ieder geval behoorlijk fit zijn om aan deze wedstrijd mee te kunnen doen! Het spektakel is geweldig om te zien.
http://www.ceri.it/

17 mei 2017
Bucchianico (Abruzzen)
Festa dei Banderesi
Dit historische festival kent ondermeer de het naspelen van een militaire aanval die de stad behoedde van de ondergang in de 13e eeuw. Historische kostuums, veel praalwagens met bloemen maar ook veel dames met prachtige bloemdecoraties in het haar.

18-27 mei 2017
Turijn (Piemonte)
Narrazioni Jazz
De eerste editie van dit Internationale jazzfestival dat moet uitgroeien tot een traditie.
www.salonelibro.it

18–22 mei 2017
Turijn (Piemonte)
30e editie van de Internationale boekenbeurs. Het grootste in zijn soort in Italië en een van de belangrijkste in Europa. Locatie is het beursgebouw
Lingotto.
www.salonelibro.it

18 tot en met 21 mei 2017
Brescia (Lombardije, start en finish in Brescia, rondrit midden Italië)
Mille Miglia
Mille Miglia; 1000 mijl. Deze unieke rally voor klassieke auto’s is wereldberoemd. Drie dagen en verschillende etappes met als start en finish het historische decor van de stad Brescia. Een eervolle en legendarische rally voor klassieke race- en sportwagens uit de periode 1927-1957. De meest bijzonder klassiekers uit deze periode die er op de wereld rondrijden houden de mythe in stand.
www.1000miglia.eu

18 juni 2017 (60 dagen na Pasen)
Op veel plaatsen in Italië
Corpus Domini
Tijdens het katholieke feest van de Eucharistie ook wel Sacramentsdag genoemd wordt de tegenwoordigheid van Christus in de eucharistie centraal gesteld. Veel plaatsen vieren dit feest. In Rome leidt de Paus een mis in de kathedraal van San Giovanni in Laterno waarna een processie volgt naar Santa Maria Maggiore. In Orvieto (Umbrië) is een gekostumeerde processie waarin met dan 400 mensen deelnemen en de straten met bloemen versierd zijn. In Castelrotto (Trentino-Alto Adige) is een groots festival.

De zondag na Corpus Domini is er in veel plaatsen een Infiorata waarin de mooiste bloemtapijten op straat worden neergelegd

23 mei – 18 juni 2017
Accettura (Basilicata)
Sagra del Maggio
Tijdens deze viering worden twee verschillende soorten bomen ‘uitgehuwd’ ofwel aan elkaar vastgebonden als ode aan de vruchtbaarheid van de aarde. Het ritueel begint vroeg in de ochtend wanneer een aantal inwoners van Accettura de bomen gaan halen met behulp van koeien. Het is een lange processie die in het centrum van het dorp eindigt en gevolgd wordt door een groot feest wanneer de bovenkant van een boom met de onderkant van de andere boom vastgebonden wordt.
www.ilmaggiodiaccettura.it

27 en 28 mei 2017
Venetië (Veneto)
Festa della Sensa
Processies en optochten door de straten zien we in heel Italië. In Venetië doen ze het op het water. Al 800 jaar viert Venetië haar Huwelijk met de zee , dat gepaard gaat met festiviteiten en een botenparade.
Website

27 en 28 mei 2017
Heel Italië
Cantine Aperte
Open huizendag, wijnhuizen wel te verstaan. Veel wijnboeren stellen zich open voor bezoekers en organiseren speciale activiteiten. Via onderstaande site is te zien welke huizen u kunt bezoeken.
http://cantineaperte.bortonevivai.it/

28 mei 2017 (laatste zondag van mei)
Ferrara (Emilia Romagna)
Il Palio di Ferrara
Het hoogtepunt is zondag 28 mei met de bekende paardenrace maar alle weekenden in mei vormen een opmaat tot dit festijn. Optochten, natuurlijk in historische kostuums, vaandelzwaai-wedstrijden en er zal vast en zeker vuurwerk worden afgestoken. Deze Palio wordt al sinds 1279 gehouden!
http://www.paliodiferrara.it/

30 mei 2017
Pescia (Toscane)
Compleanno di Pinocchio
Festiviteiten ter ere van de verjaardag van Pinocchio
http://www.pinocchio.it/

30 mei – 7 juni (2016)
Montespertoli (Toscane)
Mostra del Chianti
Wijnfestival
www.mostradelchianti.it

Juni 2017

1 – 4 juni 2017
Rimini(Emilia-Romagna)
Artisti in Piazza
Artisti in Piazza is een groots artistiek festival voor straatkunst en straatartiesten. Er zijn deelnemers uit de hele wereld, in totaal 200 artiesten. Er is theater, muziek, circus en kunst. Het festival trekt jaarlijks zo’n 40.000 bezoekers.
www.artistiinpiazza.com

2-5 juni (2016)
Brisighella (Emilia-Romagna)
Le Feste Medioevali di Brisighella
Festival van de middeleeuwen. Het dorpje wordt geheel omgetoverd zoals het was tijdens de middeleeuwen. Iedereen is verkleed, oude ambachten herleven en zelfs de gerechten zijn origineel uit die tijd.
www.festemedioevali.org

2 juni (vaste dag)
Heel Italië
Festa della Repubblica
Op de Dag van de Republiek wordt een referendum uit 1946 herdacht. Hierin besloten de Italianen dat het land een republiek moest worden en geen monarchie.

4 juni 2017
Mugello (Toscane)
MotoGP van Italië
4 juni 2017 is een datum die bij veel Italianen al vroeg in de agenda stond. Weinig landen hebben een grotere motorsporttraditie. Italië bracht grote sterren voort. De allergrootste; Valentino Rossi. Volgens de kenners zijn de kaarten erg duur maar is de sfeer in de Toscaanse heuvels ongekend. Voor de motorsportliefhebbers is ons artikel over ‘SuperSic’ interessant.
www.motogp.com

4 juni 2017 (1e pinksterdag)
Festa dello Spirito Santo
Melfi (Basilicata)
Folkloristisch feest met kostuums waarbij de terugkomst uit de bergen in 1528 wordt gevierd.

De Vogalonga
De Vogalonga

4 juni 2017 (ieder jaar 1e pinksterdag)
Venetië (Veneto)
Vogalonga
De Vogalonga is een geweldig festijn met duizenden boten in de wateren van Venetië. Lees er alles over in ons artikel over dit bijzondere evenement.
www.vogalonga.com

4 juni 2017 (ieder jaar 1e pinksterdag)
Orvieto (Umbrië)
La Palombella
Dit Pinksterfestival vind plaatst op de Pinksterzondag op het plein voor de Duomo. Centraal staat de betekenis van Pinksteren, de uitstorting van de heilige geest over de apostelen.

7-11 juni 2017
Turijn (Piemonte)
Salone dell’Auto Torino
De eerste outdoor autotentoonstelling in Europe vindt plaats langs landen van het fraaie Parco Valentino. Fabrikanten laten de nieuwste modellen zien maar ook boeiende prototypes voor de toekomst. 43 fabrikanten doen er mee en 12 designstudio’s.
www.parcovalentino.com

De WRC Rally van Sardinië staat ieder jaar op de kalender. Dit jaar 21 tot en met 23 juni.
De WRC Rally van Sardinië

9 tot en met 11 juni 2017
Olbia (Sardinië)
Rally van Sardinië
www.rallyitaliasardegna.com

16 juni 2017 (vaste dag)
Pisa (Toscane)
Palio di San Ranieri / Luminara di San Ranieri
Italië kent Palio’s in vele soorten en maten. Het bekendste zijn die met een spectaculaire paardenrace. In Pisa blijven de paarden in de stal. Daar staan de boten centraal tijdens de Palio di San Ranieri, ter ere van patroonheilige San Ranieri. Een kleurrijk spektakel met duizenden toeschouwers op de kade langs de Arno rivier.

De bruggen, kade’s en gebouwen langs de Arno worden met meer dan 70.000 kaarsen en lampjes verlicht. dit wordt Luminara di San Ranieri genoemd. Alle reden om na het bezoek aan de toren even wat langer in Pisa te blijven.

17-18 juni 2017
Canelli (Piemonte)
Assedio di Canelli
Dit historische feest begon ooit tijdens de belegering van de stad in 1613. Er is van alles te doen in de stad.
www.assediodicanelli.it

18 juni 2017
Rome (Lazio)
L’Infiorata, Genzano Di Roma
Wij hebben onze corso’s maar de Italianen hebben Infiorata. In Rome deze dagen gigantische bloementapijten door de straten met de mooiste patronen en figuren.

18 tot en met 21 juni (2016)
Montelupo (Toscane)
Festa della Ceramica.
Een aantal plaatsen in Italië zijn befaamd om het keramiek. Montelupo, nabij Florence, is er een van. Sinds het begin van de jaren 90 wordt een festival gehouden waarin het keramiek centraal staat.
www.museomontelupo.it/ceramica-2016/

24 juni 2017 (vaste dag)
Florence (Toscane)
Finale van het Calcio Storico
Voetbal is oorlog sprak ooit een bekende coach. Voor het Calcio Storico gaat dat zeker op. Canon maakte in 2014 een geweldige commercial over deze historische sport (zie Youtube) De testosteron vliegt door het beeld! De traditie komt uit de 15e eeuw. De sport is het beste te omschrijven als rugby met een voetbal zonder regels. Men zegt dat het afstamt van een oud Romeins balspel dat weer populair werd in de gouden eeuw van de Florentijnen. Teams bestaande uit 27 spelers gaan elkaar te lijf op het Piazza Santa Croce.

24 juni 2017 (vaste dag)
Florence (Toscane)
Festa di S. Giovanni
Gekostumeerde optochten, dans en muziek. Alles wordt uit de kast gehaald voor San Giovanni. Het hoogtepunt is in de avond als de heilige wordt binnengehaald.

24-25 juni 2017 (1e weekend na 24 juni)
Como (Isola Comacina ) (Emilia Romagna)
Het Sagra di San Giovanni is het oudste historische evenement rondom het Comomeer. Het meer wordt met honderden verlichte bootjes en drijvende lampjes feeëriek verlicht. Er is muziek, volksdansen, vaandelgooien en er is een spetterend vuurwerk na afloop van de avond.

26 juni 2017 (eerste zondag na 25 juni)
Florence (Toscane) Turijn, Genua en Gressoney-Saint-Jean (Val D’Aosta)
Festa di San Giovanni
Dit festival ter ere van Johannes wordt in meerdere plaatsen gehouden. San Giovanni onder andere de patroonheilige van Florence. Overal in de stad wordt gefeest, gedanst, gegeten en gezongen. Er vinden parades, vieringen en een bootrace op de Arno met verlichte boten.

[divider][divider]

25 juni 2017 (laatste zondag van juni)
Pisa (Toscane)
Il Gioco del Ponte
Het ‘spel van de brug’ begon ooit in 1568, toen teams uit verschillende wijken in Pisa streden om het symbolische eigendom van de brug over de rivier de Arno. Toen vielen er doden, nu als het goed is niet meer. Het is een groot spektakel met de bekende oude kostuums, ridders, paarden en veel toeschouwers.

Fraai is de parade van 300 vertegenwoordigers van zowel het noorden (Tramontarna) en het zuiden (Mezzogiorno) van de rivier de Arno. De mensen zijn gekleed in 18e eeuwse kostuums en bepantsering en ze dragen vaandels van de deelnemende teams.

Na de parade begint het spel. Het is de bedoeling om een zware houten wagen op het grondgebied van de tegenstander te duwen.

www.giocodelpontedipisa.it

Klik hier voor evenementen en festivals zomer en najaar 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button