NieuwsVakantie

Agenda evenementen, festivals en feesten in Italië 2024

Italianen houden van feestvieren en zo val je tijdens je vakantie soms met de neus in de boter tijdens een van die gezellige dorpsfestijnen. Het land kent duizenden, misschien wel tienduizenden grote en kleine evenementen en festivals. Wij hebben de belangrijkste voor 2024 op een rijtje gezet.

Veel festiviteiten vinden plaats rondom katholieke hoogtijdagen en nationale feestdagen. Maar er zijn ook lokale feestdagen want iedere stad of dorpje heeft zijn ‘heilige’. Die dag zijn de inwoners vrij om de Heiligendag te vieren. De meeste nationale feestdagen komen overeen met de Nederlandse maar er zijn ook verschillen. Zo kent men geen Hemelvaartsdag meer en tweede Pinksterdag werd eind vorige eeuw ook geschrapt net als San Giuseppe, de Italiaanse Vaderdag.

Voor zover mogelijk geven we aan of het festival op een vaste dag in het jaar plaatsvindt. Houd er rekening mee dat op de feestdagen overheidsinstanties of winkels gesloten zijn en het openbaar vervoer een aangepaste dienstregeling kent.

Italiaanse Nationale feestdagen

1 januariCapodannoNieuwjaarsdag
6 januariEpifania / BefanaDriekoningen
9 aprilPasquaEerste paasdag
10 aprilLunedì dell’Angelo / PasquettaTweede paasdag
25 aprilGiorno della LiberazioneBevrijdingsdag
1 meiFesta del LavoroDag van de Arbeid
2 juniFesta della RepubblicaDag van de Republiek
15 augustusAssunzione della Beata Vergine Maria / FerragostoMaria Hemelvaart
1 novemberOgnissantiAllerheiligen
8 decemberImmacolata ConcezioneViering van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria
25 decemberNataleEerste kerstdag
26 decemberSanto StefanoTweede kerstdag
31 decemberSan SilvestroOudjaar

Feestdagen patroonheiligen grote Italiaanse steden

Rome29 juniSan Pietro
Milaan7 decemberSant’ Ambrogio
Venetië25 aprilSan Marco
Turijn24 juniSan Giovanni
Genua24 juniSan Giovanni
Florence24 juniSan Giovanni
Bologna4 oktoberSan Petronio
Napels19 septemberSan Gennaro
Bari6 decemberSan Nicola
Palermo15 juliSanta Rosalia

Zomer najaar 2024

Onderstaand de agenda tot en met juni. De agenda vanaf 1 juli 2024 via deze link.

Januari 2024

6 januari

Driekoningen
Speciale festiviteiten door heel het land

7-15 januari 2024

Dobbiaco (Sud Tirol/Alto Adige)
Ballonfestival
Een week geniet je van kleurrijke heteluchtballonnen in de Alta Pusteria. Maak zelf een unieke ballonvaart over het magische besneeuwde landschap. Locatie: Toblach (afhankelijk van het weer).
www.balloonfestival.it (meer ballonfestivals in Italië)

14 januari 2024

Toblach/Dobbiaco (Sud Tirol/Alto Adige)
Pustertaler Ski-Marathon
Een van de grootste Langlaufraces waar iedereen aan mee kan doen.
www.ski-marathon.com

22 januari 2023 (eerste zondag na 17 januari)

Buti (Toscane)
Il Palio di Sant’antonio Abate. Een van de varianten op de paardenrace zoals de bekendste in Siena. De week voorafgaand worden al tal van festiviteiten georganiseerd.
www.paliodibuti.eu

20 t/m 22 januari 2024

Bologna (Emilia Romagna
World Salsa Meeting
3.000 dansers van de over de hele wereld verzamelen in Bologna. Er zijn shows, competities, demonstraties etc.
www.worldsalsameeting.com

20 januari 2024 (vaste dag)

Palazzolo Acreide en andere plaatsen op Sicilië
San Sebastiano
San Sebastiano is de patroonheilige van het plaatsje Palazzolo Acreide vlakbij Siracusa. De festiviteiten zijn spectaculair en emotioneel. Hoogtepunt is de sciuta, het moment dat het beeld van San Sebastiano de kerk verlaat om op de schouders van in wit en rood geklede mannen door de stad te trekken.

27 januari t/m 5 februari 2024

Bologna (Emilia Romagna)
ART CITY Bologna
De ART CITY Bologna is een evenement voor de hedendaagse kunst. Er is een een uitgebreid programma samengesteld in samenwerking met de BolognaFiere, de jaarlijkse beurs voor moderne en hedendaagse kunst. In het centrum zijn er tal van culturele initiatieven, tentoonstellingen en evenementen rond het thema. Het evenement is weer wat groter dan vorig jaar en daarom rijdt er nu een ART CITY bus waarmee bezoekers makkelijk alleen locaties kunnen bezoeken.
Zaterdag 28 januari is het ART CITY WHITE NIGHT. De musea, galeries en winkels zijn dan tot middernacht open en de stad is feestelijk verlicht.
De meer op de professionals ingestelde kunstbeurs ArteFiera telt meer dan 210 exposanten en 1000 kunstenaars. Deze beurs is van 3-5 februari.
www.artefiera.it

Februari 2024

3 t/m 5 februari 2024 (vaste dag)

Catania, (Sicilië)
Festival van Sint-Agatha (Festa di Sant’Agata)
Het religieuze festival met de op één na grootste processie ter wereld vindt plaats in Catania. Het festival van Sint-Agatha, ter ere van de beschermheilige van de stad, trekt jaarlijks meer dan 200.000 mensen en vindt plaats op 3, 4 en 5 februari. Op de eerste dag worden grote kaarsen op de schouders van duizenden vrijwilligers door de straten van Catania gedragen. De daaropvolgende dag worden een reliekschrijn en enkele zilveren draagstoelen door de straten gedragen. Op de laatste dag wordt de reliekschrijn de kathedraal van Catania in gedragen en blijft daar tot het volgende jaar.
www.festadisantagata.it

7 tot en met 11 februari 2024

San Remo, (Ligurië)
Festival van San Remo
Internationaal vermaard is het Festival della canzone Italiana, in San Remo. vijf dagen duurt het grootste songfestival van Italiaanse zangers dat sinds 1950 wordt georganiseerd. Vele bekende Italiaanse artiesten werden hier ontdekt. kijk online live mee met het festival via de site van de RAI.
www.sanremo.rai.it

10 tot 14 februari 2024

Verona (Veneto)
Verona in Love
Verona staat deze dagen helemaal in het teken van de liefde! Dus als je hem of haar toch een keer wil vragen… Theaters, musea, pleinen, winkels en restaurants zijn romantisch aangekleed en hebben allemaal activiteiten die de stad van Romeo en Julia rond Valentijn een bezoekje waard maken.
lovinverona.com

10 tot 14 februari 2024

Terni (Umbrië)
Chocoladefestival Ciocco Lentino
Een festival rond Valentijnsdag in de plaats waar San Valentino begraven ligt, heeeel romantisch!
http://www.cioccolentino.com

14 februari 2024

Heel Italië
Valentijnsdag
Voor wie het niet wist, dit liefdesfeest komt van oorsprong uit Italië, lees meer.

10 en 15 februari 2024 (vaste dag)

Brescia, Lombardije
Festa di San Faustino
Sint Faustino is de patroonheilige van Brescia die de alleenstaanden beschermd. Een single feestje draagt ook meestal deze naam. Het grootste feest vindt op 15 februari plaats in Brescia met muziek, eten, markten en natuurlijk vuurwerk.

CARNEVALE in ITALIA!
Vanaf eerste week in februari beginnen de voorbereidingen op carnavale! Vette dinsdag, ‘Martedì Grasso’, valt in 2024 op 13 februari.
Lees meer in ons artikel over carnaval in Venetië maar ook in heel veel andere Italiaanse steden.

19 februari 2024

Terni (Umbrië)
Maratona di San Valentino
Sportieve geliefden moeten deze dag naar Terni in Umbrië. Ten eerste om de basiliek van San Valentino (De aanstichter van Valentijnsdag) te bezoeken en daarna de Maratona di San Valentino te lopen door de stad. Klik hier voor de site van de Marathon.

19 tot en met 21 februari 2024

Oristano (Sardinië)
La Sartiglia
Spectaculaire paardenrace in het centrum. Lees ons artikel
www.sartiglia.info

16 tot en met 21 februari 2024

Ivrea (Piemonte)
Storico Carnevale di Ivrea (Piemonte)
Overals in Italië wordt het carnaval uitbundig gevierd maar een van de meest opmerkelijke is het carnaval van Ivrea bij Turijn, officieel het Storico Carnevale di Ivrea. Hier wordt massaal met sinaasappels gegooid! Over de oorsprong doen verschillende verhalen de ronde maar een daarvan is dat het idee enkele eeuwen geleden van vrouwen kwam. Om aandacht van potentiële echtgenoten te krijgen gooiden ze een sinaasappel naar ze en dat liep uit de hand tot ware sinaasappelgevechten heden ten dage. Een waar volksfestijn.

Lokale bewoners doen graag mee, maar ook toeristen mogen meedoen. Je moet je dan wel aansluiten bij een lokaal team maar meestal hoef je dat alleen maar te vragen. Je kunt ook alleen toekijken maar dan wel met een rode muts die de neutraliteit aangeeft. Als je meedoet is een masker geen overbodige luxe want een sinaasappel kan best hard aankomen!
Storico Carnevale di Ivrea

Agenda evenementen festivals en feesten in Italië 2023
Het Sagra del Mandorlo in fiore op Sicilië

Maart 2024

5 tot en met 12 maart 2024

Agrigento (Sicilië)
Het Amandelbloesemfestival, La Sagra del Mandorlo in Fiore.
Internationale folklore, muziek, optochten, poppenshows, openluchtoptredens. Op Sicilië wordt de amandel in de lekkerste zoetigheden verwerkt en dat wordt gevierd. Met bloemen versierde balkons geven de straten van Catanië een feestelijke gezicht en natuurlijk sluit ook hier een spetterend vuurwerk de feestelijkheden af.
mandorloinfiore.online

8 maart (vaste dag)

Heel Italië
La Festa della Donna.
La Festa della Donna. Dat klinkt toch een stuk eleganter dan Internationale vrouwendag, want dat is 8 maart. In Italië krijgt het meer aandacht dan in Nederland. Vrouwen krijgen bloemen, traditioneel gele Memosa. Restaurants hebben een speciaal menu en door heel het land zijn er kleinschalige markten en festivals. Lees meer.

17 maart (vaste dag)

Saint Patrick’s Day
Diverse plaatsen in Italië
Een Iers feest in Italië. De Ieren weten wel wat feesten is en daarom zijn er in enkele grote steden toch festiviteiten want er zijn ook in Italië veel Ierse pubs. Bologna heeft zijn Irlanda in Festa en ook Florence kent festiviteiten onder die naam. In Forli (Emilia-Romagna) vieren ze het een week lang en ook in Rome en Verona organiseert de Ierse gemeenschap een programma.

Bekijk de bekendste Ierse pubs in Italië.

17 maart 2024

Agenda evenementen festivals en feesten in Italië 2023

Rome (Lazio)
Marathon van Rome.
42 kilometer rennen tussen meer dan 2.000 jaar historie. Voor sportieve Italië-liefhebbers een ‘once-in-a-lifetime’ 30.000 deelnemers uit de hele wereld. De finish is bij het Colosseum.
Meer over hardlopen en marathons in Italië.
www.maratonadiroma.it

19 maart (vaste dag)

Heel Italië
San Giuseppe (ook Vaderdag)
Op 19 maart wordt in heel Italië maar met name in het zuiden San Giuseppe gevierd. Voorheen was het zelfs een nationale feestdag. Sint Josef (zoals bekend, de man van Maria) is een erg populaire heilige en tot voor kort was de dag zelf een nationale feestdag. Het wordt gevierd met vreugdevuren en toneel op basis van het leven van Josef. Het is op 19 maart ook Vaderdag in Italië dus papa krijgt cadeaus. Traditioneel wordt er Zeppole gegeten, een soort donuts maar dan lekkerder natuurlijk.

19 maart (vaste dag)

Torrita di Siena (Toscane)
Palio dei Somari
Op San Giuseppe is er in het historische stadje Torrita di Siena een ezelrace tussen verschillende wijken. Het doet denken aan de Palio van het nabij gelegen Siena want er is ook een historische optocht.
www.paliodeisomari.it

24 maart – 2 april

Perugia (Umbrië)
Eurochocolate
Het internationale chocoladefestival Eurochocolate in Perugia, kent voor de derde keer naast de editie in oktober, ook een festival eind maart. Lees meer.

25 maart (vaste dag)

Florence (Toscane)
Il Capodanno fiorentino, Het Florentijnse Nieuwjaar
Op 25 maart viert Florence het eigen nieuwjaar, het is een officiële feestdag in de stad. Het is dan precies negen maanden voor Kerstmis, de geboorte van Jezus. In de middeleeuwen werd 25 maart door de katholieke kerk groots gevierd en werd het zelfs gezien als begin van het kalenderjaar. Maar toen in 1582 de Gregoriaanse kalender werd ingesteld verschoof dat moment naar 1 januari. Toch wordt de historie op deze dag nog levend gehouden met tal van activiteiten.

29 maart 2024

Enna, Trapani (Sicilië)
Pasen
Enna kent een grote processie op Goede vrijdag met een grote optocht van 2.000 fraters in klassieke kledij. In Trapani op Sicilië zijn ook veel processies. Die op Goede vrijdag duurt maar liefst 24 uur!

29 maart 2024

Diverse plaatsen in Basilicata
Goede vrijdag
Vrijwel alle steden en dorpen en steden in de zuidelijke regio Basilicata vieren Goede Vrijdag met de traditionele Via Crucis, de kruisweg van Jesus. Deze processie is overal zeer indrukwekkend zeer de moeite waard om een keer mee te maken. Een paar bekende processies vinden plaats in de volgende plaatsen: Venosa, Maschito, Rapolla, Baril, Rionero in Vulture en Matera.

Pasen in Italië, 31 maart en 1 april 2024

Pasen (heel Italië)
Net als in Nederland is Pasen een belangrijke feestdag in Italië. De festiviteiten beginnen vaak al in de week voorafgaand aan Pasqua (Pasen). Tweede paasdag, La Pasquetta is een vrije dag en door heel Italië vinden talloze festivals plaats. Processies vinden vaak plaats op goede vrijdag en de zaterdag. Veel kerken hebben beelden van de Heilige maagd en Jesus die door de stad worden gedragen gevolgd door een bonte stoet gekleed in traditionele kostuums

31 maart en 1 april 2024

Montefalco en Gualdo Tadino (Umbrië)
Pasen
In Montefalco en Gualdo Tadino in Umbrië is er openlucht toneel die de lijdensweg van Jesus uitbeelden.

31 maart en 1 april 2024

Chieti, (Abruzzen)
Pasen
Naar verluidt is de processie op Goede vrijdag in Chieti, de Abruzzen, de oudste van Italië. Indrukwekkend zijn de 100 violisten die de Miserere van Selecchy spelen, lopend in de optocht.

April 2024

6 en 7 April 2024

Festa dei Falò
Rocca San Casciano (Emilia-Romagna)
Bij het Festa dei Falò gaat het om vuur, grote vuren. De exacte oorsprong van het festival is verloren gegaan in de tijd maar het zou iets te maken hebben met heidense Keltische rituelen. Grote vuren werden ontstoken om de rivieren te kalmeren. Vandaag de dag strijden de twee belangrijkste wijken van de stad wie er het grootste vreugdevuur kan maken. Er is een parade, natuurlijk veel en lekker eten en drinken met een spetterend vuurwerk als afsluiting.
www.festadelfalo.it

7 april 2024 (1e zondag na Pasen)

Fermignano (De Marken)
Palio della Rana
Palio’s in alle soorten en maten maar deze is wel heel bijzonder. Hier strijden kikkers om de winst! De beesten hoeven niet zelf te rennen. Dat doen de atleten in de bekende historische kostuum. Die duwen een soort platte kruiwagen waarop de kikker wordt geplaatst. Zoals je weet zijn kikkers nogal springerig dus het is een hele klus om met een kikker op de wagen de finish te halen.
Video! 

16 tot en met 21 april 2024

Salone Internazionale del Mobile
Milaan (Lombardije)
Italië is al hét designland van de wereld, met Milaan als design-hoofdstad, maar een week per jaar, tijdens de Salone Internazionale del Mobile maakt deze stad deze titel in de overtreffende trap waar. We willen maar zeggen: houdt u van design, zorg er dan voor dat je begin april mei in Milaan bent.

De Salone is een meubelbeurs, maar nog veel meer dan dat. Natuurlijk, je kunt naar het beurscomplex gaan en daar de laatste designtrends bekijken, maar het leukste en belangrijkste deel van de Salone speelt zich af in de stad zelf. Lees ons verhaal of kijk op de site van de beurs www.salonemilano.it

16 tot en met 21 april 2024

Turijn (Piemonte)
38e TGLFF Torino Gay & Lesbian Film Festival
Ooit in 1986 begonnen is het TGLFF een van de oudste filmfestivals in zijn soort ter wereld. Het festival vindt plaats in Cinema Massimo, het theater van het Nationaal Film Museum.
www.loversff.com/en/

24 april t/m 28 mei 2024

Lucca (Toscane)
Lucca Classica Music Festival
Het muziekfestival van Luca is nog geen tien jaar oud maar het heeft z’n plek in het culturele landschap inmiddels prima gevonden. Geroemd wordt het door de creatieve programmering.
www.luccaclassica.it

21 april (vaste dag)

Verjaardag van Rome
Rome (Lazio)
Rome is in het jaar 753 voor Christus gesticht en dat worden ieder jaar gevierd met muziek, festivals en speciale evenementen. Spectaculair zijn de gladiatoren gevechten en het vuurwerk over de Tiber rivier

25 april (vaste dag)

Heel Italië
Giorno della Liberazione, Bevrijdingsdag
Wat voor ons 5 mei is, is in Italië 25 april. 25 april 1945 werd Italië bevrijd. Het is een vrije dag en overal worden festivals georganiseerd.

25 april (vaste dag)

Venetië (Veneto)
La festa di san Marco 
Het feest van San Marco, de patroonheilige van de stad. Veel vieringen in de basiliek van San Marco.

Ringsteken in Umbrië
Ringsteken in Umbrië

27 april t/m 12 mei (laatste weekend april – 2e zondag in mei)

Narni (Umbrië)
Corsa all’anello
La Corsa all’Anello is een oude traditie die teruggaat tot het jaar 1371. Toen moest iedere eigenaar van een paard laten zien dat hij ten alle tijde klaar was voor de strijd met rivaliserende steden. Tegenwoordig zijn het jonge mannen op paarden die de drie wijken van de stad vertegenwoordigen: Fraporta, Mezule en Santa Maria. Ze strijden in een ringsteekspel voor de winst. In de weken van het evenement staat de stad op zijn kop met parades, tentoonstellingen en talloze optredens.
www.corsallanello.it

Mei 2023

3 mei tot en met 12 mei 2024

De opmaat naar de Palio in Jesi

Jesi (De Marken)
San Floriano Palio
Van de Verdicchio dei castelli di Jesi heb je vast wel eens gehoord. Een heerlijke frisse droge wijn die tot de favorieten van onze redactie behoort. Maar Jesi heeft ook zijn eigen Palio, een wedstrijd tussen de verschillende wijken in de stad met veel historische elementen. Vaandelzwaaien, ringsteken, boogschieten en zwaardvechten, het staat allemaal op het vierdaagse programma.
www.paliosanfloriano.it

27 april t/m 12 mei (laatste weekend april – 2e zondag in mei)
Corsa all’anello (zie: april)

3 mei tot en met 12 mei 2024
San Floriano Palio (zie: april)

28 april tot en met 1 mei
Rolli-dagen (zie: april)

27 april tot en met 1 mei
Lucca Classica Music Festival (zie: april)

1 mei (vaste dag)

Heel Italië
Dag van de arbeid
De dag van de Arbeid is in Nederland zo vlak na Koningsdag geen vrije dag maar in de meeste andere Europese landen wel, zo ook in Italië. Publieke diensten zijn gesloten. Overal in het land zijn festivals en optochten te bewonderen.

1 mei 2023 (vaste dag)

Cagliari (Sardinië)
Sagra di Sant Efisio
Dit feest is een van de populairste festivals op Sardinië. De kleurrijke processie start in Cagliari en voert naar de Saint Efisio kerk aan het strand van Nora. Versierde wagens met ruiters begeleiden het beeld van de heilige in de optocht gevolgd door dansers en muziek.

2-5 mei 2024

Modena (Emilia Romagna)
Motor Valley Fest
De vijfde editie van het festival van motor op twee en vier wielen rond de hoofdstad van de Italiaanse supercars. Een internationaal feest voor de liefhebbers van auto’s en motoren met tentoonstellingen, parades en natuurlijk overal lekker eten en drinken.
motorvalley.it

2 t/m 4 mei 2024 (jaarlijks 1e donderdag, vrijdag en zaterdag in mei)

Assisi (Umbrië)
Calendimaggio di Assisi
De middeleeuwen en Renaissance staan centraal bij dit spectaculaire festival. Kostuums, de cultuur van het middeleeuwse leven, waaronder uiteraard het eten, worden door inwoners en bezoekers opnieuw beleefd. Sinds 1927 strijden twee wijken, de “Parte di Sopra” and the “Parte di Sotto”, met elkaar voor de overwinning van de palio, zingend en dansend in kostuums, een eeuwenoude vete. Drie dagen lang worden er wedstrijden gehouden, een grote optocht door de stad en een eindstrijd op het grote plein waarin middeleeuwse verhalen worden uitgebeeld. Natuurlijk met veel gevoel voor drama en prachtig gekostumeerd. Voor plaatsen op de eerste rang is er de tribune, kaartjes te koop via de VVV. Maar je kan ook langs de route staan zoals de meeste Assisianen. Als toeristen kan je ook kostuums huren en assisteren of figureren bij het evenement.

De weken vóór de Calendimaggio wordt er al geoefend in het boogschieten, een wedstrijd in precisie die de laatste dag definitief wordt uitgevochten.
www.calendimaggiodiassisi.it

4 mei – 26 mei 2024

Diverse plaatsen
Giro d’Italia 2024
Het grote wielerspektakel is ieder jaar een feest. Kijk eens of je een etappe kan meepakken en volg de Giro in je meivakantie!

8 mei (vaste dag)

Vetralla (Lazio)
Sposalizio dell’ Albero (de bruiloft van de bomen)
Dit festijn kent een bijzondere ceremonie waarbij de burgemeester de soevereiniteit over het bos herbevestigd. Eikenbomen worden versiert, nieuwe bomen worden geplant en ruiters ‘offeren’ de eerste lentebloemen. Inwoners krijgen een gratis picknick en hebben recht op een kubieke meter brandhout per jaar uit het bos.

9 mei Hemelvaartsdag

Hemelvaartsdag 9 mei, 19 mei-20 mei Pinksteren. Ieder jaar festiviteiten. Eerste maandag en dinsdag na Pinksteren en Corpus Christi op donderdag 30 mei 2024)

9-13 mei 2024

Turijn (Piemonte)
30e editie van de Internationale boekenbeurs. Het grootste in zijn soort in Italië en een van de belangrijkste in Europa. Locatie is het beursgebouw
Lingotto.
www.salonelibro.it

12 mei 2024

Venetië (Veneto)
Festa della Sensa
Processies en optochten door de straten zien we in heel Italië. In Venetië doen ze het op het water. Al 800 jaar viert Venetië haar Huwelijk met de zee, dat gepaard gaat met festiviteiten en een botenparade.

12 mei 2024 (tweede zondag van mei)

Camogli (Ligurië)
Sagra del Pesce van San Fortunato
San Fortunato is de beschermheilige van de vissers. In het mooie vissersplaatsje Camogli in Ligurië vieren ze een groot visfeest op de tweede zondag van mei. Vanzelfsprekend het vuurwerk op de zaterdagavond inclusief vreugdevuurwedstrijd en op zondag is er voor iedereen gratis gebakken vis.

14 mei (vaste dag)

Marta (Lazio)
La Barabbata (ook wel Le Passate genoemd)
Dit is een populair festival dat veel bezoekers trekt. Toeters en vuurwerk begeleiden in de vroege ochtend de processie. Mannen dragen werkkleding van vroeger, van oude ambachten. Alles komt langs, boeren, oogstmachines, herders, frezen eenvoudige arbeiders, allemaal met bijbehorende gereedschappen en dieren. Verder hebben ook de vissers een belangrijke rol want Marta ligt aan de oevers van het meer van Bolsena.

Er wordt gezongen en gedanst en het eeuwenoude ritueel “Le Passate” wordt uitgevoerd. Mensen lopen drie rondjes om de kerk en daarna wordt er voor het heilige madonna geknield om te danken voor alle schatten die de natuur biedt. Daarna wordt er uitgebreid gegeten met vis en schaaldieren vers uit het meer.

15 mei (vaste dag)

Gubbio (Umbrië)
Corsa dei Ceri
Op 15 mei staat het in Umbria gelegen Gubbio finaal op zijn kop. Op die dag wordt hét feest van het jaar gehouden: de Corsa dei Ceri, de kaarsen race. De inwoners zijn gekleed in de kleuren van de drie patroonheiligen. Sant’ Ubaldo is de patroonheilige van de stad en beschermheilige van de metselaars, San Giorgio van de commercianti, winkeliers, en Sant’Antonio is er voor de contadini, boeren.

De beelden van deze drie heiligen zijn geplaatst bovenop 3 enorme houten ceri, kaarsen, die meer dan 400 kilo wegen. De ceri worden gedragen op de schouders van een groep mannen. In een spectaculaire race rennen zij door de straten van Gubbio om vervolgens bergopwaarts de Monte Ingino op te sprinten naar de 300 meter hoger gelegen kerk van Sant’Ubaldo. Dit is tevens de plaats waar de ceri normaliter staan opgesteld.

De Corsa dei Ceri wordt al sinds het eind van de 12e eeuw gehouden en komt waarschijnlijk voort uit een combinatie van religie en heidense riten. Je moet in ieder geval behoorlijk fit zijn om aan deze wedstrijd mee te kunnen doen! Het spektakel is geweldig om te zien.
www.ceri.it

17 mei t/m 19 mei 2024

Genua (Ligurië)
Rolli-dagen
Twee keer per jaar zijn er de ‘open-paleizen-dagen’ in Genua die een inkijkje geven in de pracht en praal waarmee de rijke inwoners zich ooit omgaven. Deze paleizen staan sinds 2006 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ontdek de verhalen, de schoonheid en de curiositeiten in de residenties van de Genuese aristocratie tussen de zestiende en achttiende eeuw. Ook in oktober zijn de paleizen een paar dagen geopend.
visitgenoa.it/rollidays-online/

17 t/m 19 mei 2024

Milaan (Lombardije)
Piano City Milano
Dit festival waarin pianomuziek centraal staat begin in 2011 en wordt sindsdien alleen maar groter. Overal kan je genieten van muziek. Op grotere pleinen maar vooral ook in bijzondere kleine ruimtes of zelfs bij mensen thuis. Eind april, begin mei is er ook al een groot internationaal piano festival in Brescia en Bergamo.
pianocitymilano.it

17 tot en met 21 mei 2024 (derde week van mei)

Noto (Sicilië)
Infiorata di Noto
In Nederland hebben we de bloemencorso’s. In Noto (UNESCO Wereldergoed) leggen ze tijdens de Infiorata door de straten een gigantisch bloementapijt neer en net als in Nederland werkt jong en oud mee. In het tapijt worden schitterende afbeeldingen gemaakt waaronder veel religieuze.Niet alleen in Noto is een Infiorata maar ook in 150 andere plaatsen in Italië. De meest bekende is die van Genzano di Roma waar een oppervlak van 1900m² wordt ingelegd.
www.infioratadinoto.it

18 en 19 mei 2024

Heel Italië
Cantine Aperte
Open huizendag, wijnhuizen wel te verstaan. Veel wijnboeren stellen zich open voor bezoekers en organiseren speciale activiteiten.

19 mei Pinksteren

19 mei 2024 (ieder jaar 1e pinksterdag)

Festa dello Spirito Santo
Melfi (Basilicata)
Folkloristisch feest met kostuums waarbij de terugkomst uit de bergen in 1528 wordt gevierd.

19 mei 2024 (ieder jaar 1e pinksterdag)

Orvieto (Umbrië)
La Palombella
Dit Pinksterfestival vind plaatst op de Pinksterzondag op het plein voor de Duomo. Centraal staat de betekenis van Pinksteren, de uitstorting van de heilige geest over de apostelen.

19 mei 2024 (ieder jaar 1e pinksterdag)

Venetië (Veneto)
Vogalonga
De Vogalonga is een geweldig festijn met duizenden boten in de wateren van Venetië. Lees er alles over in ons artikel over dit bijzondere evenement.
www.vogalonga.com

22-26 mei 2024

Bucchianico (Abruzzen)
Festa dei Banderesi
Tijdens dit historische festival wordt een militaire aanval die de stad behoedde van de ondergang in de 13e eeuw nagespeeld. Historische kostuums, veel praalwagens met bloemen maar ook veel dames met prachtige bloemdecoraties in het haar.

Hemelvaartsdag, Pinksteren, Corpus Christi 9 mei, 19 mei, 20 mei (Ieder jaar festiviteiten op Hemelvaartsdag, Pinksteren, eerste maandag en dinsdag na Pinksteren en Corpus Christi op 30 mei)

Accettura (Basilicata)
Sagra del Maggio
Tijdens deze viering worden twee verschillende soorten bomen ‘uitgehuwd’ ofwel aan elkaar vastgebonden als ode aan de vruchtbaarheid van de aarde. Het ritueel begint vroeg in de ochtend wanneer een aantal inwoners van Accettura de bomen gaan halen met behulp van koeien. Het is een lange processie die in het centrum van het dorp eindigt en gevolgd wordt door een groot feest wanneer de bovenkant van een boom met de onderkant van de andere boom vastgebonden wordt.
www.ilmaggiodiaccettura.it

26 mei 2024 (laatste zondag van mei)

Ferrara (Emilia Romagna)
Il Palio di Ferrara
Het hoogtepunt is zondag 28 mei met de bekende paardenrace maar alle weekenden in mei vormen een opmaat tot dit festijn. Optochten, natuurlijk in historische kostuums, vaandelzwaai-wedstrijden en er zal vast en zeker vuurwerk worden afgestoken. Deze Palio wordt al sinds 1279 gehouden!
www.paliodiferrara.it

26 mei 2024

Montalcino (Toscane)
Eroica
Mamils opgelet! Dit zijn hele leuke evenementen voor de echte fietsliefhebber en dan vooral die van racefietsen.

Het idee van de Eroica is om op een klassieke (sommigen zeggen ouderwetse) racefiets over de ongeasfalteerde wegen van Toscane te rijden. Strade bianche noemen ze die. Ook de professionals doen dat tijdens een befaamde wedstrijd. Maar die zitten op fietsen met de nieuwste snufjes. Je mag in je retro wielertrui meedoen met de Eroica als je fiets van voor 1987 is, de remkabels uit de remgrepen komen, versnellingshendels op schuine buis zitten, je stalen ros ook echt van staal is en je geen klikpedalen maar klassieke toeclips hebt. Met een hele club fiets je dan langs de mooiste plaatsen van de Val d’Orcia of de Proseccostreek. Kenners weten dat er tegenwoordig ook een Eroica Limburg is.

Naast de rit zijn er allemaal leuke markten voor liefhebbers van wielernostalgie, optredens en natuurlijk lekker eten!
eroica.cc/nl

26 mei 2024

Pescia (Toscane)
Compleanno di Pinocchio
Festiviteiten ter ere van de verjaardag van Pinocchio in het Pinocchio park
www.pinocchio.it

30 mei 2024 (op Corpus Domini/Sacramentsdag, 60 dagen na Pasen)

Op veel plaatsen in Italië
Corpus Domini
Tijdens het katholieke feest van de Eucharistie ook wel Sacramentsdag genoemd wordt de tegenwoordigheid van Christus in de eucharistie centraal gesteld. Veel plaatsen vieren dit feest. In Rome leidt de Paus een mis in de kathedraal van San Giovanni in Laterno, waarna een processie volgt naar Santa Maria Maggiore. In Orvieto (Umbrië) is een gekostumeerde processie waarin met dan 400 mensen deelnemen en de straten met bloemen versierd zijn. In Castelrotto (Trentino-Alto Adige) is een groots festival.

30 mei 2024 (op Corpus Domini/Sacramentsdag )

Rome (Lazio)
L’Infiorata, Genzano Di Roma
Wij hebben onze corso’s maar de Italianen hebben Infiorata. In Rome deze dagen gigantische bloementapijten door de straten met de mooiste patronen en figuren.

Juni 2024

1-2 juni 2024

Brisighella (Emilia-Romagna)
Le Feste Medioevali di Brisighella
Festival van de middeleeuwen. Het dorpje wordt geheel omgetoverd zoals het was tijdens de middeleeuwen. Iedereen is verkleed, oude ambachten herleven en zelfs de gerechten zijn origineel uit die tijd. In 2023 moest het festival op het laatste moment geannuleerd worden door de vele overstromingen die het gebied teisterden.
www.festemedioevali.org

30 mei-2 juni 2024

Olbia (Sardinië)
Rally van Sardinië
www.rallyitaliasardegna.com

31 mei -2 juni 2024

Mugello (Toscane)
MotoGP van Italië
Weinig landen hebben een grotere motorsporttraditie. Italië bracht grote sterren voort. De allergrootste; Valentino Rossi. Volgens de kenners zijn de kaarten erg duur maar is de sfeer in de Toscaanse heuvels ongekend. Voor de motorsportliefhebbers is ons artikel over ‘SuperSic’ interessant. In de Mugello streek is nog meer te doen. Lees meer.
www.motogp.com

2 juni (vaste dag)

Heel Italië
Festa della Repubblica
Op de Dag van de Republiek wordt een referendum uit 1946 herdacht. Hierin besloten de Italianen dat het land een republiek moest worden en geen monarchie.

2 juni

De zondag na Corpus Domini is er in veel plaatsen een Infiorata waarin de mooiste bloemtapijten op straat worden neergelegd

11-15 juni 2024

Brescia (Lombardije, start en finish in Brescia, rondrit midden Italië)
Mille Miglia
Mille Miglia; 1000 mijl. Deze unieke rally voor klassieke auto’s is wereldberoemd. Vier dagen en verschillende etappes met als start en finish het historische decor van de stad Brescia. Een eervolle en legendarische rally voor klassieke race- en sportwagens uit de periode 1927-1957. De meest bijzondere klassiekers uit deze periode die er op de wereld rondrijden houden de mythe in stand. Brescia is in 2023 ook nog eens de Culturele hoofdstad van Italië en daarom is er nog veel meer te zien en te doen dan normaal.
Lees meer over de Mille Miglia.
www.1000miglia.eu
-Bekijk de stadswandeling Brescia

13-16 juni 2024

Rimini (Emilia-Romagna)
Artisti in Piazza
Artisti in Piazza is een groots artistiek festival voor straatkunst en straatartiesten. Er zijn deelnemers uit de hele wereld, in totaal 200 artiesten. Er is theater, muziek, circus en kunst. Het festival trekt jaarlijks zo’n 40.000 bezoekers.
www.artistiinpiazza.com

17 juni (vaste dag)

Pisa (Toscane)
Palio di San Ranieri / Luminara di San Ranieri
Italië kent Palio’s in vele soorten en maten. Het bekendste zijn die met een spectaculaire paardenrace. In Pisa blijven de paarden in de stal. Daar staan de boten centraal tijdens de Palio di San Ranieri, ter ere van patroonheilige San Ranieri. Een kleurrijk spektakel met duizenden toeschouwers op de kade langs de Arno rivier.

De bruggen, kade’s en gebouwen langs de Arno worden met meer dan 70.000 kaarsen en lampjes verlicht. dit wordt Luminara di San Ranieri genoemd. Alle reden om na het bezoek aan de toren even wat langer in Pisa te blijven.

21 juni tot en met 23 juli 2024

Montelupo (Toscane)
Festa della Ceramica.
Een aantal plaatsen in Italië zijn befaamd om het keramiek. Montelupo, nabij Florence, is er een van. Sinds het begin van de jaren 90 wordt een festival gehouden waarin het keramiek centraal staat. www.festaceramica.it

22-23 juni 2024 (weekend dichtstbij 24 juni)

Como (Isola Comacina ) (Emilia Romagna)
Het Sagra di San Giovanni is het oudste historische evenement rondom het Comomeer. Het meer wordt met honderden verlichte bootjes en drijvende lampjes feeëriek verlicht. Er is muziek, volksdansen, vaandelgooien en er is een spetterend vuurwerk na afloop van de avond.

24 juni (vaste dag)

Agenda evenementen festivals en feesten in Italië 2023

Florence (Toscane)
Finale van het Calcio Storico
Voetbal is oorlog sprak ooit een bekende coach. Voor het Calcio Storico gaat dat zeker op. Canon maakte in 2014 een geweldige commercial over deze historische sport. De testosteron vliegt door het beeld! De traditie komt uit de 15e eeuw. De sport is het beste te omschrijven als rugby met een voetbal zonder regels. Men zegt dat het afstamt van een oud Romeins balspel dat weer populair werd in de gouden eeuw van de Florentijnen. Teams bestaande uit 27 spelers gaan elkaar te lijf op het Piazza Santa Croce.

Lees ons verhaal.

24 juni (vaste dag)

Florence (Toscane)
Festa di S. Giovanni
Gekostumeerde optochten, dans en muziek. Alles wordt uit de kast gehaald voor San Giovanni. Het hoogtepunt is in de avond als de heilige wordt binnengehaald.

29 juni 2024

Pisa (Toscane)
Il Gioco del Ponte
Het ‘spel van de brug’ begon ooit in 1568, toen teams uit verschillende wijken in Pisa streden om het symbolische eigendom van de brug over de rivier de Arno. Toen vielen er doden, nu als het goed is niet meer. Het is een groot spektakel met de bekende oude kostuums, ridders, paarden en veel toeschouwers.

Fraai is de parade van 300 vertegenwoordigers van zowel het noorden (Tramontarna) en het zuiden (Mezzogiorno) van de rivier de Arno. De mensen zijn gekleed in 18e eeuwse kostuums en bepantsering en ze dragen vaandels van de deelnemende teams.

Na de parade begint het spel. Het is de bedoeling om een zware houten wagen op het grondgebied van de tegenstander te duwen.

www.giocodelpontedipisa.it

Data vanaf juli 2024

De agenda vanaf 1 juli 2024 via deze link: agenda juli-december 2024.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button