Agenda evenementen en festivals in Italië winter en voorjaar 2014

Klik hier voor de agenda 2020

Festivals en evenementen in Italie 2012

Italië kent duizenden, misschien wel tienduizenden grote en kleine evenementen en festivals. Veel festiviteiten vinden plaats rondom katholieke hoogtijdagen en nationale feestdagen. Maar er zijn ook lokale feestdagen want iedere stad of dorpje heeft zijn ‘Heilige’. Die dag zijn de inwoners vrij om de Heiligendag te vieren.

Veel van de nationale feestdagen komen overeen met de Nederlandse. Maar omdat Italië er veel meer heeft schaffen ze er ook nog wel eentje af. Zo werd in de jaren zeventig Hemelvaartsdag en tweede Pinksterdag geschrapt en een paar jaar terug San Giuseppe.

Voor zover mogelijk geven we aan of het festival op een vaste dag in het jaar plaatsvindt.

Hou er rekening mee dat op de feestdagen overheidsinstanties of winkels gesloten zijn en het openbaar vervoer een aangepaste dienstregeling kent.

Overzicht officiële feestdagen in Italië 2014 (klik hier voor 2015)

1 januari Capodanno Nieuwjaarsdag
6 januari Epifania / Befana Driekoningen
20 april Pasqua Eerste paasdag
21 april Lunedì dell’Angelo / Pasquetta Tweede paasdag
25 april Giorno della Liberazione Bevrijdingsdag
1 mei Festa del Lavoro Dag van de Arbeid
2 juni Festa della Repubblica Dag van de Republiek
15 augustus Assunzione della Beata Vergine Maria / Ferragosto Maria Hemelvaart
1 november Ognissanti Allerheiligen
8 december Immacolata Concezione Viering van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria
25 december Natale Eerste kerstdag
26 december Santo Stefano Tweede kerstdag
31 december San Silvestro Oudjaar

Feestdagen van de patroonheiligen van grote steden

Rome 29 juni San Pietro
Milaan 7 december Sant’ Ambrogio
Venezië 25 april San Marco
Turijn 24 juni San Giovanni
Genua 24 juni San Giovanni
Florence 24 juni San Giovanni
Bologna 4 oktober San Petronio
Napels 19 september San Gennaro
Bari 6 december San Nicola
Palermo 15 juli Santa Rosalia

Onderstaand agenda tot en met juni. Klik hier voor de agenda vanaf 1 juli 2014.

Januari 2014

Sommige evenementen worden op een vaste dag georganiseerd. Van andere evenementen is nog geen exacte datum voor 2014 bekend maar ze worden meestal in dezelfde periode georganiseerd. Vaak hangen ze samen met een religieuze feestdag.

12 januari 2014
Toblach/Dobbiaco (Sud Tirol/Alto Adige)
Pustertaler Ski-Marathon
Een van de grootste Langlaufraces waar iedereen aan mee kan doen.
www.ski-marathon.com

18-19 januari 2014
Maranola (Lazio)
Doedelzakken in Italië, jawel! La Zampogna is een tweedaags festival met volop muziek uit de doedelzak!
http://www.lazampogna.it/

19 januari 2014
Buti (Toscane)
Il Palio di Sant’antonio Abate. Een van de varianten op de paardenrace zoals de bekendste in Sienna
http://www.paliodibuti.org/

19 en 20 januari 2014 
Diverse plaatsen op Sicilië
San Sebastiano23 t/m 26 januari 2014
Milaan (Lombardije)
World Salsa Meeting
3.000 dansers van de over de hele wereld verzamelen in Milaan. Er zijn shows, competities, demonstraties etc.
www.worldsalsameeting.com

31 januari tot en met 9 februari 2014
Agrigento (Sicilië)
Het Amandelbloesemfestival
Internationale folklore, muziek, optochten, poppenshows, openluchtoptredens. Op Sicilië wordt de amandel in de lekkerste zoetigheden verwerkt en dat wordt gevierd. Met bloemen versierde balkons geven de straten van Catanie een feestelijke gezicht en natuurlijk sluit ook hier een spetterend vuurwerk de feestelijkheden af.

Meer info

Februari 2014

2,3 en 4 februari 2014
Catania, (Sicilië)
Festival van Sint-Agatha
Het religieuze festival met de op een na grootste processie ter wereld vindt plaats in Catania. Het festival van Sint-Agatha, ter ere van de beschermheilige van de stad, trekt jaarlijks meer dan 200.000 mensen en vindt plaats op 3, 4 en 5 februari. Op de eerste dag worden grote kaarsen op de schouders van duizenden vrijwilligers door de straten van Catania gedragen. De daaropvolgende dag worden een reliekschrijn en enkele zilveren draagstoelen door de straten gedragen. Op de laatste dag wordt de reliekschrijn de kathedraal van Catania in gedragen en blijft daar tot het volgende jaar.

12 tot 16 februari 2014
Terni (Umbrië)
Chocoladefestival Ciocco Lentino
Minder fanatiek als in Amerika maar ook sommige Italiaanse (stille) geliefden geven elkaar cadeautjes. Bijvoorbeeld van chocolade en dan zit je in Terni (Umbrië) goed want van 10 tot 14 februari is daar het chocoladefestival Ciocco Lentino.
http://www.cioccolentino.com

18 tot en met 22 februari 2014
San Remo, (Ligurië)
Festival van San Remo
Internationaal vermaard is het Festival della canzone Italiana, in San Remo. 5 dagen duurt het grootste songfestival van Italiaanse zangers dat sinds 1950 wordt georganiseerd. Vele bekende Italiaanse artiesten werden hier ontdekt.
http://www.sanremo.rai.it/

14 en 15 februari 2014
Brescia, Lombardije
Festa di San Faustino
Sint Faustino is de patroonheilige van Brescia die de alleenstaanden beschermd. Een single feestje draagt ook meestal deze naam. Het grootste feest vindt op 15 februari plaats in Brescia met muziek, eten, markten en natuurlijk vuurwerk.

16 februari 2014
Terni (Umbrië)
Marathon di San Valentino
Sportieve geliefden moeten deze dag naar Terni in Umbrië. Ten eerste om de basiliek van San Valentino (De aanstichter van Valentijnsdag) te bezoeken en daarna de Marathon di San Valentino te lopen door de stad. Klik hiervoor de site van de Marathon.

Maart 2014

evenementen in italieCARNEVALE!
Vanaf eerste week in in februari beginnen de voorbereidingen op carnavale! Vette dinsdag, ‘Martedì Grasso’, valt in 2014 vrij laat, op 4 maart.
Lees meer in ons artikel over carnaval in Venetië maar ook in heel veel andere Italiaanse steden.

2 tot en met 4 maart 2014
Oristano (Sardinië)
La Sartiglia
Spectaculaire paardenrace in het centrum. Lees ons artikel

8 maart (vaste dag)
Heel Italië
La Festa della Donna.
La Festa della Donna. Dat klinkt toch een stuk eleganter dan Internationale vrouwendag, want dat is 8 maart. In Italië krijgt het meer aandacht dan in Nederland. Vrouwen krijgen bloemen, traditioneel gele Memosa. Restaurants hebben een speciaal menu en door heel het land zijn er kleinschalige markten en festivals.

17 maart (vaste dag)
Saint Patrick’s Day
Diverse plaatsen in Italië
Een Iers feest in Italië. De Ieren weten wel wat feesten is en daarom zijn er in enkele grote steden toch festiviteiten want er zijn ook in Italië veel Ierse pubs. Bologna heeft zijn Irlanda in Festa http://www.irlanda-in-festa.it/ en ook Florence kent festiviteiten onder die naam. In Forli (Emilia-Romagna) vieren ze het een week lang en ook in Rome en Verona organiseert de Ierse gemeenschap een programma.

23 maart 2014
Rome (Lazio)
Marathon van Rome.
42 kilometer rennen tussen meer dan 2.000 jaar historie. Voor sportieve Italië-liefhebbers een ‘once-in-a-lifetime’ 30.000 deelnemers uit de hele wereld. De finish is bij het Colosseum.
Meer over hardlopen en marathons in Italië.
www.maratonadiroma.it

19 maart (vaste dag)
Heel Italië
San Giuseppe (ook Vaderdag)

Op 19 maart wordt in heel Italië maar met name in het zuiden San Giuseppe gevierd. Sint Josef (zoals bekend, de man van Maria) is een erg populaire heilige en tot voor kort was de dag zelf een nationale feestdag. Het wordt gevierd met vreugdevuren en toneel op basis van het leven van Josef. Het is op 19 maart ook Vaderdag in Italië dus papa krijgt kado’s. Traditioneel wordt er Zeppole gegeten, een soort donuts maar dan lekkerder natuurlijk.

19 maart (vaste dag)
Torrita di Siena (Toscane)
Palio dei Somari
Op San Giuseppe is er in het historische stadje Torrita di Siena een ezelrace tussen verschillende wijken. Het doet denken aan de Palio van het nabij gelegen Siena want er is ook een historische optocht.
http://www.paliodeisomari.it/

29 maart (2013)
Festa dei Falò
Rocca San Casciano (Emilia-Romagna)

Bij het Festa dei Falò gaat het om vuur, grote vuren. De exacte oorsprong van het festival is verloren gegaan in de tijd maar het zou iets te maken hebben met heidense Keltische rituelen. Grote vuren werden ontstoken om de rivieren te kalmeren. Vandaag de dag strijden de twee belangrijkste wijken van de stad wie er het grootste vreugdevuur kan maken. Er is een parade, natuurlijk veel en lekker eten en drinken met een spetterend vuurwerk als afsluiting
http://www.festadelfalo.it

31 maart 2014
Tramutola (Basilicata)
Sagra della Scarcedda
Muziek, eten en drinken.

April 2014

8 tot en met 13 april 2014
Salone Internazionale del Mobile
Milaan (Lombardije)
Italië is al hét designland van de wereld, met Milaan als design-hoofdstad, maar een week per jaar, tijdens de Salone Internazionale del Mobile maakt deze stad deze titel in de overtreffende trap waar. We willen maar zeggen: houdt u van design, zorg er dan voor dat je begin april mei in Milaan bent.

De Salone is een meubelbeurs, maar nog veel meer dan dat. Natuurlijk, je kunt naar het beurscomplex gaan en daar de laatste designtrends bekijken, maar het leukste en belangrijkste deel van de Salone speelt zich af in de stad zelf. Lees ons verhaal of kijk op de site van de beurs www.cosmit.it

Pasen in Italië

20 en 21 april 2014
Pasen (heel Italië)
Net als in Nederland is Pasen een belangrijke feestdag in Italië. De festiviteiten beginnen vaak al in de week voorafgaand aan Pasqua (Pasen). Tweede paasdag, La Pasquetta is een vrije dag en door heel Italië vinden talloze festivals plaats. Processies vinden vaak plaats op goede vrijdag en de zaterdag. Veel kerken hebben beelden van de Heilige maagd en Jesus die door de stad worden gedragen gevolgd door een bonte stoet gekleed in traditionele kostuums

18 april 2014
Diverse plaatsen in Basilicata
Goede vrijdag
Vrijwel alle steden en dorpen en steden in de zuidelijke regio Basilicata vieren Goede Vrijdag met de traditionele Via Crucis, de kruisweg van Jesus. Deze processie is overal zeer indrukwekkend zeer de moeite waard om een keer mee te maken. Een paar bekende processies vinden plaats in de volgende plaatsen: Venosa, Maschito, Rapolla, Baril, Rionero in Vulture en Matera.

20 en 21 april 2014
Enna, Trapani (Sicilië)
Pasen
Enna kent een grote processie op Goede vrijdag met een grote optocht van 2.000 fraters in klassieke kledij. In Trapani op Sicilië zijn ook veel processies. Die op Goede vrijdag duurt maar liefst 24 uur!

20 en 21 april 2014
Chieti, (Abruzzen)
Pasen
Naar verluid is de processie op Goede vrijdag in Chieti, de Abruzzen, de oudste van Italië. Indrukwekkend zijn de 100 violisten die de Miserere van Selecchy spelen, lopend in de optocht.

20 en 21 april 2014
Montefalco en Gualdo Tadino (Umbrië)
Pasen
In Montefalco en Gualdo Tadino in Umbrië is er openlucht toneel die de lijdensweg van Jesus uitbeelden

21 april (vaste dag)
Verjaardag van Rome
Rome (Lazio)
Rome is in het jaar 753 voor Christus gesticht en dat worden ieder jaar gevierd met muziek, festivals en speciale evenementen. Spectaculair zijn de gladiatoren gevechten en het vuurwerk over de Tiber rivier

24 april tot en met 1 mei (2013)
Ascoli Piceno (De Marken)
Fritto Misto
Feest ter ere van Italiaanse gefrituurde gerechten
www.frittomistoallitaliana.it

25 april (vaste dag)
Heel Italië
Giorno della Liberazione, Bevrijdingsdag
Wat voor ons 5 mei is, is in Italië 25 april. 25 april 1945 werd Italië bevrijd. Het is een vrije dag en overal worden festivals georganiseerd.

27 april 2014
Fermignano (De Marken)
Palio della Rana
Palio’s in alle soorten en maten maar deze is wel heel bijzonder. Hier strijden kikkers om de winst! De beesten hoeven niet zelf te rennen. Dat doen de atleten in de bekende historische kostuum. Die duwen een soort platte kruiwagen waarop de kikker wordt geplaatst. Zoals u weet zijn kikkers nogal springerig dus het is een hele klus om met een kikker op de wagen de finish te halen.

Mei 2014

1 mei (vaste dag)
Heel Italië
De dag van de Arbeid is in Nederland zo vlak na Koninginnedag geen vrije dag maar in de meeste andere Europese landen wel, zo ook in Italië. Publieke diensten zijn gesloten. Overal in het land zijn festivals en optochten te bewonderen.

1 tot 4 mei (2013)
Cagliari (Sardinië)
Sagra di Sant Efisio
Dit feest is een van de populairste festivals op Sardinië. De kleurrijke processie start in Cagliari en voert naar de Saint Efisio kerk aan het strand van Nora. Versierde wagens met ruiters begeleiden het beeld van de heilige in de optocht gevolgd door dansers en muziek.

1 tot en met 4 mei 2014
Jesi (De Marken)
San Floriano Palio
Van de Verdicchio dei castelli di Jesi heeft u vast wel eens gehoord. Een heerlijke frisse droge wijn die tot de favorieten van Il Giornale behoort. Maar Jesi heeft ook zijn eigen Palio, een wedstrijd tussen de verschillende wijken in de stad met veel historische elementen. Vaandelzwaaien, ringsteken, boogschieten en zwaardvechten, het staat allemaal op het vierdaagse programma.
www.paliosanfloriano.it

8 t/m 10 mei 2014
Assisi (Umbrië)
Calendimaggio di Assisi
De middeleeuwen en Renaissance staan centraal bij dit spectaculaire festival. Kostuums, de cultuur van het middeleeuwse leven, waaronder uiteraard het eten, worden door inwoners en bezoekers opnieuw beleefd. Sinds 1927 strijden twee wijken, de “Parte di Sopra” and the “Parte di Sotto”, met elkaar voor de overwinning van de palio, zingend en dansend in kostuums, een eeuwenoude vete. Drie dagen lang worden er wedstrijden gehouden, een grote optocht door de stad en een eindstrijd op het grote plein waarin middeleeuwse verhalen worden uitgebeeld. Natuurlijk met veel gevoel voor drama en prachtig gekostumeerd. Voor plaatsen op de eerste rang is er de tribune, kaartjes te koop via de VVV. Maar je kan ook langs de route staan zoals de meeste Assisianen. Als toeristen kan je ook kostuums huren en assisteren of figureren bij het evenement.

De weken vóór de Calendimaggio wordt er al geoefend in het boogschieten, een wedstrijd in precisie die de laatste dag definitief wordt uitgevochten.
www.calendimaggiodiassisi.it

9 mei – 1 juni 2014
Diverse plaatsen
Giro d’Italia 2014
De ronde van Italië begint in 2014 in Belfast! De renners zijn vanaf 13 mei in Italië te bewonderen.

Etappeschema Ronde van Italië 2014

Etappe 1 – 9 mei: Belfast-Belfast (21,7 km, ploegentijdrit)
Etappe 2 – 10 mei: Belfast-Belfast (218 km)
Etappe 3 – 11 mei Armagh-Dublin (187 km)
– 12 mei: Rustdag. Vlucht van Ierland naar Italië.
Etappe 4 – 13 mei: Giovinazzo – Bari (121 km)
Etappe 5 – 14 mei: Taranto-Viggiano (200 km)
Etappe 6 – 15 mei: Sassano-Montecassino (247 km)
Etappe 7 – 16 mei: Frosinone-Foligno (214 km)
Etappe 8 – 17 mei: Foligno-Montecopiolo (174 km)
Etappe 9 – 18 mei: Lugo-Sestola (174 km)
19 mei: Rustdag in Modena
Etappe 10 – 20 mei Modena-Salsomaggiore Terme (184 km)
Etappe 11 – 21 mei: Correggio-Savona (249 km)
Etappe 12 – 22 mei: Barbaresco-Barolo (tijdrit, 46,4 km)
Etappe 13 – 23 mei: Fossano-Rivarolo (158 km)
Etappe 14 – 24 mei: Agliè-Oropa (162 km)
Etappe 15 – 25 mei: Valdengo- Plan di Montecampione (217 km)
26 mei: Rustdag in Pontedilegno
Etappe 16 – 27 mei: Pontedilegno-Val Martello (139 km)
Etappe 17 – 28 mei: Sarnonico-Vittorio Veneto (204 km)
Etappe 18 – 29 mei: Belluno – Rif. Panarotta (171 km)
Etappe 19 – 30 mei: Bassano-Monte Grappa (26,8 km, klimtijdrit)
Etappe 20 – 31 mei: Maniago-Monte Zoncolan (167 km)
Etappe 21 – 1 juni: Gemona-Triëst (169 km)

Officiële website 

5 mei (2013)
Sessame (Piemonte)
Sagra del Risotto
Eeuwenoud is het het risotto-festival in het Piemontese Sessame. Markten, heerlijk eten, een ode aan de smeuïge Italiaanse rijst.

8 mei (vaste dag)
Vetralla (Lazio)
Sposalizio dell’ Albero (de bruiloft van de bomen)
Dit festijn kent een bijzondere ceremonie waarbij de burgemeester de soevereiniteit over het bos herbevestigd. Eikenbomen worden versiert, nieuwe bomen worden geplant en ruiters ‘offeren’ de eerste lentebloemen. Inwoners krijgen een gratis picknick en hebben recht op een kubieke meter brandhout per jaar uit het bos.

11 mei 2014 (tweede zondag van mei)
Avigliana (Piemonte)
Polentafestival
Op het centrale plein in Avigliana staat de Polenta centraal. De maispap is in alle varianten te nuttigen.

11 mei 2014 (tweede zondag van mei)
Camogli (Ligurië)
Sagra del Pesce van San Fortunato
San Fortunato is de beschermheilige van de vissers. In het mooie visserplaatsje Camogli in Ligurië vieren ze een groot visfeest op de tweede zondag van mei. Vanzelfsprekend het vuurwerk op de zaterdagavond inclusief vreugdevuurwedstrijd en op zondag is er voor iedereen gratis gebakken vis.

14 mei (vaste dag)
Marta (Lazio)
La Barabbata (ook wel Le Passate genoemd)
Dit is een populair festival dat veel bezoekers trekt. Toeters en vuurwerk begeleiden in de vroege ochtend de processie. Mannen dragen werkkleding van vroeger, van oude ambachten. Alles komt langs, boeren, oogstmachines, herders, frezen eenvoudige arbeiders, allemaal met bijbehorende gereedschappen en dieren. Verder hebben ook de vissers een belangrijke rol want Marta ligt aan de oevers van het meer van Bolsena.

Er wordt gezongen en gedanst en het eeuwenoude ritueel “Le Passate” wordt uitgevoerd. Mensen lopen drie rondjes om de kerk en daarna wordt er voor het heilige madonna geknield om te danken voor alle schatten die de natuur biedt. Daarna wordt er uitgebreid gegeten met vis en schaaldieren vers uit het meer.

15 mei – 19 mei (2013)
Accettura (Basilicata)
Sagra del Maggio
Tijdens deze viering worden twee verschillende soorten bomen ‘uitgehuwd’ ofwel aan elkaar vastgebonden als ode aan de vruchtbaarheid van de aarde. Het ritueel begint vroeg in de ochtend wanneer een aantal inwoners van Accettura de bomen gaan halen met behulp van koeien. Het is een lange processie die in het centrum van het dorp eindigt en gevolgd wordt door een groot feest wanneer de bovenkant van een boom met de onderkant van de andere boom vastgebonden wordt.
www.ilmaggiodiaccettura.it

15 mei 2013 (vaste dag)
Gubbio (Umbrië)
Corsa dei Ceri
Op 15 mei staat het in Umbria gelegen Gubbio finaal op zijn kop. Op die dag wordt hét feest van het jaar gehouden: de Corsa dei Ceri, de kaarsen race. De inwoners zijn gekleed in de kleuren van de drie patroonheiligen. Sant’ Ubaldo is de patroonheilige van de stad en beschermheilige van de metselaars, San Giorgio van de commercianti, winkeliers, en Sant’Antonio is er voor de contadini, boeren.

De beelden van deze drie heiligen zijn geplaatst bovenop 3 enorme houten ceri, kaarsen, die meer dan 400 kilo wegen. De ceri worden gedragen op de schouders van een groep mannen. In een spectaculaire race rennen zij door de straten van Gubbio om vervolgens bergopwaarts de Monte Ingino op te sprinten naar de 300 meter hoger gelegen kerk van Sant’Ubaldo. Dit is tevens de plaats waar de ceri normaliter staan opgesteld.

De Corsa dei Ceri wordt al sinds het eind van de 12e eeuw gehouden en komt waarschijnlijk voort uit een combinatie van religie en heidense riten. Je moet in ieder geval behoorlijk fit zijn om aan deze wedstrijd mee te kunnen doen! Het spektakel is geweldig om te zien.
http://www.ceri.it/

15 tot en met 18 mei
Brescia (Lombardije, start en finish in Brescia van rondrit midden Italië)
Mille Miglia
Mille Miglia; 1000 mijl. Deze unieke rally voor klassieke auto’s is wereldberoemd. Drie dagen en verschillende etappes met als start en finish het historische decor van de stad Brescia. Een eervolle en legendarische rally voor klassieke race- en sportwagens uit de periode 1927-1957. De meest bijzonder klassiekers uit deze periode die er op de wereld rondrijden houden de mythe in stand.
www.1000miglia.eu

16 tot en met 18 mei 2014 (derde week van mei)
Noto (Sicilië)
Infiorata di Noto
In Nederland hebben we de bloemencorso’s. In Noto (UNESCO wereldergoed) leggen ze tijdens de Infiorata door de straten een gigantisch bloementapijt neer en net als in Nederland werkt jong en oud mee. In het tapijt worden schitterende afbeeldingen gemaakt waaronder veel religieuze.

Niet alleen in Noto is een Infiorata maar ook in 150 andere plaatsen in Italië. De meest bekende is die van Genzano di Roma waar een oppervlak van 1900m² wordt ingelegd.
www.infioratadinoto.it

18 tot en met 24 mei 2014
Bucchianico (Abruzzen)
Festa dei Banderesi
Dit historische festival kent ondermeer de het naspelen van een militaire aanval die de stad behoedde van de ondergang in de 13e eeuw. Historische kostuums, veel praalwagens met bloemen maar ook veel dames met prachtige bloemdecoraties in het haar.
http://banderesi.bucchianico.net/

25 mei 2014 (laatste zondag van mei)
Ferrara (Emilia Romagna)
Il Palio di Ferrara
Het hoogtepunt is zondag 27 mei met de bekende paardenrace maar alle weekenden in mei vormen een opmaat tot dit festijn. Optochten, natuurlijk in historische kostuums, vaandelzwaai-wedstrijden en er zal vast en zeker vuurwerk worden afgestoken. Deze Palio wordt al sinds 1279 gehouden!
http://www.paliodiferrara.it/

25 mei 2014
Heel Italië
Cantine Aperte
Open huizendag, wijnhuizen wel te verstaan. Veel wijnboeren stellen zich open voor bezoekers en organiseren speciale activiteiten. Via onderstaande site is te zien welke huizen u kunt bezoeken.
http://cantineaperte.bortonevivai.it/

25 mei 2014
Montespertoli (Toscane)
Mostra del Chianti
Wijnfestival
www.mostradelchianti.it

26 mei
Pescia (Toscane)
Compleanno di Pinocchio
Festiviteiten ter ere van de verjaardag van Pinocchio
http://www.pinocchio.it/

31 mei – 1 juni 2014
Venetië (Veneto)
Festa della Sensa
Processies en optochten door de straten zien we in heel Italië. In Venetië doen ze het op het water. Al 800 jaar viert Venetië haar Huwelijk met de zee , dat gepaard gaat met festiviteiten en een botenparade.
Website

Juni 2014

2 juni (vaste dag)
Heel Italië
Festa della Repubblica
Op de Dag van de Republiek wordt een referendum uit 1946 herdacht. Hierin besloten de Italianen dat het land een republiek moest worden en geen monarchie.

4 tot en met 8 juni 2014
Olbia (Sardinië)
Rally van Sardinië
www.rallyitaliasardegna.com

8 juni 2014 (1e pinksterdag)
Festa dello Spirito Santo
Melfi (Basilicata)
Folkloristisch feest met kostuums waarbij de terugkomst uit de bergen in 1528 wordt gevierd.

8 juni 2014 (ieder jaar 1e pinksterdag)
Venetië (Veneto)
Vogalonga
De Vogalonga is een geweldig festijn met duizenden boten in de wateren van Venetië. Lees er alles over in ons artikel over dit bijzondere evenement.
www.vogalonga.com

8 juni 2014 (ieder jaar 1e pinksterdag)
Orvieto (Umbrië)
La Palombella
Dit Pinksterfestival vind plaatst op de Pinksterzondag op het plein voor de Duomo. Centraal staat de betekenis van Pinksteren, de uitstorting van de heilige geest over de apostelen.

9 tot en met 16 juni 
Florence (Toscane)
The Tuscan Sun Festival
Festival vol kunst en cultuur, film, muziek etc. Dit festival ging in 2013 niet door. De organisatoren geven 9 tot en met 16 juni als indicatie voor 2014. Check als u wilt gaan altijd de website.
tuscansunfestival.com

17 juni 2014 (vaste dag)
Pisa (Toscane)
Palio di San Ranieri / Luminara di San Ranieri
Italië kent Palio’s in vele soorten en maten. Het bekendste zijn die met een spectaculaire paardenrace. In Pisa blijven de paarden in de stal. Daar staan de boten centraal tijdens de Palio di San Ranieri, ter ere van patroonheilige San Ranieri. Een kleurrijk spektakel met duizenden toeschouwers op de kade langs de Arno rivier.

De bruggen, kade’s en gebouwen langs de Arno worden met meer dan 70.000 kaarsen en lampjes verlicht. dit wordt Luminara di San Ranieri genoemd. Alle reden om na het bezoek aan de toren even wat langer in Pisa te blijven.

21 tot en met 23 juni (2013)
Montelupo (Toscane)
Festa della Ceramica.
Een aantal plaatsen in Italië zijn befaamd om het keramiek. Montelupo, nabij Florence, is er een van. Sinds het begin van de jaren 90 wordt een festival gehouden waarin het keramiek centraal staat.
www.festaceramica.it/en/

22 en 23 juni 2014
Rome (Lazio)
L’Infiorata, Genzano Di Roma
Wij hebben onze corso’s maar de Italianen hebben Infiorata. In Rome deze dagen gigantische bloementapijten door de straten met de mooiste patronen en figuren

22 juni 2014 (60 dagen na Pasen)
Op veel plaatsen in Italië
Corpus Domini
Tijdens het katholieke feest van de Eucharistie of Sacramentsdag wordt tegenwoordigheid van Christus in de eucharistie centraal gesteld. Veel plaatsen vieren dit feest.

In Rome leidt de Paus een mis in de kathedraal van San Giovanni in Laterno waarna een processie volgt naar Santa Maria Maggiore,

In Orvieto (Umbrië) is een gekostumeerde processie waarin met dan 400 mensen deelnemen en de straten met bloemen versierd zijn. In Castelrotto (Trentino-Alto Adige) is een groots festival.

De zondag na Corpus Domini is er in veel plaatsen een Infiorata waarin de mooiste bloemtapijten op straat worden neergelegd

28 en 29 juni 2014 (1e weekend na 24 juni)
Como (Isola Comacina ) (Emilia Romagna)
Het Sagra di San Giovanni is het oudste historische evenement rondom het comomeer. Het meer wordt met honderden verlichte bootjes en drijvende lampjes feeëriek verlicht. Er is muziek, volksdansen, vaandelgooien en er is een spetterend vuurwerk na afloop van de avond.

29 juni 2014 (eerste zondag na 24 juni)
Florence (Toscane) Turijn, Genua en Gressoney-Saint-Jean (Val D’Aosta)
Festa di San Giovanni
Dit festival ter ere van Johannes wordt in meerdere plaatsen gehouden. San Giovanni onder andere de patroonheilige van Florence. Overal in de stad wordt gefeest, gedanst, gegeten en gezongen. Er vinden parades, vieringen en een bootrace op de Arno met verlichte boten.29 juni 2014 (laatste zondag van juni)
Pisa (Toscane)
Il Gioco del Ponte
Het ‘spel van de brug’ begon ooit in 1568, toen teams uit verschillende wijken in Pisa streden om het symbolische eigendom van de brug over de rivier de Arno. Toen vielen er doden, nu als het goed is niet meer. Het is een groot spektakel met de bekende oude kostuums, ridders, paarden en veel toeschouwers.

Fraai is de parade van 300 vertegenwoordigers van zowel het noorden (Tramontarna) en het zuiden (Mezzogiorno) van de rivier de Arno. De mensen zijn gekleed in 18e eeuwse kostuums en bepantsering en ze dragen vaandels van de deelnemende teams.

Na de parade begint het spel. Het is de bedoeling om een zware houten wagen op het grondgebied van de tegenstander te duwen.

www.giocodelpontedipisa.it

Klik hier voor evenementen en festivals zomer najaar 2014
Klik hier voor 2015

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*