AbruzzenNieuwsVakantie

Abruzzo; de groenste regio van Europa. Ruw met zachte pit

Hoge bergen, het authentieke Italiaanse leven, drukke en rustige stranden, vrijwel uitgestorven bergdorpjes, eindeloze wandelmogelijkheden, houten trabocchi in zee en één van de beste keukens van Italië. Dit alles is Authentic Abruzzo.

Abruzzo ligt ter hoogte van Rome, maar dan aan de Adriatische zee. Met zijn ruige landschap, historische burchten en eeuwenoude bergdorpjes is dit het perfecte decor voor een heerlijke vakantie.

Ruige bergen

Al van kilometers afstand kun je de bergtoppen van de Corno Grande en de Majella zien liggen, die behoren tot de hoogste toppen van de Apennijnen. Vele duizenden schapen begrazen de hellingen. In het hart van de Gran Sasso en de Majella zijn een aantal van de Borghi pui belli d’Italia te vinden, de mooiste burchten van het land. Bijvoorbeeld het op 1.450 meter hoogte liggende grillige kasteel Rocca Calascio. Vanaf het kleine kerkje Santa Maria della Pietà heb je een 360 graden uitzicht over de bergketen en de indrukwekkende Campo Imperatore.

Vanaf het kleine kerkje Santa Maria della Pietà heb je een 360 graden uitzicht over de bergketen en de indrukwekkende Campo Imperatore.
Vanaf het kleine kerkje Santa Maria della Pietà heb je een 360 graden uitzicht over de bergketen en de indrukwekkende Campo Imperatore.

Op deze hoogvlakte, liefkozend klein Tibet genoemd, is ook Santa Stefano di Sessanio te vinden. Tot een jaar of tien geleden was dit een oorspronkelijk bergdorpje, net als vele dorpjes in Abruzzo, vervallen en vrijwel verlaten door de bewoners. De oude huisjes werden in stijl gerestaureerd en wandelend door de smalle steegjes waan je je in de achttiende eeuw.

Terug in de tijd; Santa Stefano di Sessanio
Terug in de tijd; Santa Stefano di Sessanio

Trabocchikust

Naast de weldadige rust van de bergen biedt deze groene regio nog meer. De 133 kilometer lange kustlijn is bezaaid met mooie strandjes. Van gezellig druk met bedjes en strandtentjes tot rotsig en rustig. Langs de kust wordt volop lokale vis geserveerd. De kust tussen Ortona en Vasto staat bekend als Costa dei Trabocchi . Hier liggen de monumentale trabocchi. In sommige van deze houten vissersplatforms kun je zelfs dineren.

Kenmerkende houten vissershuisjes in zee langs de Costa dei Trabocchi
Kenmerkende houten vissershuisjes in zee langs de Costa dei Trabocchi

Het leuke van de Abruzzen is dat je ze nog een beetje voor jezelf hebt. Noordelijke vakantievierders kom je hier nauwelijks tegen. En dat terwijl deze regio zoveel te bieden heeft: landschappen die als filmdecor dienen, de beste wijnen en spijzen en authentieke dorpjes. En de Abruzzees? Die lijkt wat stug, maar met een paar woorden Italiaans word je binnen de kortste keren onthaald als een huisvriend.

kaartje AbruzzoHet echte Italië

Voor een anders-dan-anders vakantie is de Italiaanse regio Abruzzo echt een ontdekking. Natuurlijk is Toscane prachtig en Rome een wereldstad, maar wil je de drukte en de hordes Nederlanders ontlopen, dan kies je voor deze groene regio. Je vindt er alles wat je nodig hebt: prachtige stranden, hoge bergen, middeleeuwse dorpjes, heerlijk eten en vooral rust.

Villa Mucchiarelli, 5 minuten van zee, is een van de meest geboekte accomodaties
Villa Mucchiarelli, 5 minuten van zee, is een van de meest geboekte accomodaties

Een reactie

  1. Leuk zo’n beschrijving van de Abruzzo. Toch hoop ik niet dat er hierdoor meer mensen heen gaan. Houden wij het nog even rustig in onze al jaren favoriete streek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button