NieuwsReceptenSmaken

Aardbeisorbet met salie en port

De oude Romeinen waren al dol op aardbeien, ze beschouwden het zelfs als afrodisiacum. In de buurt van Rome groeit ook een unieke soort wilde aardbeien. Terracina heten ze. Rij begin juni eens naar het plaatsje Nemi, net onder Rome. Daar vieren ze al 100 jaar een traditioneel aardbeienfestival.

Op Sicilië is het ook prima aardbeien eten. Net als bij veel andere gewassen geeft de Etna ook aan de aardbei een unieke smaak mee. In Maletto moet je zijn om ze te proeven en ook daar vieren ze in juni een groot aardbeifeest. Onze aardbeien van de Lage landen zitten nu op hun smaakpiek. Ga daarom snel aan de slag met dit bijzondere toetje.

Saliesorbet met aardbeien in port

Sorbetto di fragole al porto

Aardbeien met port, je moet het maar bedenken maar het is echt een smaaksensatie. Samen met de salie en het ijs presenteer je je gasten iets dat ze niet snel zullen vergeten. Het is ook nog eens lekker licht verteerbaar. Een heel mooi toetje dus, maar ook geschikt als verfrissend tussendoortje.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 200 g aardbeien, schoongemaakt
  • 200 ml port
  • 110 g suiker
  • 20 blaadjes salie
  • Materialen: ijsmachine

Bereiding

Breng 300 ml water aan de kook en los 100 g suiker erin op. Zet het vuur uit, leg de salieblaadjes in de siroop en laat ze afkoelen. Zeef de siroop, doe hem in de ijsmachine en zet de machine aan volgens de instructies.

Breng ondertussen de port met de resterende suiker aan de kook en snijd de aardbeien in vieren. Voeg nadat de port ca. 8 minuten kookt de aardbeien toe en zet na ca. 5 minuten het vuur uit. Laat afkoelen.

Serveer de sorbet met de aardbeien in port en garneer eventueel met blaadjes salie.

Aardbeisorbet met salie en port
Aardbeisorbet met salie en port

Een reactie

  1. Wat te denken van frambozensorbetijs met rozemarijn? Perenijs met gember. Perzikijs met prosecco. Met dank aan een gelateria in Castellina in Chianti (2021 voor het laatst daar geweest).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button