NieuwsSmaken

Hollandse traditie? Nee hoor, drop is een Italiaanse uitvinding

In Nederland eten we het meeste drop ter wereld en we zijn ook de grootste producent van drop. Toch hebben we het niet uitgevonden. De Italiaan Giorgio Amarelli moeten we alle eer geven. Al in 1731 begon hij met het maken van drop en dat doen zijn nazaten nog steeds.

Inmiddels is Amarelli niet meer weg te denken uit de Italiaanse tabacchi . Daar staan de snoepjes standaard op de balie. Ook in Nederland kennen we de kleine, vrolijke blikjes met laurierdrop.

Dropmuseum Italië

Veel reisgidsen vermelden niet het bestaan van het Museo della Liquirizia van Giorgio Amarelli in Rossano, Calabrië. Mocht je in de buurt zijn dan mag je het dropmuseum niet missen. In het museum dwaal je door de tradities en technologische ontwikkelingen van het bijna 300 jaar oude bedrijf. Ook zie je wat de familie Amarelli economisch voor de omgeving heeft betekend.

De gidsen van het museum laten je ongetwijfeld even proeven. Ontdek dan ook eens ijs met drop en pasta met de smaak van liquirizia. Dropijs en pasta ja, het is even wennen…

Eeuwenoude traditie

Zoals je misschien weet is de zoethoutplant (de Glycyrrhiza glabra) de basis voor drop. De industriële verwerking van de zoethoutwortel werd mogelijk, toen Amarelli er in 1731 in slaagde om het sap uit de wortel tot drop te verwerken. In de eeuwen daarna groeide de Amarelli zoethout uit tot een product dat wereldwijd wordt geëxporteerd. De verpakking in de blikjes is al decennia hetzelfde en ook de snoepjes worden nog steeds volgens de oorspronkelijke methode vervaardigd.

Bekijk de site van het museum: www.museodellaliquirizia.it

[divider]
[divider]

Calabrië

Het museum in Rossano ligt niet direct ‘op de route’ maar het is een mooie pitstop voor een rondreis door Calabrië. Bezoek dan ook eens de Albanese kolonie in Civita met zijn wonderschone kloof, bekijk het landschap waardoor Escher werd geïnspireerd, ga uiteraard naar Tropea voor de mooie stranden en bijzondere uien en vergeet ook niet naar Stilo te gaan. Het Byzantijnse kerkje de Cattolica is een van de hoogtepunten van de Byzantijnse architectuur. Het staat er al meer dan 1000 jaar.

Het bedrijf MariCase import de dropjes voor Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button