9 weetjes over Italiaanse parfums
De parfumindustrie is zeker in Italië een belangrijk onderdeel van la bella figura, maar het is soms ook een wereld van schone schijn. Topmerken voor een tientje, kan dat wel? En wie kent niet de marktkramen met zogenaamde smell-a-likes. Dat ruikt toch op z’n minst verdacht niet waar?! Lees der 9 weetjes over Italiaanse parfums.
Il Giornale zet een paar bijzondere wetenswaardigheden over parfumerie op een rijtje. Opdat je er niet instinkt!
9 weetjes over Italiaanse parfums
1
Italië is een belangrijke leverancier van ingrediënten voor de parfumindustrie. Sicilië levert bijvoorbeeld zijn citrusvruchten, maar ook bergamot en meloen. Rozemarijn, lavendel en tijm worden vooral in Toscane geplukt en ook tabak en olijfbloesem komen veelal uit Italië.
2
De prijs van een parfum hangt voor een deel af van de inhoud. Met de hand geplukte lavendelbloemen geven een sterkere geur af dan machinaal verkregen lavendel (inclusief stengel). Het extract bij een duurder parfum is vaak sterker en gaat dus ook langer mee. Maar niet alleen de kwaliteit van de ingrediënten is bepalend, ook de alcohol die gebruikt wordt is van belang. Wat doet dat op de huid in de zon en op de kleding? Daarnaast bezuinigen ze niet altijd op de fles en ook die fles kost geld.
3
Nee, Italiaanse parfums hebben geen gemeenschappelijke deler. De nationaliteit wordt vooral bepaald door emotie, zoals Italië-liefhebbers ook graag kiezen voor een Italiaanse auto of een Italiaans pak. Dat er veel emotie en passie in de flesjes wordt gestopt is vooral een marketingslogan, maar feit is wel dat ook bij dit product Italianen kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit: less is more.
4
Bewaar het parfum nooit in de badkamer. Door de wisselende temperatuur en vochtigheidsgraad zal de kwaliteit zeer snel achteruit gaan. Het zijn immers kwetsbare grondstoffen. De slaapkamer is een betere plaats, maar ook daar moet het parfum niet in direct zonlicht staan. Bewaar de fles liever in de bijgeleverde doos.
5
Breng een parfum aan op de warme plekken van het lichaam; in de nek, op de pols of achter de oren. Op die manier komen alle geurlagen volledig tot hun recht. Heb je een droge huid, breng dan eerst een neutrale bodycrème aan. Luxe parfums hebben bovendien genoeg aan twee keer spuiten.
6
Pas op met donkerkleurige parfums op lichte kleding. Ze willen wel eens vlekken nalaten als gevolg van grondstoffen als amber of kruiden. Het is verstandig om eerst het parfum aan te brengen en vervolgens aan te kleden.
7
Het is waar dat de ph waarde van de huid van invloed is op de ontwikkeling van de geur, met name bij geuren met meerdere (natuurlijke) ingrediënten. In de synthetische geuren (zogeheten horizontale geuren) blijft de geur over het algemeen gelijk. Verticale geuren ruiken na 20 minuten anders en na twee uur ook. Gemiddeld blijft een parfum zes tot acht uur aanwezig op de huid. Veel mensen dragen daarom ’s avonds nog wel eens een ander parfum.
8
Een parfumeur heeft de keuze uit duizenden extracten, maar over het algemeen opent de geur met een aandachtstrekker, de zogenoemde top note. Denk aan bergamot, citrus, mandarijn, sinaasappel of sinaasappelbloesem. Dit zijn vaak vluchtige geurstoffen die vervolgens de weg vrijmaken voor de hartnoten. Dit zijn vaak bloemen, maar ook kruiden, wortel of houtsoorten. En dan vind je in de basis vaak de sandelwood, white musk, amber of cederhout.
9
Geuren krijgen een permanente verankering in ons brein, veel vaster dan andere herinneringen die slijten naar verloop van tijd of soms zelfs veranderen. De eerste vijf levensjaren zijn erg belangrijk. De specifieke geur van moeders’ eten vergeet je nooit. Of laat iemand van tachtig de geur van een versgeslepen potlood ruiken en de herinnering van de schoolbanken komt weer levensecht terug.
Meer Italiaanse parfum
Lees over parfum met urine! De babyparfum van D&G en over wierookparfum.