NieuwsSmaken

86-jarige maakt de lekkerste Pesto ter wereld!

Alfonsina Trucco mag zich een jaar lang Pestokoningin noemen. Deze kwieke 86-jarige dame won afgelopen zaterdag de 5e Wereld Pesto Kampioenschappen, uiteraard in bakermat Genua. De wedstrijd vond plaats in het Palazzo Ducale en kende meer dan 100 deelnemers uit de hele wereld.

Traditionele Genuaanse wijze

Doel van de strijd was om binnen 40 minuten de beste pesto te maken op traditionele Genuaanse wijze. Het malen van de basilicumblaadjes gebeurt binnen deze traditie met houten stamper en marmeren vijzel. De ingrediënten luisteren ook nauw. Basilicum (DOP) van de Ligurische Rivièra, Italiaanse pijnboompitten, Vessalico knoflook (uit Imperia), de echte Parmigiano Reggiano, Fiore Sardo DOP (kaas), zout uit Trapani (Sicilië) gekruid met olie en tot slot extra vergine olijfolie van de Ligurische Rivièra.

De lekkerste pesto uit verschillende pestotestsOma Alfonsina

Alfonsina deed alle vijf voorgaande edities mee en scoorde ook toen hoog. Maar nu mocht ze dan echt de Pestello D’Oro (De Gouden Stamper) omhoog houden. Ze was zelfs de oudste deelnemer aan de wedstrijd. Alfonsina gebruikte een grote, 150-jaar oude mortel, die van moeder op dochter al vijf generaties is doorgegeven. De winnares zit niet achter de basilicumplantjes. Ze werkt nog in Trattoria Rosin, In Montoggio (Genoa). Haar specialisatie? Pesto al Mortaio (pesto met de mortel)!

Meer Pesto!

Zelf pesto maken is natuurlijk het allerlekkerst alhoewel Hollandse smaakpapillen al behoorlijk zijn verpest helaas. In smaaktests prefereren vele de fabriekspot. Die is wel handig, dat geven we toe. Bekijk daarom een groot aantal Pestotests die we de afgelopen jaren verzamelden. Van Kassa tot Consumentenbond. Lees meer.

Ook heel verhelderend. De uitzending van ‘de Keuringsdienst’ over Pesto. Hier komt o.a. de organisator van bovenstaand kampioenschap aan het woord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button