FilmKunst, film, muziekNieuws

80-jarige Italiaanse broers winnen gouden beer op filmfestival Berlijn

De Italiaanse film Cesare deve morire (Caesar moet sterven) heeft op het Filmfestival van Berlijn de Gouden Beer gewonnen. De film is een combinatie van documentaire en fictie en gaat over een groep Italiaanse gevangenen die het toneelstuk Julius Caesar van Shakespeare opvoeren. Ze zien in het stuk over een samenzwering parallellen met hun leven bij de maffia. In de film, die zwart/wit is opgenomen,  wordt geacteerd door zware criminelen in de zwaar beveiligde Rebibbia-gevangenis in Rome.

Broers van in de tachtig

De regisseurs, twee Italiaanse broers van in de tachtig, volgden de gevangenen ongeveer een half jaar tijdens de voorbereidingen voor het toneelstuk. Ze hopen dat mensen na het zien van de film begrijpen dat gevangenen ook gewoon mensen zijn.

“We hopen dat mensen die de film zien tegen zichzelf of tegen anderen zullen zeggen dat gevangenen, hoe zwaar hun straf ook is, toch mensen zijn en blijven”, zei Paolo Taviani. “Dankzij de sublieme en eenvoudige woorden van Shakespeare, kwamen deze gevangenen voor enkele dagen weer tot leven. Ik zou dit graag aan hen opdragen.”

80-jarige Italiaanse broers winnen gouden beer op filmfestival Berlijn

Paolo en Vittorio Taviani zijn niet met hun 65e met pensioen gegaan. De een is tachtig, de andere tweeëntachtig. Ze braken internationaal door in de jaren zeventig.  Ze zijn bekend van films als Padre pardone, waarmee ze in 1977 de Gouden Palm wonnen, en Kaos uit 1984. Het duo werkt altijd samen. “We zijn als koffie en melk. Het is onmogelijk te zeggen waar het ene eindigt en het andere begint”, zo omschrijven ze hun chemie zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button