FilmKunst, film, muziekNieuws

80-jarige broers winnen ook de Italiaanse filmprijzen

Hollywood de Oscars, wij de Gouden Kalveren en in Italië rijken ze al sinds 1955 de Premi David di Donatello uit.
Vrijdag stonden de regisseurs Paolo en Vittorio Taviani met de film Cesare deve morire (Caesar moet sterven) 5 keer op het podium, o.a. voor de belangrijkste prijs, die van de beste film. De 80-jarige broers werden daarmee de grote winnaar. De Fransman Michel Piccoli werd beste acteur voor zijn rol in Habemus papam.

Paolo (80) en Vittorio Taviani (82) wonnen de prijs voor beste regie. De andere 4 categorieën waarin Cesare deve morire bekroond werd, zijn beste film, beste productie, beste bewerking en beste geluid.

De film is voor Nederland aangekocht door distributeur Cinemien en zal vanaf 13 december 2012 in de Nederlandse bioscoop gaan draaien. UPDATE. De film is hiervoor al twee keer te zien op het Leids Film Festival. De film draait daar op 25 en 28 oktober 2012. Meer info

Over beide films schreven we al eerder op deze site.  Lees meer over de film Caesar must die die op het filmfestital in Berlijn al de Gouden Beer won en bekijk hier onze recencie van Habemus papam. Deze film is inmiddels ook op DVD verkrijgbaar

Cesare deve morire gaat over een groep gedetineerden die “Julius Caesar” van Shakespeare opvoeren. De film is opgenomen in zwart-wit en is een combinatie van documentaire en fictie. De gevangenen in de zwaar beveiligde Rebibbia-gevangenis in Rome spelen de hoofdrollen.

Scene uit Ceasar must die, Ceasar moet sterven
Scene uit Ceasar must die, Ceasar moet sterven

Overige prijzen 
Beste actrice werd de Chinese Zhao Tao voor haar rol in Io sono Li (lees meer), dat gaat over een immigrante die als serveerster aan de bak komt in de Italiaanse havenstad Chioggia.De prijs voor beste scenario was voor Paolo Sorrentino en Umberto Contarello voor This must be the place, een tragikomedie met onder meer Sean Penn en Talking Heads-zanger David Byrne. De film gaat over een rockster met pensioen die op zoek gaat naar de naar de VS gevluchte nazi-oorlogsmisdadiger die zijn vader heeft geëxecuteerd.

Bekijk de officiële Italiaanse filmtrailer van Cesare deve morire/Caesar moet sterven/Ceasar must die

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button