BasilicataCampaniëEmilia-RomagnaLiguriëLombardijeNieuwsPiemonteSardiniëVakantie

8 nieuwe dorpen op lijst mooiste plaatsjes van Italië

De stichting voor de mooiste plaatsjes van Italië, I piu belli borghi d’Italia is een groot succes. Menig dorp meldt zich spontaan aan. De hoop is meer bezoekers te trekken en aandacht voor de bescherming van de vaak prachtige historische gebouwen en natuur. Onlangs zijn er weer nieuwe pareltjes op de lijst toegelaten. We nemen de 8 nieuwe dorpen op lijst mooiste plaatsjes van Italië even met je door.

In totaal staan er 334 dorpen en stadjes op de website van de stichting. Dat zijn meestal geen grote toeristische trekpleisters, maar relatief onbekende plaatsjes die meer aandacht verdienen.

De acht nieuwe dorpen zijn:

  • Lombardije, Varzi, een duik in de middeleeuwen
  • Piemonte, Ingria, een van de minst bevolkte dorpen van Italië
  • Piemonte, Rosazza, het meest mysterieuze dorp van Italië
  • Ligurië, Deiva Marina, tussen land en zee
  • Emilia Romagna, Bagnara di Romagna, een prachtig middeleeuws ‘castrum’
  • Campanië, Gesualdo, in het hart van Irpinia
  • Basilicata, Miglionico, oude charme
  • Sardinië, Lollive, een tijdloos dorp op Sardinië

Bagnara Romagna

8 nieuwe dorpen op lijst mooiste plaatsjes van Italië
Rocca Sforzesca

Bagnara di Romagna ligt in de groene vlakte tussen Ravenna en Bologna. Hier zie je veel versterkte dorpen die langs de Via Emilia ontstonden. Bijzonder aan Bagnara Romagna is dat het het enige voorbeeld is van een middeleeuws castrum dat nog helemaal in tact is. Je kan het hele verdedigingssysteem nu nog goed zien. Symbool van de stad is de Rocca Sforzesca, met kantelen en een centrale binnenplaats die in renaissancestijl is hersteld. Het heeft een aantal vertrekken met originele houten plafonds. Bij het kasteel is een kasteelmuseum. Daar zijn ook voorwerpen te zien van de belangrijke archeologische vindplaats Prati di S. Andrea.

Deiva Marina, tussen land en zee

8 nieuwe dorpen op lijst mooiste plaatsjes van Italië

Dit dorpje ligt in de buurt van de grote havenstad La Spezia en vlakbij de bekende dorpen van de Cinque Terre. Maar die worden platgelopen, dit dorp gelukkig nog niet. Er is een historisch en een nieuw deel. In het oude centrum tref je de bekende smalle steegjes aan met pastelkleurige huizen die zo kenmerkend zijn voor Ligurië. In het nieuwere deel aan het strand, is een brede boulevard met gezellige terrasjes. Het is verder een prima uitvalsbasis als je van wandelen in de bergen in het binnenland houdt.

Tour langs de mooiste plaatjes

Vlakbij Deiva Marina liggen nog meer plaatsjes op de lijst. Maak eens een rondrit in de buurt en geniet van Montemarcello, Brugnato, Framura, Tellaro, Varese Ligure en Vernazza.

Gesualdo, in het hart van Irpinia

8 nieuwe dorpen op lijst mooiste plaatsjes van Italië

We reizen naar Campanië voor het bijna 4.000 zielen tellende dorp Gesualdo op 90 kilometer van Napels. Een van de meest karakteristieke dorpen van de Irpinia-streek . Het ligt in de de vallei van de Fredane-rivier. De huizen zijn gebouwd rond het kasteel van waar je een prachtig uitzicht hebt. Wandel door de kleine straatjes en steegjes, over de pleintjes en langs de vele monumenten en kerken. Geniet vooral ook van de doorkijkjes. Het is de stad van de bekende componist Carlo Gesualdo, die er in de 16e eeuw zijn toevlucht zocht. Sinds de aardbeving van 1980 zijn veel historische gebouwen in oude luister hersteld.

Ingria, gemeente met 45 inwoners

8 nieuwe dorpen op lijst mooiste plaatsjes van Italië

Ingria mag je gerust een ieniemienie-gemeente noemen. Het telt maar 45 inwoners! Het is het eerste dorp als je de Val Soana in Piemonte binnenrijdt, 50 kilometer ten noorden van Turijn. Het dorp op 800 meter hoogte is buitengewoon schattig en leent zich voor prachtige wandelingen. De burgemeester had een rotsvast vertrouwen dat hij zijn minidorp op de prestigieuze lijst kon krijgen. Een unieke prestatie die de leefbaarheid zeker zal verbeteren.

Rosazza, het meest mysterieuze dorp van Italië

We blijven in Piemonte voor nog een minidorp. Rosazza, in de Cervo-vallei, provincie Biella. Het heeft nog geen 100 inwoners maar is wel een fascinerend en mysterieus dorp. Veel huizen zijn gebouwd door Federico Rosazza en die had een bijzondere smaak. Hij was senator van het toenmalige Koninkrijk en lid van de Vrijmetselarij in Biella.

Laten we beginnen met het kasteel van Rosazza, een ontwerp van Federico Rosazza zelf. Kijk eens naar de loggia’s en de mooie toren. Sommige delen doen een beetje denken aan de tempels van Paestum. De boog bij de ingang is weer geïnspireerd op een eeuwenoude boog in de Etruskische stad Volterra. Verder staan er prachtige panden in het dorp in een heel eigen stijl opgetrokken. Dit is echt een plekje dat nog niemand kent. Op ontdekkingsreis dus!

Miglionico, oude charme

8 nieuwe dorpen op lijst mooiste plaatsjes van Italië
Het kasteel van Malconsiglio

Voor het dorp Miglionico (zie ook foto boven dit artikel) dalen we af naar de relatief onbekende regio Basilicata. Op deze plek wordt al sinds honderden jaren vóór Christus gewoond. Het telt nu 2.500 inwoners. Een mooi verhaal is dat Milone, een olympische atleet uit Crotone in de 6e eeuw v. Chr de stichter was van het dorp. Andere historici menen weer dat het Miglionico Milone van Taranto was, een luitenant van Pirro die deelnam aan de slag bij Heraclea. Hij zou op de heuvel een militair kamp hebben ingericht.

Bekijk zeker het kasteel van Malconsiglio dat in het hoogste deel van het dorp ligt. Het is eigenlijk een versterkt herenhuis met muren en wachttorens. De kerk van Santa Maria Maggiore is ook fraai met zijn kostbare schilderijen, waaronder eentje van Tintoretto. Daarnaast bevelen we het van klooster van San Francesco aan.

Succes Matera

Miglionico lift graag mee op het succes van de stad Matera. Lang kwam daar niemand maar sinds het Culturele Hoofdstad werd van Europa loopt het storm. Het idee is dat het kasteel een museum wordt dat gaat samenwerken met het Ridola museum in Matera. Er komen ook meer plekken om te overnachten.

Varzi, een duik in de Middeleeuwen

3.000 mensen wonen er in Varzi, gelegen tussen Milaan en Genua. Tien tegen één dat je er nog nooit van hebt gehoord. Maak dus maar eens een tussenstop als je door de prachtige Stàffora-vallei rijdt. In het centrum van het dorp waan je je in de middeleeuwen. Smalle en steile straatjes, rijk aan historie. Pleintjes, paleizen, kerken, torens en natuurlijk een kasteel dat 800 jaar terug gaat. De natuur in de omgeving is prachtig, het dorp geeft je een goed uitzicht. Het dorp is onderdeel van een streek tussen de vier provincies Alessandria, Genua, Pavia en Piacenza. Lange tijd was er veel contact tussen de dorpen en steden in dit deel van Italië. Dat resulteerde in een gemeenschappelijke cultuur.

Mocht het bezoek bevallen dan zagen we nog een kasteel voor je te koop staan voor acht miljoen. Zie link!

Lollove, een tijdloos dorp op Sardinië

foto Aspen R. Brotzu

Tot slot het laatste pareltje van de 8 nieuwe dorpen op lijst mooiste plaatsjes van Italië. Vlakbij de bekendere plaats Nuoro op Sardinië ligt Lollove. Een middeleeuws dorp dat een halve eeuw geleden bijna alle inwoners zag vertrekken. Van de 400 toen zijn er nu nog 26 over. Daardoor stond meteen de tijd stil en dat maakt het nu weer aantrekkelijk. Het is er ook letterlijk doodstil, bijna surrealistisch. Een paar geiten, paarden en katten maken het enige geluid en verder kom je wellicht een echte kip tegen. Reken er op dat je 4 en 5G niet werkt. Er is geen dokter, school of postkantoor, geen winkel of bar. Elektriciteit is er pas 20 jaar. Wandel over de smalle en soms steile straatjes en geniet van de panorama’s.

Tegenwoordig is het wel levendiger dan voorheen en een plek op de lijst zal daar zeker een extra impuls aan geven. Er is een actieve toeristenclub die allemaal leuke dingen organiseert. Bezoek het dorp bijvoorbeeld eens in het najaar tijdens Autunno in Barbagia en dompel je echt onder bij de locals.

Meer bijzondere stadjes en dorpjes

Lees meer verhalen op onze site over onbekende maar wonderschone stadjes en dorpjes in Italië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button