Geloof en kerk in ItaliëKunst & CultuurKunst, film, muziekNieuws

8 bedevaartsoorden in Italië voor een pelgrimstocht

Jeruzalem, Lourdes, Santiago de Compostella; het zijn klassiekers in de pelgrimage, veelal bedoeld om in tijden van nood weer hoop te vinden. Ook Italië blijkt steeds vaker de bestemde bedevaart voor reizigers op zoek naar verlichting, genezing en inspiratie. Rome en Assisi staan daarbij hoog op het lijstje, als een gebed met een eind. Dit zijn 8 bedevaartsoorden in Italië voor een pelgrimstocht.

Rome

De hoofdstad van Italië huisvest zeven pelgrimskerken, de zogenoemde hoofdkerken van Rome. De Sint-Pieter, de Sint Paulus buiten de Muren en de overige vijf dienen allemaal te worden bezocht om in aanmerking te komen voor een volle aflaat. De heilige Filippus Neri stippelde in de 16de eeuw een route uit waarmee alle basilieken op één dag bezocht konden worden en waarmee men alle belangrijke heiligen (Maria, Petrus, Paulus) en het Kruis van Christus langsging in één bedevaart.

Padua

8 bedevaartsoorden in Italië voor een pelgrimstocht

Het graf van de heilige Antonius was in de middeleeuwen al een trekpleisters voor pelgrims. De geboren Portugees werkte als missionaris in vele landen, maar doceerde in de laatste jaren van zijn leven theologie in Bologna. Veel bedevaartgangers roepen Antonius aan voor het terugvinden van verloren voorwerpen of tegen onvruchtbaarheid.

Rome

De Santa Maria dell’Anima was van oorsprong een pelgrimshospitaal, opgericht door Jan en Katrijn Peters uit Dordrecht. Tegenwoordig is het een priesterhuis (ook Antoine Bodar resideerde hier!) en de kerk voor Duitstaligen in Rome, maar er schuift nog geregeld een bedevaartganger in de banken. De meeste Nederlanders komen even aan omdat hier het graf van de enige Nederlandse paus te vinden is, Hadrianus VI.

Assisi

8 bedevaartsoorden in Italië voor een pelgrimstocht

De heilige Franciscus van Assisi zou het vermogen hebben gehad om met dieren te communiceren en met mensen van ziel tot ziel. Hij predikte de liefde voor alles wat leeft en zwoer het aardse bezit af in navolging van Jezus. Volgelingen in deze leer komen naar Assisi voor het graf van Franciscus en zijn metgezel Clara. Lees meer.

Loreto

8 bedevaartsoorden in Italië voor een pelgrimstocht

Italianen zijn dol op Maria, vooral in Loreto. Hier staat het huisje van Maria. Dat huis zou ooit door engelen zijn opgepakt in Nazareth op een wolk zijn gezet en naar Loreto zijn verplaatst. Een fabel? Het huis is gemaakt van poreuze natuurstenen, die niet voorkomen in Italië en de afmetingen komen exact overeen met de fundamenten in Nazareth.

Bari

De Italiaanse Sinterklaas

In 1087 werden in Turkije de relieken van Sint Nicolaas, de bisschop van Myra, gestolen (lees: gered) door Italiaanse zeelieden. Ze legden ze te rustten in de basiliek van San Nicola in Bari. Na de heiligverklaring van de bisschop, gelijk  na zijn dood, ontstonden al snel legenden over zijn wonderdaden en dat maakte van Myra én Bari populaire bedevaartsplaatsen. 

Monte Sant’Angelo sul Gargano

8 bedevaartsoorden in Italië voor een pelgrimstocht
Monte Sant’Angelo sul Gargano

Het verhaal gaat dat de aartsengel Michael hier in 493 driemaal zou zijn verschenen aan de bisschop van Sipontum. Paus Gelasius I liet daarop een ‘hemelse’ basiliek bouwen in een grot en alleen daar was genezend water te halen. In de 13de eeuw bouwde men vervolgens een indrukwekkende kerk met klokkentoren gebouwd met een lange trap naar de grot.

San Giovanni Rotondo

Tot slot de laatste van onze 8 bedevaartsoorden in Italië voor een pelgrimstocht. Dat is San Giovanni Rotondo. Francesco Forgione, beter bekend als pater Pio had in zijn kindertijd al mystieke ervaringen, maar wordt door gelovigen ook vereerd vanwege zijn stigmata (spontaan bloedende wonden die worden vergeleken met die van Christus aan het Kruis). Het zou een bovennatuurlijk verschijnsel zijn, maar volgens de pater droeg hij zijn lot voor de bekering van ongelovigen en zondaars. In 2002 was zijn heilig verklaring.

Bedevaart te voet

pelgrimstocht Italie

Lopend naar Italië voor een pelgrimstocht is helemaal hot als je de tijd hebt want trek er maar een paar maanden voor uit. Lees onder andere het verslag van Guus en Michael die naar Assisi liep.

2 reacties

 1. Beste,
  Mijn vrouw en ik willen volgende lente een pergrimstocht naar Assisi ondernemen, te voet van ongeveer 500 à 600 Km.
  We hebben nog geen info wat de mogelijkheden zijn en waar we terecht kunnen voor meer info. Ik weet niet of u ons verder kan helpen met praktische info of weet u waar ik deze kan vinden.
  Dank bij voorbaat.
  Met vriendelijke groeten
  Caroline & Marc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button