algemeenNieuwsVakantie

8 alternatieve routes om de Gotthardtunnel te mijden

De 17 kilometer lange Gotthardtunnel. We zijn blij dat hij er is maar nog blijer als we er doorheen zijn. Meestal zijn we niet de enige namelijk en dus staat er nog wel eens een file vóór de tunnel. Een rij auto’s in de tunnel is niet zo veilig. Het gevolg is wel dat je soms urenlang wacht voor de ingang. Dit zijn 8 alternatieve routes om de Gotthardtunnel te mijden.

Belangrijk om te weten is dat de tunnel altijd de snelste optie is zonder drukte. De minste drukte is ‘s ochtends vroeg of juist later op de dag. Doordeweeks is het doorgaans ook rustiger tijdens de vakantieperiodes.

Wie slim denkt te zijn en vanuit het noorden vlak voor de Gotthardtunnel afslag Wassen pakt, en er dan bij Göschenen weer op wil om zo de file te omzeilen, komt bedrogen uit. De oprit Göschenen wordt op drukke dagen namelijk afgesloten. Dan is het gewoon weer helemaal terug en achteraan aansluiten!

Tunnel gesloten

Soms is de tunnel gesloten voor werkzaamheden of om bijzonder vervoer door te laten. Iedere woensdag van 23.00 tot donderdag 01.00 uur is de tunnel dicht voor bijzonder vervoer. Die afsluiting kan soms uitlopen. Kijk voor exacte tijden van de afsluitingen voor werkzaamheden op deze site van de tunnel.

Kijk ook even naar de verkeersprognose voor Zwitserland.

Gotthard Tunnel extra gesloten in 2024 op deze data

 • 17 t/m 21 juni 2024 (4 nachten) maandagavond t/m vrijdagochtend vanaf 05.00 uur
 • 24 t/m 28 juni 2024 (4 nachten) maandagavond t/m vrijdagochtend vanaf 05.00 uur
 • 9 t/m 13 september 2024 (4 nachten) maandagavond t/m vrijdagochtend vanaf 05.00 uur
 • 16 t/m 20 september 2024 (4 nachten) maandagavond t/m vrijdagochtend vanaf 05.00 uur
 • 23 t/m 27 september 2024 (4 nachten) maandagavond t/m vrijdagochtend vanaf 05.00 uur
 • 30 september – 2 oktober 2024 (2 nachten) maandagavond tot woensdagochtend van 20.00 uur tot 05.00 uur

De Gotthardpas

8 alternatieve routes om de Gotthardtunnel te mijden

Als de wachttijd oploopt naar een uur kan je de pas overwegen want die kost je drie kwartier tot een uur meer reistijd. De pas is normaal gesproken van mei tot oktober open maar dit jaar (2024) lag er op sommige plekken meer dan acht meter sneeuw! Daardoor duurde het een stuk langer totdat de pas vrijgemaakt kon worden voor het verkeer. Uiteindelijk ging de weg pas eind mei open.

Je doet er dus langer over maar het is een hele mooie route en dat is ook wat waard. Zorg dat je op tijd de snelweg af gaat. Houdt er wel rekening mee op drukke dagen ook de pas er niet rustiger op wordt en dat auto’s met caravans de boel dan aardig ophouden.

Onthoud: 1 km file = 10 minuten wachttijd. Wordt de wachttijd meer dan een uur dan is omrijden via de pas het overwegen meer dan waard.

San Bernardinopas en tunnel

8 alternatieve routes om de Gotthardtunnel te mijden

Het tweede alternatief voor de Gotthardtunnel is de Bernardinopas en tunnel. Voor deze route moet je veel eerder een beslissing nemen. Vanuit het noorden moet je na Basel op de borden letten en van uit het zuiden even na Bellinzona. Deze route duurt echt een heel stuk langer, zo’n anderhalf uur extra en als het echt goed vast staat voor ‘San Gottardo’ loopt het ook hier snel vol. Vermeldenswaardig is nog dat deze pas al door de Romeinen gebruikt en is vernoemd naar de heilige Bernardinus van Siena. 

In Zwitserland is door noodweer een stuk van deze route via de A13 weggespoeld. Het herstel zal maanden gaan duren dus voorlopig is dit geen alternatief voor de Gotthardtunnel.

Simplonpas

8 alternatieve routes om de Gotthardtunnel te mijden

Minder bekend is de Simplonpas (Passo del Sempione) ten westen van de tunnel. Rij dan via Bern, Vevey en Martigny het Rhonedal in en ga vanaf Brig binnendoor de Simplonpas over. Dit is een prima berijdbare pas waarna je bij het Lago Maggiore uit komt. Je zou ook nog Vevey kunnen vermijden en via Thun rijden en dan met de autotrein bij Kandersteg om zo bij Brig uit te komen.

Grote Sint Bernardpas/tunnel

Aan de westkant ligt ook de Sint Bernardpas en tunnel en die laatste is in de winter vaak open. Rij weer via Bern, Vevey en Martigny het Rhone-dal in. Je komt dan uiteindelijk bij Aosta uit in Italië. Over de weg kan alleen van begin juni tot eind oktober worden gereden, in de winter is de weg afgesloten want het hoogste punt ligt op meer dan 2.400 meter. Onder de pas ligt op 1900 meter hoogte de Grote Sint-Bernhardtunnel waar de meeste mensen gebruik van maken.

De Mont Blanctunnel

Dit is een bekende tunnel voor de meeste mensen maar je moet dan wel via Frankrijk. Voor de  Mont Blanctunnel rij je via Martigny en dan via de (lage) Col de la Forclaz en Argentiere naar Chamonix. In de winter moet je dan wel de andere kant van het meer van Geneve pakken.

Als je door de Mont-Blanctunnel bent kom je bij Courmayeur in het Aostadal van Italië uit. Maar net als voor de Gotthard geldt dat het ook erg druk voor de Mont-Blanctunnel kan zijn. Je herinnert je vast nog wel het ernstige ongeval een aantal jaar geleden dat veel mensen het leven kostte.

Mont-Blanc-tunnel dicht najaar 2024

Hou dan rekening dat de tunnel in juni een paar keer dicht is in de nacht en ook van 1 tot 2 juli. In het najaar van 2024 gaat de 60-jarige tunnel voor langere tijd helemaal dicht voor structureel onderhoud. Dat is van maandag 2 september 2024 17.00 uur tot en met maandag 16 december 2024 17.00 uur. In 2025 gaat hij opnieuw lang dicht voor de tweede fase van het grote project.

De Fréjustunnel

Als je deze tunnel wilt nemen moet je ook door Frankrijk maar is je bestemming Turijn dan kan het interessant zijn, ook in de winter. De route is omrijden en kost extra geld voor de tol maar hij is wel snel. Vanuit Frankrijk rij je tot vlak voor de tunnel over de snelweg en als je er weer uit bent ligt de autostrada op je te wachten. Ook valt de wachttijd op drukke dagen mee.

Splugenpas

8 alternatieve routes om de Gotthardtunnel te mijden

Oostwaarts treffen we de Splugenpas, die kan handig zijn als je naar het Comomeer moet. Maar ook dit is zeker geen snellere route. Je bent een tijd in de weer berg op en af. Maar de vergezichten maken veel goed.

Stelviopas

Veel langere alternatieven zijn er ook via Zwitserland naar Italië te rijden zoals de route via de Stelviopas (dit jaar, 2024, pas eind juni geopend door de vele sneeuwval en lage temperaturen) en de Munt La Scheratunnel (als je naar Livigno of Bormio gaat). Maar wie snel naar Italië wil ontkomt eigenlijk niet aan de Gotthardtunnel. Het goede nieuws is, hij wordt tweebaans, maar dat gaat nog wel even duren.

Meer tips voor de autorit naar en in Italië.

Drukke dagen op de Brennerpas

Uiteraard kan je ook nog via de Brennerpas met de vlam in de pijp naar Italië. Bekijk dit handige schema wanneer precies de drukke dagen zijn.

Artikel met mede dank aan Coen de Heer.

Bekijk de kaart met 8 alternatieve routes om de Gotthardtunnel te mijden

kaart alternatief-gotthard
Klik op de kaart om te vergroten

8 alternatieve routes om de Gotthardtunnel te mijden

4 reacties

 1. Een ander mooi alternatief is de Lukmanierpass. Bij Andermatt op de kaart gezien naar rechts afslaan en bij Biasca (voorbij de Gotthard) weer terug op de route naar Italië komen. Erg mooie pas om te rijden! ????

 2. Leuk dat er vermeld wordt dat de tunnel tweebaans wordt.
  Dit gaat echter geen extra capaciteit opleveren want er blijft slechts één rijstrook per richting.
  Er zullen straks twee tunnels naast elkaar zijn, een voor elke richting. Het zal wel veel veiliger worden want je hebt geen tegenliggers meer en in de tunnel een vluchtstrook .
  Na het gereedkomen van de nieuwe tunnel gaat de oude dicht voor onderhoud.
  Voor er twee tunnels in gebruik zijn hebben er nog heel veel mensen daar in de file gestaan………????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button