algemeenNieuwsVakantie

8 alternatieve routes om de Gotthardtunnel te mijden

De 17 kilometer lange Gotthardtunnel. We zijn blij dat hij er is maar nog blijer als we er doorheen zijn. Meestal zijn we niet de enige namelijk en dus staat er nog wel eens een file vóór de tunnel. Een rij auto’s in de tunnel is niet zo veilig. Het gevolg is wel dat je soms urenlang wacht voor de ingang. Dit zijn 8 alternatieve routes om de Gotthardtunnel te mijden.

Belangrijk om te weten is dat de tunnel altijd de snelste optie is zonder drukte. De minste drukte is ‘s ochtends vroeg of juist later op de dag. Doordeweeks is het doorgaans ook rustiger tijdens de vakantieperiodes.

Wie slim denkt te zijn en vanuit het noorden vlak voor de Gotthardtunnel afslag Wassen pakt, en er dan bij Göschenen weer op wil om zo de file te omzeilen, komt bedrogen uit. De oprit Göschenen wordt op drukke dagen namelijk afgesloten. Dan is het gewoon weer helemaal terug en achteraan aansluiten!

Tunnel gesloten

Soms is de tunnel gesloten voor werkzaamheden of om bijzonder vervoer door te laten. Iedere woensdag van 23.00 tot donderdag 01.00 uur is de tunnel dicht voor bijzonder vervoer. Die afsluiting kan soms uitlopen. Kijk voor exacte tijden van de afsluitingen voor werkzaamheden op deze site van de tunnel.

Kijk ook even naar de verkeersprognose voor Zwitserland.

Gotthard Tunnel extra gesloten in 2023 op deze data

19 -23 juni, 20.00 tot 05.00 uur
26 -30 juni, 20.00 tot 05.00 uur
11-15 september, 20.00 tot 05.00 uur
18-22 september, 20.00 tot 05.00 uur
25-29 september, 20.00 tot 05.00 uur
2-4 oktober

Update 11 september 2023: Tunnel voorlopig dicht

De tunnel is op 11 september 2023 helemaal afgesloten vanwege een scheur in het plafond en brokstukken beton op de weg. Niemand raakte gewond. De scheur bevindt zich 700 meter van de noordingang en is 25 meter lang. Over de oorzaak en precieze schade is nog niets bekend. Het verkeer wordt omgeleid via de San Bernandino-route en de pas.

Met verwacht dat de tunnel zeker nog de hele week dicht blijft.

Update 15 september 2023

Vandaag wordt een besluit genomen of en wanneer de tunnel weer geopend wordt. De 25 meter lange scheur is het gevolg van spanningen en drukveranderingen in de berg erboven hebben de autoriteiten laten weten. De tunnel zou deze maand sowieso in de avond en nacht op in totaal 15 dagen gesloten zijn. Deze reguliere afsluitingen gaan gewoon door lezen we in de Zwitserse pers.

Volg de website van Bundesamt für Strassen ASTRA voor de meest actuele info.

Update 15 september 12.00 uur

De tunnel gaat weer open om 20.00 uur! Wel geldt voorlopig nog een lagere maximum snelheid van 60 km/u.

De Gotthardpas

8 alternatieve routes om de Gotthardtunnel te mijden

Als de wachttijd oploopt naar een uur kan je de pas overwegen want die kost je drie kwartier tot een uur meer reistijd. De pas is van mei tot oktober open. Het is een hele mooie route en dat is ook wat waard. Zorg dat je op tijd de snelweg af gaat. Houdt er wel rekening mee op drukke dagen ook de pas er niet rustiger op wordt en dat auto’s met caravans de boel dan aardig ophouden.

Onthoud: 1 km file = 10 minuten wachttijd. Wordt de wachttijd meer dan een uur dan is omrijden via de pas het overwegen meer dan waard.

San Bernardinopas en tunnel

8 alternatieve routes om de Gotthardtunnel te mijden

Het tweede alternatief voor de Gotthardtunnel is de Bernardinopas en tunnel. Voor deze route moet je veel eerder een beslissing nemen. Vanuit het noorden moet je na Basel op de borden letten en van uit het zuiden even na Bellinzona. Deze route duurt echt een heel stuk langer, zo’n anderhalf uur extra en als het echt goed vast staat voor ‘San Gottardo’ loopt het ook hier snel vol. Vermeldenswaardig is nog dat deze pas al door de Romeinen gebruikt en is vernoemd naar de heilige Bernardinus van Siena. 

Simplonpas

8 alternatieve routes om de Gotthardtunnel te mijden

Minder bekend is de Simplonpas (Passo del Sempione) ten westen van de tunnel. Rij dan via Bern, Vevey en Martigny het Rhonedal in en ga vanaf Brig binnendoor de Simplonpas over. Dit is een prima berijdbare pas waarna je bij het Lago Maggiore uit komt. Je zou ook nog Vevey kunnen vermijden en via Thun rijden en dan met de autotrein bij Kandersteg om zo bij Brig uit te komen.

Grote Sint Bernardpas/tunnel

Aan de westkant ligt ook de Sint Bernardpas en tunnel en die laatste is in de winter vaak open. Rij weer via Bern, Vevey en Martigny het Rhone-dal in. Je komt dan uiteindelijk bij Aosta uit in Italië. Over de weg kan alleen van begin juni tot eind oktober worden gereden, in de winter is de weg afgesloten want het hoogste punt ligt op meer dan 2.400 meter. Onder de pas ligt op 1900 meter hoogte de Grote Sint-Bernhardtunnel waar de meeste mensen gebruik van maken.

De Mont Blanctunnel

Dit is een bekende tunnel voor de meeste mensen maar je moet dan wel via Frankrijk. Voor de  Mont Blanctunnel rij je via Martigny en dan via de (lage) Col de la Forclaz en Argentiere naar Chamonix. In de winter moet je dan wel de andere kant van het meer van Geneve pakken.

Als je door de Mont-Blanctunnel bent kom je bij Courmayeur in het Aostadal van Italië uit. Maar net als voor de Gotthard geldt dat het ook erg druk voor de Mont-Blanctunnel kan zijn. Je herinnert je vast nog wel het ernstige ongeval een aantal jaar geleden dat veel mensen het leven kostte.

De Fréjustunnel

Als je deze tunnel wilt nemen moet je ook door Frankrijk maar is je bestemming Turijn dan kan het interessant zijn, ook in de winter. De route is omrijden en kost extra geld voor de tol maar hij is wel snel. Vanuit Frankrijk rij je tot vlak voor de tunnel over de snelweg en als je er weer uit bent ligt de autostrada op je te wachten. Ook valt de wachttijd op drukke dagen mee.

Splugenpas

8 alternatieve routes om de Gotthardtunnel te mijden

Oostwaarts treffen we de Splugenpas, die kan handig zijn als je naar het Comomeer moet. Maar ook dit is zeker geen snellere route. Je bent een tijd in de weer berg op en af. Maar de vergezichten maken veel goed.

Stelviopas

Veel langere alternatieven zijn er ook via Zwitserland naar Italië te rijden zoals de route via de Stelviopas en de Munt La Scheratunnel (als je naar Livigno of Bormio gaat). Maar wie snel naar Italië wil ontkomt eigenlijk niet aan de Gotthardtunnel. Het goede nieuws is, hij wordt tweebaans, maar dat gaat nog wel even duren.

Meer tips voor de autorit naar en in Italië.

Drukke dagen op de Brennerpas

Uiteraard kan je ook nog via de Brennerpas met de vlam in de pijp naar Italië. Bekijk dit handige schema wanneer precies de drukke dagen zijn.

Artikel met mede dank aan Coen de Heer.

Bekijk de kaart met 8 alternatieve routes om de Gotthardtunnel te mijden

kaart alternatief-gotthard
Klik op de kaart om te vergroten

8 alternatieve routes om de Gotthardtunnel te mijden

3 reacties

  1. Een ander mooi alternatief is de Lukmanierpass. Bij Andermatt op de kaart gezien naar rechts afslaan en bij Biasca (voorbij de Gotthard) weer terug op de route naar Italië komen. Erg mooie pas om te rijden! ????

  2. Leuk dat er vermeld wordt dat de tunnel tweebaans wordt.
    Dit gaat echter geen extra capaciteit opleveren want er blijft slechts één rijstrook per richting.
    Er zullen straks twee tunnels naast elkaar zijn, een voor elke richting. Het zal wel veel veiliger worden want je hebt geen tegenliggers meer en in de tunnel een vluchtstrook .
    Na het gereedkomen van de nieuwe tunnel gaat de oude dicht voor onderhoud.
    Voor er twee tunnels in gebruik zijn hebben er nog heel veel mensen daar in de file gestaan………????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button