Nieuws

Honger in de Italiaanse koloniën

Il Giornale hoopt dat u al uw gift naar giro 555 heeft overgemaakt. De bewoners in de Hoorn van Afrika doen letterlijk een moord voor een Spaghetti Bolognese. Sommige oudere inwoners weten misschien zelfs wat ‘mangiare’ betekent want in de voormalige Italiaanse koloniën, ‘Italiaans Oost Afrika’,  wordt nog Italiaans gesproken. In Eritrea hebben woorden als forchetta, macchina and cancello zelfs hun weg gevonden in het Tingrinya’s, een van de Eritrese talen

Italië heeft een bewogen geschiedenis in deze regio. Bij de Koloniale Conferentie van Berlijn in 1886, Italië bestond als staat toen nog maar 25 jaar, verkreeg Italië de koloniën Eritrea en Italiaans Somaliland. in 1896 werd het land echter bij Adowa tijdens de Eerste Italiaans-Ethiopische Oorlog door de Ethiopische keizer Menelik II verslagen. Dit was de eerste overwinning van een ‘gekleurd’ land op een ‘blank’ land. In 1911 veroverde Italië Libië en de eilandengroep Dodekanesos op het Ottomaanse Rijk.

Italiaanse troepen veroveren Somaliland
Italiaanse troepen veroveren Somaliland

Na de Eerste Wereldoorlog trachtte Italië een koloniaal rijk in Turkije op te bouwen, maar liet dit land al vrij snel aan Mustafa Kemal Atatürk.

Het rijk bereikte zijn hoogtepunt toen Mussolini, passend in zijn droom van een nieuw Romeinse Rijk, in 1935 tijdens de Tweede Italiaans-Ethiopische Oorlog Abessinië veroverde. Dat was de naam voor het Keizerrijk Ethiopië, een van de oudste landen van de wereld (sinds 1270).

In de Tweede Wereldoorlog moest Italië zich tot ver op eigen grondgebied terugtrekken en na de oorlog verloor het al zijn koloniën. Alleen Somaliland bleef een mandaatgebied tot 1960, waarna het samen met Brits Somaliland het huidige Somalië ging vormen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button