NieuwsStile ItalianoTrouwen in italië

6 weetjes over trouwen in Italië

Door: José van Asperen

Viva gli sposi!!!” galmt het door de steegjes. Lang leve het bruidspaar! Op een bruiloft in Italië spreekt iedereen luidkeels zijn vreugde uit over de mooiste dag van hun leven. Het levendige zuiden van Europa is een populaire trouwbestemming voor veel buitenlandse paren. Deze viering van de liefde en het leven in Italië is uniek en anders dan in landen met andere tradities. Wij delen graag deze 6 weetjes over trouwen in Italië en enkele bijzondere details van een typisch Italiaans trouwfeest.

1. In de kerk

Foto: José van Asperen, Con Amore

Omdat in Italië nog steeds meer dan 78% van de bevolking rooms-katholiek is, is het niet verwonderlijk dat Italiaanse paren vooral in de Kerk trouwen. Italië is overigens het enige land ter wereld waar de katholieke huwelijksceremonie direct geldt als een burgerlijk huwelijk.

2. Bruiloftslunch

Foto: José van Asperen, Con Amore

Italiaanse echtparen zijn kieskeurig in hun tijdkeuze. De huwelijksceremonie wordt meestal niet in de middag gepland, met het bruiloftsdiner in de avond, zoals de meeste Europese paren doen. In plaats daarvan verkiezen Italianen veelal de traditionele bruiloftslunch. Maar deze duurt dan vaak tot in de avonduurtjes.

3. Te laat

Qua timing op de trouwdag is er een volgend verschil: de punctualiteit van de bruid. Ze zeggen dat het ongeluk brengt als de bruid op tijd verschijnt voor haar eigen ceremonie. Ze moet haar gasten en toekomstige echtgenoot minstens 30 minuten laten wachten.

4. Goed eten!

Het eten is zeker het hoogtepunt van elke Italiaanse bruiloft. Wat, en vooral hoeveel ervan, is de maat van alle dingen voor een Italiaanse familie. Hier is “meer is meer” het motto en het is niet ongewoon dat Italiaanse echtparen zich letterlijk in de schulden steken om maar zoveel mogelijk gangen en gerechten op te dienen.

5. Dresscode

Foto: José van Asperen, Con Amore

Of het nu om lunch of diner gaat, Italianen blijven trouw aan hun wereldberoemde en klassiek-trendy smaak en hechten veel belang aan hun uiterlijk. De dresscode is altijd elegant. Modieuze misstappen zijn een no-go!

Gastvrijheid

Gastvrijheid is erg belangrijk in Italië. Daarom mag een kadootje voor de bruiloftsgasten niet ontbreken. Traditiegetrouw krijgt elke gast een stoffen zakje of een doosje met chocoladeomhulde amandelen, mee – de zogenaamde “bomboniera”.

Desalniettemin worden tradities bij Italiaanse huwelijken tegenwoorden niet meer zo letterlijk genomen. Veel jonge paren personaliseren graag hun droomdag door bijvoorbeeld verschillende tradities en gebruiken uit verschillende culturen te mixen. Eén ding hebben ze echter allemaal gemeen: bruiloften onder de Italiaanse sterrenhemel zijn magisch en leveren onvergetelijke momenten op, voor alle gasten en het bruidspaar. Vivi gli Sposi!

José van Con Amore (L) is weddingplanner in Italië. Samen met Kathrin Dobmann en Nicole di Ciaula verzorgen ze bruiloften in Italië tot in de puntjes. www.conamore.it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button