Nieuws

De 5 lekkerste zoetigheden van Sicilië

Van alle regio’s in Italië mag Sicilië de meest zoete heten. Dat hebben de zuiderlingen te danken aan de oosterlingen. Het waren namelijk de Arabieren die in de Middeleeuwen specerijen uit het verre oosten introduceerden in de keuken. Zo werd suikerriet bijvoorbeeld een goede basis voor het maken van marsepein en taart. Dit zijn de 5 lekkerste zoetigheden van Sicilië!

Met die zoete intrede maken de Sicilianen nog altijd goede sier. Marzepan (marsepein) en snoepgoed worden hier in overvloed geproduceerd en gegeten. Dat is ook de reden dat de gekonfijte vruchten op dit eiland zo populair zijn. En wat dacht je van de ijssalons? Met ruim elf liter ijs per persoon per jaar steken de Sicilianen alle andere regio’s naar de kroon. Hier geldt dus met recht een negatief reisadvies voor afvalligen…

Naast het snoepen en snacken kennen ook de lunch en het diner op Sicilië een zoete finale. Je bent gewaarschuwd: laat een gaatje vrij voor het dessert, want afslaan is hier verboden. Wij zetten de klassiekers onder de dolci van dit eiland voor u op een rijtje. Dit zijn de 5 lekkerste zoetigheden van Sicilië.

Cassata

De 5 lekkerste zoetigheden van Sicilië

De Cassata geldt als de beroemdste taart van het land. Deze geglazuurde taart bestaat uit meerdere cakelaagjes, die bereid zijn met zoete ricotta, suiker en gekonfijte vruchten, maar er bestaan wel verschillende varianten op dit thema. Zo wordt de cassata in de omgeving van Palermo vaak voorzien van een laagje amandelspijs, terwijl hij in het oosten wat minder zoet wordt gegeten. De Palermitanen beweren dat zij de enige echte cassata bereiden en dat willen wij niet tegenspreken. Lees hier het recept.

Cannoli

Cannoli van Sicilië.

Cannoli is het meervoud van cannolo (kleine buis), maar dat komt omdat het nooit bij één blijft. Zo lekker! Het waren de Saracenen die het recept voor deze gefrituurde, opgerolde koek nalieten en daar wordt vooral van gesmuld tijdens carnaval. De cannoli worden gevuld met zoete ricotta en eventueel stukjes chocolade, hazelnoot of gekonfijte vruchtjes.

Het is niet alleen de smaak die de cannolo bijzonder maakt, maar vooral het mondgevoel, de combinatie van de zachte vulling met de krokante koek. Hij is er bij de pasticceria op Sicilië trouwens ook in een mini-versie. Deze cannolicchio is een ietsiepietsie beter voor de lijn.

Cassatelle

De 5 lekkerste zoetigheden van Sicilië

Cassatelle zijn met zoete ricotta gevulde dolci van deeg, bestrooid met poedersuiker. De vorm doet een beetje denken aan een kleine calzone, de opgevouwen pizza. In een bar in Castellammare del Golfo (in de buurt van Balestrate), maken ze volgens Opsicilie.nl de allerlekkerste cassatelle.

Brioche con gelato

Wie het dessert even uitstelt, kan later in de stad natuurlijk altijd een brioche con gelato bestellen. Het is een zoet broodje ijs, dat ook populair is bij de stappende jeugd. Het brood vult namelijk de trek en het ijs is in Sicilië van topkwaliteit. Kijk even of je binnenstapt bij een gelateria artigiana, waar ze het ijs zelf bereiden, en bestel uw lievelingssmaak op brood. Daarna wil je nooit meer een hoorntje.

La granita

Ook La Granita hebben de Sicilianen te danken aan de zeevaarders die terugkwamen uit het verre oosten. De basis van ijswater, suiker en citroen stelt op zich niet zoveel voor, maar het is in de zomer een geweldige dorstlesser. Bovendien heb je de granita in verschillende smaken; van peer en amandelen tot pistache en citroen.

Meer zoet uit Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button