NieuwsRegio'sVakantie

4 tips van kenners uit Valle d’Aosta 

Door: Eveline Eijkhout & Elio Pelzers

Valle d’Aosta heeft onze harten gestolen, nu alweer meer dan tien jaar geleden. Eindeloos zwerven door ongeschonden natuur, proeven van de streekgerechten en verrassende Romeinse en middeleeuwse kunsten bekijken. Deze streek is een tegendraadse en eigenwijze regio. Misschien dat we er daarom zo dol op zijn. Daarom geven we 4 tips van kenners uit Valle d’Aosta 

Ze ligt in het uiterste noordwesten van Italië, ingeklemd tussen drie- en vierduizenders. Een bergregio pur sang, waar de natuur het leven dicteert. De zomertoeristen komen voor de weergaloze landschappen en overweldigende natuur. Ook is de streek rijk aan cultuur en geschiedenis. Het wemelt er van de kastelen en weertorens. Valle d’Aosta bezit een rijke bergkeuken. Geniet van een streekwijn of een heerlijke maaltijd na een flinke bergwandeling.

4 tips

We hebben vier tips voor (relatief) onbekende of rustige plekken in deze bergregio. 

1. Het kasteel van Issogne

4 tips van kenners uit Valle d’Aosta 
Foto: Eveline Eijkhout & Elio Pelzers

We beginnen met het opmerkelijke en van de buitenkant misschien wel onooglijke kasteel van Issogne. Het zijn de wereldlijke laatmiddeleeuwse muurschilderingen en talloze inscripties die hier de show stelen. Onder de arcades van de prachtige binnenplaats tonen de fresco’s ons het dagelijkse leven in een dorp of stad, zoals een bakkerij, slagerij en apotheek. De unieke muur- en wandinscripties van gasten die het kasteel bezochten, dateren vanaf de 15e eeuw. Sommigen vinden ook de fontein met een metalen granaatappelboom, die dateert uit de periode van prior Giorgio di Challant, bijzonder. De Challant (1440-1509) verfraaide het kasteel op onnavolgbare wijze.

2. Valpelline

4 tips van kenners uit Valle d’Aosta 
Foto: Eveline Eijkhout & Elio Pelzers

Valpelline is een relatief onbekend zijdal van het drukkere Valle del Grand San Bernhard. Het ligt in de schaduw van bergreuzen die gemakkelijk de 3000 en 4000m aantikken. Bergbeklimmers bivakkeren graag in dit dal, waar slechts zo’n 600 mensen in dorpen en buurtschappen wonen. Wij wandelen er in het najaar langs het stuwmeer Lac de Place Moulin naar Rifugio Prarayer op een hoogte van 2005m. De geel kleurende lariksen zorgen voor een onvergetelijke wandeling. De grote stuwdam heeft een duizelingwekkende hoogte van ruim 150 m en behoort tot één van de hoogstgelegen stuwdammen in Europa.

3. Parco Naturale del Mont Avic

Foto: Eveline Eijkhout & Elio Pelzers

Het enigszins verborgen Parco Naturale del Mont Avic is kleiner dan het veel bekendere Nationale Park Gran Paradiso, maar heeft heel veel te bieden. De Mont Avic is (3006m) is een goed herkenbare berg en de naamgever van het regionale natuurpark. De bergnatuur is er ruig en ongeschonden. Onze tocht leidt langs zeldzame Alpenplanten, spiegelende bergmeertjes, adembenemende bergpanorama’s op het Monte Rosamassief, een ideaal oord voor bergwandelaars. Het gebied heeft een bijzondere geologie. Je vindt er onder meer vrij zeldzame gekleurde gesteenten.

4. Matterhorn

Foto: Eveline Eijkhout & Elio Pelzers

Wie heeft de Matterhorn (Monte Cervino) wel eens van de Italiaanse kant gezien? De meeste mensen kennen de wereldberoemde driehoekige vorm van de berg alleen vanaf de Zwitserse zijde. Je bereikt de Italiaanse kant van de Matterhorn via het dal Valtournenche. Toegegeven, het einde van het dal op de flanken van de Matterhorn is behoorlijk toeristisch. De paus droeg er zelfs een mis op en wintersporters skiën het plat, maar we hebben er in het najaar ongestoord gewandeld, weg van de massa’s. Je wandelt er onder het dak van de Matterhorn met fraaie watervalletjes en onbeschrijfelijke uitzichten

Reisgids

Eveline Eijkhout & Elio Pelzers schreven een fraaie reisgids over deze regio. Bestel ‘m bij de uitgever via deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button