NieuwsSmakenWijn

23% van Italiaanse wijngaarden biologisch

Steeds meer Italiaanse wijnboeren gaan hun druiven biologisch telen. Statistiekbureau Ismea liet weten dat het aantal hectare in 2022 met 6% groeide. 133.000 hectare wijngaard is nu biologisch, dat is 22,6% van het totaal aantal wijngaarden. Italië is hiermee koploper in de wereld. Bijzonder is wel dat maar 6% van alle Italiaanse wijnen op de markt een biologisch label heeft.

In Sicilië (36.937 hectare) en Toscane (22.802 hectare) zijn de meeste biologische wijnboeren maar ook in Puglia en Veneto is het aandeel groot. Sinds 2010 nam het aantal biologische wijngaarden in Italië met 163 procent toe.

Italia Bio is de vereniging van Italiaanse biologische wijnproducenten. Die liet weten dat de meeste biologische wijnen worden geëxporteerd. Grote wijnlanden als Duitsland, Frankrijk en de VS, produceren vooral biologische wijn voor de binnenlandse markt. Het zou volgens een woordvoerder aantonen dat de Italiaanse consument nog niet massaal de biowijn prefereert boven de reguliere teelt.

In de EU is Italië een van de koplopers met biologische landbouw. 19% van de bedrijven boert biologisch. In Duitsland Spanje en Frankrijk is dat maar 10%. In Nederland is slechts 4% van de landbouwgrond bestemd voor biologische teelt. Daarmee bungelt het onderaan in Europa.

ViniBio 2024 op 4 maart 2024

23% van Italiaanse wijngaarden biologisch

Ben je wijnprofessional uit de handel, horeca of ben je van de wijnpers met interesse in biowijnen, ga dan 4 maart 2024 naar de 11e VinBio, in het Hotel Van der Valk Amsterdam Amstel. Dit is de enige B2B proeverij voor biologische, biodynamische en natuurlijke wijnen in Nederland.

Naast de wijnen van diverse wijnimporteurs, presenteren ook producenten uit verschillende wijnlanden uit de Oude en Nieuwe wijnwereld hun assortiment.

Uiteraard is er veel aandacht voor Italiaanse wijn met specialisten als de firma’s Vinites, Anfors en Corvino.

Meer info via de website.

Lees ook: De beste biologische wijnen uit Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button