Ricottataart met perziken

Perziken uit het Siciliaanse Leonforte zijn niet zomaar perziken. Ze zijn opgenomen in het register van beschermde oorsprongsbenamingen en beschermde geografische aanduidingen van de EU.

Ze zijn zo bijzonder omdat ze tijdens de groei met een soort papieren zakken worden afgedekt. Die beschermen tegen allerlei minder goede stoffen en zo worden de perziken veel langzamer rijp (zie foto). Ze komen dan ook veel later in de winkel dan andere soorten.

Leonforte-perziken zijn stevig en erg zoet. Sinds 1982 er jaarlijks de eerste zondag van oktober een festival ter ere van de oogst.

Ricottataart gevuld met perziken uit Leonforte

Ons recept is een ricottataart met deze heerlijk perziken. Probleem is alleen dat je ze heel moeilijk in Nederland kan krijgen. Waag een poging bij een Italiaanse groothandel of bestel online een blikje op siroop. Anders gebruik je gewoon de Hollandse variant. Die zijn ook prima.

Ingrediënten voor 8 personen:

  • Ca 300 gr. bloem
  • 130 gr. roomboter (in kleine stukjes)
  • 1 ei (losgeklopt)
  • 90 gr. suiker

Bereidingswijze:

Meng de bloem met de suiker, daarna kruimel je deze ingrediënten met de boter. Als allerlaatste voeg je het ei toe en kneed je alles zolang dat deze een compacte massa is geworden.
Zet dit in de koelkast om hard te worden.
Als het een harde deegbal is geworden, haal je het uit de koelkast en rol je het uit. Bekleed hiermee een ingevette bakvorm.

Voor de vulling:

  • 300 gr ricotta kaas
  • 80 gr cioccolato gianduia hazelnoten
  • melk chocolade (VR)
  • 180 gr confituur van perziken uit Leonforte (VR)
  • 2 e.l. fijne suiker

Snij de chocolade met een mes heel fijn en meng deze ingrediënten samen. Dit is de vulling voor de taartjes. Vul de bakvorm met het deeg met deze vulling en bak het taartje in de oven voor 40 min. op 160 C°.

Voor de decoratie

  • Cacaopoeder
  • Poedersuiker
  • Perziken confituur (VR)
  • Caramel

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*