Recept: zelf Cannoli uit Sicilië maken

Die heerlijke gevulde koekrolletjes lachen ons altijd toe als we met onze neus geplakt tegen het raam van de Italiaanse patissier staan. “Eet mij!” Onweerstaanbaar zijn ze, Cannoli!

Cannoli zijn (Cannolo is het enkelvoud) een echte Siciliaanse specialiteit die daar met een vulling van verse ricotta van schapenmelk wordt gemaakt. In Nederland is dat lastiger alhoewel we een adres kennen in Heesch die het wel voor elkaar krijgt. Zelf maken kan dus ook, een leuk klusje voor de regenachtige dagen of als verrassing voor het diner tijdens de feestdagen.

Cannoli zijn er in verschillende formaten en met verschillende vullingen. De grote zijn zo machtig dat je bijna van een maaltijd kan spreken. Met dit recept kan je lekker aan de slag.

Zelf Cannoli maken

Ingrediënten voor ca. 16 stuks:

  • 400 g + een beetje bloem
  • 40 g suiker
  • 80 g reuzel
  • 2 eieren
  • ca. 100 ml Marsala
  • 100 g pure chocolade
  • 50 g gekonfijte vruchtjes (bigarreaux)
  • 500 g ricotta
  • 250 g + een beetje poedersuiker
  • ca. 1 l frituurolie
  • 1 eiwit
  • keukenmachine
  • vershoudfolie
  • spuitzak met ronde spuitmond
  • cannolibuisjes (deze kan je kopen bij kookwinkels maar we lazen ook dat iemand ze maakte van afgezaagde bamboe!)

•Meng in de keukenmachine 400 g bloem met de suiker en de reuzel tot een kruimelig geheel.
•Roer de eieren erdoorheen tot ze opgenomen zijn.
•Voeg geleidelijk de wijn toe.
•Voeg zo veel wijn toe tot er een soepel, uitrolbaar deeg ontstaat.
•Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het in de koelkast ca. 1 uur rusten.

cannoli-zelf-maken

•Rasp de chocolade fijn.
•Hak de gekonfijte vruchtjes fijn.
•Roer de ricotta los met 250 g poedersuiker en meng er de chocolade doorheen.
•Schep het mengsel in de spuitzak.
•Laat opstijven in de koelkast (de Ricotta moet niet te vochtig zijn)
•Verhit de frituurolie in een ruime pan tot ca. 160°C. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoekige plak van ca. 2 mm dik.
•Snijd er vierkantjes van ca. 10 x 10 cm uit.
•Kluts het eiwit.
•Wikkel de plakjes deeg om de cannolibuisjes en plak het puntje vast met het eiwit.
•Laat de deeghulsjes inclusief het cannolibuisje in de hete olie zakken en frituur in 3-4 minuten goudbruin.
•Neem de buisjes met een schuimspaan voorzichtig uit de olie en schuif de Cannoli van de buisjes af. Laat helemaal afkoelen.
•Vul de deeghulsjes met de ricottavulling.
•Verdeel de gekonfijte vruchtjes over de uiteinden van de Cannoli op de ricotta.
•Bestuif de Cannoli voor het serveren met poedersuiker.

Om Cannoli te maken heb je speciale metalen cannoli-buisjes nodig, die verkrijgbaar zijn in goed gespecialiseerde kookwinkels. Je kan ze eventueel zelf maken door bamboe in buisjes te zagen of even bij de doe-het-zelf winkel langs te gaan!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*