NieuwsReceptenSmakenVegetarische en veganistische Italiaanse recepten en gerechten

Pompoen uit de oven met knoflook en rozemarijn

Heb je de Halloween overleeft dan wordt het tijd de pompoenen op te peuzelen. In het katholieke Italië is niet iedereen gecharmeerd van het Amerikaanse feest maar wel van de pompoen.

Volgens sommigen komt hij Midden- en Zuid-Amerika, anderen beweren dat hij al eerder groeide rond de Middellandse Zee. Hij is in ieder geval helemaal ingeburgerd in de Italiaanse keuken.

Soorten pompoen in Italië

Pompoenen zijn er in veel soorten en maten. In Italië zijn de meest bekende de goene Mantovana, de Hokkaido (ook bekend als Potimarron), de Provenzale of lunga uit Napels die wij kennen als flespompoen. Een bijzonder soort is de Marina di Chioggia die vlakbij Venetië wordt verbouwd. Zo vlakbij de kust met veel zout voelt de plant zich prima.  

De Mantova pompoen

Fraai is ook de op een kromme courgette lijkende trompetpoen uit Albenga (trombetta di Albenga), die voornamelijk in Ligurië, Piemonte en een deel van de Franse Rivièra wordt verbouwd. Feitelijk is het ook een doorgegroeide courgette die in z’n jonge jaren als courgette wordt gegeten. Nu snap je dus ook de relatie tussen zucca = pompoen en zucchino, de courgette…

Pompoen kopen en eten

Pompoen is ideaal voor de lockdownvoorraad want je kan ‘m de hele winter bewaren. De vrucht is ook nog een zeer caloriearm.
Je hoeft niets weg te gooien want ook de zaden kan je eten door ze te roosteren. Vul je tortelli ermee, maak soep, combineer hem met champignons, spek of worst of maak een klassieke risotto met tijm. De pompoen kan ook prima in zoete taart. Wat een supergroente!

Het onderstaande recept van Nicoletta Tavella is klassiek. Eet smakelijk!

Zucca al forno con aglio e rosmarino

Bereiding: 10 minuten
Oven: 20 minuten
Voor 6-8 personen

  • 1 biologisch pompoen van ca. 1 kg
  • 1 knoflookbol, ongepeld en verdeeld in tenen
  • extra vergine olijfolie
  • grof zeezout
  • 4 takjes verse rozemarijn
  • zwarte peper

Een simpel bijgerecht met een warme kleur om de herfst vrolijker te maken. Ik geloof in kleurentherapie, ook wat eten betreft. Ingrediënten met warme, felle kleuren werken positief op je herfstblues!

Verwarm de oven voor op 160 °C.
Was de pompoen en snijd hem doormidden. Verwijder de zaden met een lepel. Snijd de twee helften in schijfjes (halvemaantjes) die in het midden ca. 4 cm dik zijn en leg ze in een ovenschaal met de knoflooktenen. Besprenkel met olijfolie en strooi er grof zeezout over. Laat circa 20 minuten garen in de oven of tot de pompoen zacht is maar nog redelijk stevig.

Als alle pompoenschijfjes zacht zijn geworden (controleer dat door er een vork in te steken) voeg de verse rozemarijn toe, hussel en laat nog 5 minuten in de hete oven staan. Breng verder op smaak met zwarte peper en besprenkel voor het serveren nog even met olijfolie.

Consigli/Tips
• Kleine biologische pompoenen met dunne schil kun je ongeschild gebruiken: de kleur blijft intenser, je hebt minder werk te doen en de schil kun je opeten. Pluspuntjes!
• Je kunt eventueel ook aardappelschijfjes toevoegen. Afhankelijk van het type aardappel dat je gebruikt kan de kooktijd iets langer zijn.
• Als je gedroogde rozemarijn gebruikt kun je de blaadjes meteen over de pompoen strooien.

Deze fraai gevormde Marina di Chioggia pompoen groeit rond de plaats Chioggia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button