Panna cotta met sinaasappel

Panna cotta is een echte Italiaanse toetjesklassieker. Letterlijk betekent het gekookte room. Het komt van oorsprong uit de Noord-Italiaanse regio Piëmonte.

Het originele recept wordt vaak begeleidt door een saus van bessen, karamel, chocolade of frambozen.

Overigens is het niet helemaal uniek Italiaans, in andere landen hebben ze een eigen variant. Blancmange in Engeland bijvoorbeeld en ook de Denen schijnen het al honderden jaren te maken. ‘Hwit moos’ noemen ze het en is dat is eigenlijk precies hetzelfde. Maar wij vinden Panna Cotta wel een stuk beter klinken!

Inmiddels zijn er talloze varianten bedacht en deze is met sinaasappel. Beijk ook een Panna Cotta met koffie!

Ingrediënten voor 10 stuks

Bereidingstijd: ca. 35 min. + opstijven

• 400 ml verse room
• 100 ml melk
• 60 g fijne suiker
• 15 g sinaasappelschil
• 10 g gelatineblaadjes
• een stuk peer
• een stuk appel
• boter
• poedersuiker
• citroen

Laat de melk met 200 ml room, 50 g suiker en de sinaasappelschil 1 minuut koken.
Draai het vuur uit, voeg de vooraf in koud water geweekte, uitgeknepen
en opgeloste gelatine toe.
Haal de massa door een zeef en laat hem afkoelen.
Klop de resterende room lobbig en voeg deze toe aan het afgekoelde mengsel.
Schenk het in glaasjes (4,5 cm Ø, hoogte 7 cm) en zet deze 2 uur in de koelkast (panna cotta).

Garnering: snijd de peer en appel in blokjes en bak ze afzonderlijk 3 minuten in een koekenpan, de peerblokjes met een beetje citroensap en 10 g suiker, de appelblokjes met 10 g boter en een beetje poedersuiker. Garneer met de appel- of peerblokjes.

Wijnadvies Panna cotta

Bij dit gerecht past een frisse, fruitige licht zoete Moscato d’ Asti, bijvoorbeeld van Cascina Fonda. Deze Italiaanse dessertwijn heeft weinig alcohol, een karakteristiek muskaataroma met heldere tonen van acacia en lindebloesem die goed samen gaan met de sinaasappelsmaak.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*